Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Oktatás

Átadták az ELTE Gazdaságtudományi Karának új épületét

2500 négyzetméteren várja a hallgatókat az ELTE GTK új épülete, amelyet saját forrásból újított fel az egyetem. A Rákóczi úton elhelyezkedő P épületet december 5-én adták át Hankó Balázs államtitkár, és az egyetem vezetőinek részvételével.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara évről-évre egyre népszerűbb, így a hallgatók létszáma az idei tanévben elérte a 6600 főt. A növekvő érdeklődésre való tekintettel az ELTE GTK saját forrásból nagyszabású infrastrukturális fejlesztést hajtott végre és felújította a Rákóczi út 15. szám alatti épületet. Az 1,2 milliárd forintból átalakított P épületben három szinten, négy előadóteremben és több mint 2500 négyzetméteren 700 új férőhely várja a kar hallgatóit.

A Hild József tervezte, közel 200 éves háztömbben új lépcsőházat, belső udvart és lifteket alakítottak ki, melyekhez új gépészeti berendezéseket és elektromos rendszert is beszereltek. A renováció után az új épületben csak tantermek, illetve ezeket kiszolgáló terek és helyiségek kaptak helyet. Létrehoztak egy kb. 120 fő befogadására alkalmas nagyelőadót, amely vizsgateremmé is átalakítható. Valamennyi helyiséget új bútorzattal és csúcstechnológiás oktatástechnikával szereltek fel. Utóbbinak köszönhetően a jövőben minden tanórát rögzíteni tudnak videóra is.   Az épületet december 5-én adták át ünnepélyes keretek között.

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár felhívta a figyelmet: jelen korunk küldetése, hogy versenyképes tudással lássuk el a fiatalokat. Az ELTE évek óta azoknak a nemzetközi rangsoroknak az éllovása, amelyek az oktatási kiválóság, tehetséggondozás és nemzetköziesítés fokmérői. A magyar felsőoktatás megerősödése egyben a magyar gazdaság és társadalom erejét is jelenti.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja elmondta, hogy az ELTE az elmúlt hónapokban nagyon sok új épületet, köztük campusokat, gyakorlóiskolákat és kollégiumokat újított fel és adott át. Az egyetemi fejlesztések összesen 12 milliárd forint értékben valósultak meg. A GTK új épülete azonban több szempontból is egészen különleges, hiszen teljes egészében a Gazdaságtudományi Kar forrásaiból, egy innovatív konstrukcióban valósult meg.

Borhy László akadémikus, az ELTE rektora kiemelte: az egyetem vezetésével közösen régóta céljuk volt, hogy egy gazdaságtudományi kar elindulhasson. 2021-ben ez az álom valósággá vált, és öröm látni, hogy a kar egyre népszerűbb. A mostani fejlesztés példaként szolgálhat, hogy a megújulás a modern kor kihívásainak megfelelő épületek formájában is testet ölt.

Az egyetem rektora köszöntője után jelképesen átadta az épületet, melyet a hallgatók részéről Nagy Anna Dorottya, az ELTE GTK Hallgatói Önkormányzat elnöke vett át tőle. A HÖK elnök beszédében felhívta a figyelmet: ahhoz, hogy valaki sikeres hallgató legyen, három dologra van szükség. A motiváció és a tehetséges oktatók mellett, a környezet – legyen szó az emberi vagy épített környezetről – jelentős szerepet játszik az itt tanulók előmenetelében. Hozzátette: az új épületben most már minden adott ahhoz, hogy a kar hallgatói még kiválóbbak lehessenek.

A köszöntőket Andor György, a Pénzügyi és Számviteli Tanszék egyetemi tanárának előadása zárta, aki bemutatta a projekt szakaszait, köszönetet mondott a kivitelezőknek és körbevezette a jelenlévőket a megújult épületben.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában