Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

3D technológia

Nagy formátumú 3D nyomtatás granulátumból

A németországi WEBER a világszerte népszerű, kiváló minőségű gépeiről híres. Közel 60 évnyi műanyag extrudálási tapasztalatukra támaszkodva 2019 óta nagy építési térfogatú, granulátumos additív rendszereket is fejlesztenek és gyártanak.

A WEBER additive üzletág a karteziánus rendszerű 3D nyomtatóktól, a robotrendszereken át a hibrid technológiáig kínál granulátummal dolgozó megoldásokat. Nagyformátumú 3D nyomtatóikat nagy volumenű és összetett szerkezetek gyártására használják különböző területeken, mint az autóipar, az építészet, a design, a repülőgépipar, az olaj- és gázipar, valamint a gép- és szerszámgyártás. Legyen szó robusztus prototípusokról, szerszámokról, bútorokról, gyártósablonokról vagy egyedi tervezési elemekről – a WEBER additive 3D nyomtató rendszerei sokféle gyártási kihívásra választ nyújtanak. A kelet-európai régióban már több rendszer kiválasztásában, tesztelésében és telepítésében is segédkezett a WEBER hivatalos regionális partnere, az Admasys International cégcsoport, amelynek a FreeDee Kft. a magyarországi lába.

Granulátum alapú additív gyártás nagy projektekhez

A WEBER additive szerszám nélküli, közvetlen extrudálási megoldása, a “fused granular fabrication” (röviden FGF) a szélesebb körben elterjedt 3D nyomtatási technológiáknál is környezetbarátabb és gazdaságosabb. A pellet extruderes 3D nyomtató rendszereik ugyanazokat a granulátumokat használják fel alapanyagként, mint a hagyományos fröccsöntőgépek. A megolvasztott műanyag pelleteket egy fúvókán keresztül fekteti le a nyomtató, rétegenként felépítve a háromdimenziós tárgyat. Újrahasznosított granulátum felhasználásával még tovább csökkenthető az additív gyártás amúgy is alacsony környezeti terhelése és erőforrás-takarékos, körforgásos termelés valósítható meg.

Miért pont a granulátum? Noha asztali méretben a nyomtatószálak terjedtek el alapanyagként, a granulátumoknak több olyan tulajdonsága van, amely kiváló választássá teszi őket a nagy méretű vagy volumenű projektek 3D nyomtatásához.

Az FGF technológia szükségtelenné teszi az olyan feldolgozott, drágább alapanyagokat, mint a filamentek és a nyomtatóporok. Ez számos előnnyel jár. Az extruder nagy feldolgozási sebessége sokkalta gyorsabb nyomtatást tesz lehetővé. Noha a felbontás jellemzően alacsonyabb, a magasabb rétegek és a nagyobb áteresztő képesség kifejezetten ideálissá teszi nagyméretű szerszámok, sablonok vagy például design termékek nyomtatásához. Emellett a granulátum utánozhatatlanul költséghatékony alapanyag, amelyből különböző színek és ügyfélspecifikus anyagkeverékek is gyorsan és költséghatékonyan megvalósíthatók.

Változatos WEBER additive 3D nyomtató rendszerek

A WEBER additive szoros partneri együttműködéseire támaszkodva a hagyományosnak mondható 3D nyomtatók mellett hibrid és robotkaros megoldásokat is kínál. A gyártó minden esetben szorosan együttműködik a felhasználókkal a személyes igényekre konfigurált, optimális megoldás összeállításában.

A DX sorozat hozzávetőlegesen 2,5 köbméteres építési térfogatú, granulátumos 3D nyomtatókat takar aktívan fűtött munkatérrel és akár 280 °C -ig fűthető nyomtatótálcával. Így nem csak nagyméretű tárgyak gyártására, hanem azok műszaki polimerekből történő nyomtatására is alkalmas.

A HybriDX-LT és a HybriDX-Pro additív és forgácsoló rendszereik nyomtatás után az alkatrészek kritikus vagy teljes felületét CNC megmunkálással képesek tökéletesíteni helyben, ugyanazon a gépen.

A WEBER legrugalmasabb megoldása, a robotkaros DXR 3D nyomtató rendszer egy rendkívül moduláris és igény szerint konfigurálható additív gyártórendszer, amely teljes mértékben igazodik a felhasználóhoz és projektjeihez. A többtengelyes gyártás ráadásul lehetővé teszi a nem sík felületre való 3D nyomtatást is.

Segítség az additív gyártás bevezetésében

A WEBER Additive és a FreeDee Kft. már több ezer vállalatnak segített az elvárt megtérülési számokat is meghaladó technológia kiválasztásában és az additív gyártás sikeres bevezetésében. A hatékonyabb, gyorsabb folyamatoknak és a megspórolt kiadásoknak köszönhetően hónapokon belül megtérülhet a 3D nyomtatásra fordított befektetés még ilyen nagyméretű rendszerek esetében is. Ennek azonban feltétele a választott berendezés hosszú távú, ipari terhelhetősége és ismétlőképessége, a WEBER neve pedig garanciának számít a megbízható működésre és gyártói támogatásra. Amennyiben szeretne többet megtudni, tesztelné vagy megtekintené a WEBER megoldásait, vegye fel a kapcsolatot a FreeDee Kft-vel!


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában