Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Kollaboratív robotok a hegesztésben

A kollaboratív robotok megjelenése új távlatokat nyitott az ívhegesztés gépesítésében.

Egy kollaboratív robottal már tetszőleges vonalvezetésű varratok hegeszthetők. Asztalra szerelve, egyszerű készülékezéssel, hatékonyan végezhető vele kis, közepes sorozatú munkadarabok hegesztése, kiváló minőségben, esztétikusan, termelékenyen.

A kollaboratív robotok jól alkalmazhatók nagyobb méretű termékeken található varratcsoportok hegesztésére, mobil alkalmazásban

REHM WeldoRaptor mobil hegesztőállomás

Erre a célra fejlesztettük a Rehm WeldoRaptor elnevezésű mobil hegesztő állomásunkat. Aki begyakorolja a WeldoRaptor programozását, az egyetlen varrat beprogramozását és hegesztését is gyorsabban elvégzi, mint kézzel, a minőségről és esztétikáról nem is szólva.

Természetesen nem néhány cm-es varratokról beszélünk. Egy ívekből álló varratszakasz, vagy teljes körvarrat hegesztése esetén a kobottal lényeges esztétikai és termelékenységi előny érhető el, ami a már említett sokkal hosszabb napi ívidővel a többszörösére növelhető.

A szépítő-javítgató köszörülések elmaradása „hab a tortán”.

 

REHM Magic Programming Tool – Innováció a kobotos hegesztésben

Egy robot kiválasztása során – jelen esetben az, hogy hagyományos, vagy kollaboratív robotra esik a választás – a leginkább befolyásoló tényező a felhasználás és az iparág jellege. A kollaboratív robotok, vagy kobotok, arra lettek kifejlesztve, hogy emberekkel tudjanak egy térben, együttműködve dolgozni, ellentétben a hagyományos robotokkal, melyek nem együtt dolgoznak a humán munkaerővel, hanem biztonságosan elzárva az embertől.

A hagyományos robotokhoz képest a kobotok rendkívül egyszerűen programozhatók. Az elvégzendő feladatokat munka közben be lehet programozni, a dolgozónak egyszerűen mozgatnia kell a robotkart és megtanítani a szükséges pozíciókat, folyamatosan elmentve a beállításokat. Számos mozgási folyamatot tud tárolni a rendszer, és képes arra, hogy az elmentett mozdulatokat egy végtelen körforgásban végezze. A kobotok programozásához nem kell egyéb készség, mint a logikai gondolkodás, míg a hagyományos robotokat ennél sokkal bonyolultabb kezelni – sokszor külön, offline kell elkészíttetni a programot egy programozó szakemberrel, vagy mérnökkel, telepíteni a robotra, tesztelni, majd igény szerint korrigálni.

Kobot programozása hegesztési alkalmazásra

A hegesztő alkalmazás programozása elméletben egy egyértelmű folyamat. Helyezzük a pisztolyt a kezdési ponthoz, kapcsoljuk be a hegesztőgépet, hogy a pisztolyon keresztül hegesszen, majd mozgassuk a pisztolyt a befejező pontra, végül állítsuk le a hegesztést. A kezdőpontot és a végpontot megtanítottuk a robotnak a robotkar megfelelő pozícióba történő beállításával, majd a mozgáspont elmentésével. Bár a kobotokkal a programozás folyamata egyszerű, az egyetlen mozgáspont beállításához szükséges gombnyomások és a felhasználó és programozó pult közötti interakciók száma aránylag magas. A mozgástípus kiválasztásától kezdve, a folyamat megtanítása a robotnak, a „freedrive” (vagyis szabad mozgatás) gomb használatával a programozó pulton, összesen 6 lépésből áll.

REHM Magic Programming Tool

Vajon lehet-e ezt a programozási folyamatot egyszerűbbé, gyorsabbá és ergonomikusabbá tenni? A REHM Hegesztéstechnika Kft. fejlesztésében készült „REHM Magic Programming Tool” elnevezésű eszköz, röviden MPT, pontosan ezt a célt hivatott elérni. Segítségével nem csak mozgatni tudjuk a kobotot, de egy lépésben programozni is képesek vagyunk, anélkül, hogy a kobot programozó pultjához kellene nyúlnunk. A REHM MPT egy UR (Universal Robots) kompatibilis kiegészítő, aminek segítségével sokkal gyorsabban lehet egy hegesztési programot összeállítani.

A programozó pulttal történő programozáshoz képes az MPT-vel kétszer olyan gyorsan lehet dolgozni. Az eszköz rengeteg időt megtakarít és segíti a felhasználót, hogy koncentrálni tudjon a hegesztési feladatra, miközben folyamatában tudja programozni a kobotot ahelyett, hogy a programozó pult és a robotkar között kellene „ugrálnia”, növelve ezzel a hibák lehetőségét. Nem csupán a programozás idejét tudjuk lefelezni az MPT-vel, de a felhasználó tanulási folyamata is gyorsabb.

Az MPT-vel bevihető hegesztés parancsok a REHM Kft. fejlesztésében.

A kollaboratív robotok a jövőben egyre nagyobb és nagyobb teret szereznek könnyű programozásuknak köszönhetően, így a hegesztéstechnika terén is. A REHM MPT egy versenyképes megoldást nyújt a programozás tovább gyorsításához és ergonomikusabbá tételéhez, mellyel a kobotos hegesztés még hatékonyabbá tehető.

REHM Hegesztéstechnika Kft.

www.rehm.hu

 

Meglepően könnyű programozás | Kobotos hegesztés | REHM Hegesztéstechnika Kft. – YouTube


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában