Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Így teremts otthon ivóvizet 3 lépésben

Az egészséges életmód alapvető feltétele, hogy rendszeresen fogyasszunk tiszta ivóvizet. A dehidratáltságnak számos negatív hatása van, ezért nem érdemes kockáztatni. A tiszta ivóvíz sajnos egyre ritkább, így nem meglepő, hogy az ára egyre magasabb. A boltban vásárolt, palackozott víz ráadásul környezetszennyező, hiszen még mindig vannak olyan palackok, amelyek nem képesek lebomlani.

Ezért annak, akinek fontos a környezete, és a pénztárcáját is szeretné kímélni, érdemes csökkenteni a boltból vásárolt ivóvizet. A folyamatos folyadék ellátást ma már könnyűszerrel biztosíthatjuk otthon is, ami nagy előny, hiszen nem vagyunk rászorulva másokra.

Ahhoz viszont, hogy valóban egészséges, tiszta ivóvizet ihassunk, be kell tartani néhány fontos szabályt. Az alábbiakban elmondjuk, hogyan biztosíthatjuk az otthoni ivóvízellátást.

1. Alakítsd ki a természetes vízforrást

Az otthoni ivóvíz első feltétele egy természetes vízforrás. Mivel ivóvízre minden nap szükség van, ezért egy megbízható, stabil forrásra van szükség. Erre nagyszerű megoldást jelent egy fúrt, vagy ásott kút. A kút fúrás/ásás sajnos nem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk.

A saját telken létesített kút engedélyköteles, amit az önkormányzatnál kell intézni. Továbbá, ha a kútból ivóvizet szeretnénk kinyerni, a vármegyei kormányhivatal népegészségügyi szakhatósága akkreditált laboratóriumi vízmintavételre kötelez bennünket. Csak a megfelelő vízminőség megállapítása után kapunk engedélyt a kút kialakítására.

A kút fúrását, vagy ásását minden esetben egy erre a tevékenységre jogosult szakemberrel végeztessük. Ennek több előnye is van. Az első, hogy a szakember el tudja intézni a szükséges engedélyek megszerzését, így nem nekünk kell bajlódni vele. A másik nagy előnye, hogy komoly szakértelemmel rendelkezik, aminek köszönhetően elkerülhetjük a komolyabb baleseteket. A nem szakszerűen végzett kútásás közben beomolhat a kút fala, vagy szennyeződhet a víz.

Miután sikerrel megásták nekünk a kutat, kezdődhet a házi vízellátó rendszer kiépítése. A rendszer alapja, és nélkülözhetetlen eleme az ásott kút szivattyú (fúrt kút esetében természetesen fúrt kút szivattyúra lesz szükség). Az ásott kút szivattyú felel a víz kinyeréséért, és szállításáért. A kútból pumpált folyadék egy tartályba kerül, amely állandó nyomás alatt tartja a vizet, így bármikor, bármekkora mennyiségben vételezhetünk belőle.

A házi vízellátó rendszer kiépítése közben több tényezőt is szem előtt kell tartani. Először is, fontos, hogy a szivattyúnak elegendő teljesítménye legyen, és képes legyen felszívni és eljuttatni a vizet a felhasználási pontra. Arra is ügyeljünk, hogy a rendszerben mindig megfelelő legyen a nyomás. Ezt befolyásolja a csövek hosszúsága és anyaga. A csövek anyaga hatással lehet a víz minőségére is, ezért fokozott körültekintéssel válasszuk ki őket.

2. Tisztítsd meg a vizet

Az otthon kinyert vízből csak azután lesz egészséges ivóvíz, hogy megtisztítottuk. A közművekből érkező víz tisztaságáért a szolgáltató felel, az otthoni kútvizet azonban nekünk kell tisztán tartani, és megóvni a szennyeződésektől.

Mi szennyezi a kútvizet?

A kútvízbe sajnos meglehetősen gyakran kerülhetnek baktériumok, vírusok és paraziták (vagyis mikroorganizmusok), nehézfémek, mint az ólom, az arzén, vagy a réz, és fluoridok. A festékekből, oldószerekből, gyógyszerekből szerves vegyi anyagok jutnak a vízbe, de a nitrit és nitrát tartalom sem ritka.

Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan kerül ennyi szennyezőanyag a talajvízbe. Nos, ennek sajnos több oka is lehet. A nagy mennyiségű csapadék, a tavaszi hóolvadások, és az ezekből következő árvizek nagy mennyiségű baktériumot juttatnak a kútvízbe. A kútvíz szintjének folyamatos változása kiváló lehetőséget biztosít a baktériumok szaporodásához.

Ugyancsak veszélyt jelentenek a műtrágyák, a a gomba-, és rovarirtó szerek, valamint a rosszul lezárt, vagy megrongálódott emésztőrendszerek. A szennyezett vizet általában nem nehéz felismerni, hiszen megváltozik a szaga, a színe, és az íze.

Hogyan tisztítsd meg?

Mivel a legtöbb szennyeződést okozó tényezőt nem tudjuk befolyásolni, az egyetlen dolog amit tehetünk, hogy megtisztítjuk a kútvizet. A víztisztítás legrégebbi, máig hatékony módja a forralás. Forraljuk a vizet minimum 1 percig, így elpusztíthatjuk a baktériumokat.

A forralásnál hatékonyabb megoldás, ha kútvíz szűrő rendszert telepítünk. A kútvíz szűrővel nem csak a saját egészségünket óvhatjuk, de a házi vízellátó rendszert is. A kútvíz szűró eltávolítja a vízből a szennyeződéseket, ezáltal csökken a csövekben a vízkőlerakódás és a korrózió.

A maximális tisztaságot az UV vízszűrő berendezés biztosítja. Ez a szerkezet UV fénnyel világítja át a vizet, és pusztítja el a baktériumokat. További előnye, hogy folyamatosan, a nap 24 órájában üzemel. Így garantált az állandó, tiszta ivóvíz.

3. Gondoskodj a megfelelő tárolásról

Ha sikerült megoldani az állandó és hatékony víztisztítást, nincs más dolgunk, mint megfelelő módon tárolni az ivóvizet. Ehhez használjunk tiszta, légmentesen záródó edényeket. Az edények lehetőség szerint üvegből, vagy rozsdamentes acélból készüljenek. Ezek az anyagok tartósabbak és higiénikusabbak, mint a műanyag.

A tiszta ivóvizet hűvös, sötét helyen tároljuk. Nem ajánlott hűtőszekrénybe tenni, mert ott a víz elveszti a frissességét és az ízét. Ajánlott rendszeresen forgatni a vizet, ezáltal elkerülhetjük az üledékképződést. Ha pedig nem szeretnénk, hogy a régebbi vizek megposhadjanak, címkézzük fel a tárolókat, így mindig tudjuk, hogy melyik a legrégebbi.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés