Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A Sensirion tovább bővíti debreceni gyártóüzemét

A Sensirion, a digitális mikroszenzorok és rendszerek vezető gyártója újabb 5000 m²-rel bővíti a már meglévő, hasonló nagyságú debreceni gyártóüzemét.

A beruházás első üteme várhatóan év végére, míg a 2. ütem 2025 első negyedévére valósul meg és jelentős mértékben növeli az érzékelőmodulok gyártási kapacitását. A bővítést az előző üzemhez hasonló módon, egy ún. build to suite konstrukció keretében a Szinorg Universal Zrt. és a XANGA Investment & Development cégcsoport építi és finanszírozza. A Sensirion velük hosszú távú bérleti szerződést kötött.

Pozitív tapasztalatok 

A Sensirion egy olyan vállalat képviseletében van jelen és ad munkát sok debreceninek, amely vállalat leginkább igazodik, illeszkedik Debrecen gazdaságfejlesztési stratégiájához – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Papp László, Debrecen polgármestere. A városvezető kiemelte, hogy ezzel a fejlesztéssel megduplázza a foglalkoztatottak számát a cég. Eddig száz, a következő időszakban újabb közel 100 munkaerő igénnyel jelentkezik a második fejlesztési ütem. Ennyi debreceninek vagy környékbelinek ad munkát a vállalat. Debrecen polgármestere szerint a 2000-es évek elején új irányokat, új utat kellett keresni.

Akkor jelöltük ki azt az utat, amely azt üzente a jövőnek, hogy Debrecen a tudásra, a magas hozzáadott értékre, és a magas tudásigényű munkahelyekre alapozza a jövőjét. És ebben a tekintetben a Sensirion az egyik legjobb eredménye a városnak, az egyik legkomolyabb partnere Debrecennek”

– mutatott rá Papp László.

Debrecenben megkaptak mindent, amire szükség van – emelte ki Jean-Francois Paroz, Svájc nagykövete. A diplomata köszöntőjében több, nagy sikerű közös szervezésű eseményt is felidézett, pozitív példáként említve a Wunderbar Fesztivált vagy a Hi! Tech Girls in Debrecen programot. A sikeres gazdasági együttműködés mellett ezek a közös élmények még szorosabbá és barátibbá tette a cívisváros és Svájc kapcsolatát. A nagykövet aláhúzta, hogy személy szerint nagy örömére szolgál, hogy a Sensirion egy második otthonra talált Debrecenben, és segít fejleszteni „a magyar Genfet”.

Munkahelyek Magyarországon

A debreceni gyártóüzem bővítése egy újabb fontos lépés a Sensirion számára, amely összhangban van a vállalat fenntartható növekedési stratégiájával és azzal a törekvéssel, hogy további munkahelyeket teremtsen Debrecenben. A bővítés nem érinti a svájci munkahelyeket. A Sensirion tervezi a svájci kapacitásainak további bővítését is. Debrecenben a Sensirion a különböző műszaki szakterületeken dolgozó, szakképzett alkalmazottak folyamatosan növekvő csapatára támaszkodik. Ezek közé tartozik a folyamatmérnökség, az anyagtudomány, a kémia, az elektrotechnika, az automatizálás és a gépészet. Az újabb beruházásról a Sensirion a debreceni gyártóüzem elmúlt két évének pozitív tapasztalatai, valamint az érzékelő- és modulmegoldások iránti várható kereslet alapján döntött.

Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon fektetünk be, és hogy ilyen jól képzett és motivált csapatra számíthatunk”

– emelte ki Franziska Brem, a Sensirion operatív alelnöke.

A debreceni gyártóüzemünk bővítése a vállalat és a magyar gazdaság jövőjébe vetett bizalmunk jele.” 

Fenntarthatósági koncepció

Nagyon elégedettek vagyunk a debreceni gyártóüzemünk teljesítményével

– hangzott el Patrick Good, a Sensirion karbantartási és infrastrukturális igazgatója üzenete az alapkőletétel alkalmából.

A bővítés fontos lépés ahhoz, hogy továbbra is megfelelő mennyiségben, kiváló minőségű érzékelőmodulokkal tudjuk ellátni ügyfeleinket.

– idézte Patrick Good gondolatait Dr. Török Imre, a Sensirion Hungary Kft. karbantartási és infrastrukturális vezetője. 

A szakember hozzátette, hogy az új épületet a meglévő épülethez kapcsolják, és a Sensirionnál központi szerepet játszó fenntarthatóság szempontjából is integrálódik a meglévő rendszerbe. A stäfai gyártóüzemhez hasonlóan a debreceni létesítményt is úgy tervezték és építették meg, hogy teljesen fosszilis energiaforrásoktól mentes legyen (geotermikus energia/hővisszanyerés, tárolórendszerrel és napelemes rendszerrel párosítva).

Az elmúlt két és fél év tapasztalatai az új épülettel kapcsolatban teljesen pozitívak és tanulságosak voltak. A kezdeti gyermekbetegségek és az azt követő optimalizálások után az elmúlt egy év során hatalmas előnyünk származott az épület fenntarthatóságát célzó beruházásokból. A nyári hónapokban például már 50 százalékban önellátóak vagyunk

– hangsúlyozta Dr. Török Imre. 

A bővítés az előző ütemhez hasonló módon, egy úgynevezett build to suite konstrukció keretében, a Szinorg Universal Zrt. és a Xanga Investment & Development cégcsoport közös befektetésében valósul meg közel négy és félmilliárd forintból – mondta Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója.  A szakember köszöntőjében kiemelte, hogy Debrecenben napjainkban óriási volumenű és értékű beruházások folynak.

„Ez a fejlesztés nem a volumenében kiemelkedő, de ennél az alapkőnél érdemes egy pillanatra megállni. A Sensirion képviseli azt az iparágat, amit mindig emlegetünk: korszerű technológiával rendelkezik, magas hozzáadott értékű, innovatív termelő vállalat. A szenzortechnológia a jövő iparága, sikerre van ítélve”

– jelentette ki.

A Sensirion egy globális vállalat, amely több mint 100 országba szállítja termékeit.

Sikeres és eredményes működésünknek köszönhetően – mutatott rá Dr. Ábrahám László, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezetőjemegerősítést nyert, hogy a Sensirion jól döntött, amikor 2020-ban Debrecent választotta befektetési helyszínként. A város gazdasági és infrastrukturális környezete, oktatási háttere és a debreceni üzemben dolgozók elkötelezett, magas szakmai színvonalú teljesítménye egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a Sensirion megbízására egy újabb, high-tech gyártócsarnokot és raktárt építsenek. Az ide telepített gépek értéke eléri majd a 4,5 milliárd forintot, amelyet magyar állami támogatás nélkül, teljes mértékben a svájciak finanszíroznak

– hangsúlyozta Dr. Ábrahám László.

 

További információk a www.sensirion.com oldalon.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában