Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

M+E szakmai napok

Idén rendhagyó módon zajlottak az M+E nyílt napok.

Az első nap egy speciális NAKAMURE-TOME szakmai nap volt, mely kimondottan ennek a gyártónak a megoldásairól szólt, míg a második „klasszikus” Open House-on több számos gyártó újdonsága került bemutatásra.

Az esemény sztárvendége – a Star Wars rajongóknak nagy örömére – R2D2 hasonmása: MyArtoo volt. Emellett természetesen bemutatásra kerültek a Brother, Nakamura-Tome és Sugino újdonságai is. Az Open House eseményen demo megmunkálások, szakmai előadások és gépbemutatók várták a látogatókat.

Amint az előadásokból kiderült, a Nakamura-Tome a multifunkciós esztergák egyik legszélesebb választékát kínálja. A cég 1982-ben gyártotta első CNC vezérlésű gépét és 1988-ban már elsők közt jelentették meg a piacon a 2 orsós, 2 revolverfejes CNC esztergájukat, mely méltán lett a legkeresettebb gépek egyike. Az Open House-on ezek közül a WY-100II modell került bemutatásra, mely a Star Wars tematika jegyében egy fénykard markolatot készített. Az EMO-n debütált és a gyártói előadásban kiemelt szerepet kapott a Nakamura-Tome új WY-100V 2 revolverfejes eszterga.

M+E nyílt napok 2023 beszámoló az eseményről

A ChronoCut a Nakamura-Tome WY-100V egyedülálló funkciója az üresjárati idő csökkentésére. Ez az új szoftver minimalizálja az üresjárati időt a gyártás során anélkül, hogy veszélyeztetné a pontosságot, még a vágási feltételek megváltoztatása nélkül is. Az üresjárati idő csökkentését célzó “ChronoCut” bevezetésével kezdve számos új technológiát vezetett be a cég a gyártási sebesség növelése érdekében. A gép akár 30%-kal csökkenti a ciklusidőt.

A szakmai napon mutatkozott be a Brother H550Xd1 vízszintes megmunkálóközpont az M+E kínálatában. A BT30 orsóval ellátott vízszintes megmunkálóközpont magas termelékenységet és kiváló környezeti teljesítményt nyújt. Nagy megmunkálási képességek érhetőek el vele az optimális gépkialakításnak köszönhetően.  A gép rendkívül hatékony, nagy teljesítményű orsómotorral van felszerelve, beleértve az újonnan kifejlesztett 12 000 min-1 szabványos orsómotort és a szintén új fejlesztésű rendkívül merev orsót. Nagy megmunkálási képességekkel rendelkezik, mivel támogatja a 70 bar nagynyomású hűtőfolyadék-rendszert, és nagy szorítónyomatékú B-tengelyes asztallal van felszerelve.

A már az előzőekben említett rendkívül hatékony orsómotor, az újonnan kifejlesztett 12 000 min-1 specifikációval (standard) vagy 10 000 min-1 nagy nyomatékkal (max. 92 Nm) (opcionális) érhető el. Mivel az orsó nagy nyomatékot tud biztosítani a közepes és nagy sebességű tartományban, a gép nagy sebességre képes ér el alumínium vagy acél megmunkálása során.

A japán Sugino JCC-403 U-Jet mosó- és sorjázóközpont is nagy népszerűségnek örvendett az eseményen, többen emiatt a gép miatt látogattak el az Open House-ra. Nem meglepő, hiszen a japán Sugino cég kiemelkedő ezen a területen, melyet alátámaszt a világszerte több mint 4000 eladott gép.

Ez a modell egyedülálló Európában, nagy bonyolultságú alkatrészek sorjázására és mosására alkalmas. További előnye: amellett, hogy a mosás, sorjázás, forgács eltávolítás és zsírtalanítás egy gépen belül megvalósul, az a teljes automatizálható mosási folyamat, az alacsony karbantartási költség és áramigény. A saját fejlesztésű nagynyomású szivattyú akár 500 bar nyomást tesz lehetővé. Ezt egy Fanuc servo motor hajtja, melynek köszönhetően igény szerint mosás közben is változtatható a nyomás, ami energia megtakarítást tesz lehetővé. A Sugino cég teljeskörű kulcsrakész megoldást és technológiát, ciklusidő számítást, tesztelést, tisztasági labort és szerviz szolgáltatást nyújt.

www.eszterga.hu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában