Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Továbbfejlesztett leszúrás 90 fokos szögben

A Sandvik Coromant, a fémforgácsoló szerszámok szakértője továbbfejlesztette CoroCut® QD leszúrószerszámát az Y-tengelyes leszúráshoz.

Az eredetivel azonos jellemzőkkel rendelkező CoroCut® QD Y-tengelyes leszúráshoz úgy lett optimalizálva, hogy a lapkát 90 fokos szögben forgatták el, lehetővé téve a jobb felületi minőséget, a csökkentett rezgést és a merevebb pengéket.

Az Y-tengelyes leszúráshoz készített CoroCut® QD a Sandvik Coromant meglévő CoroCut® termékcsaládját egészíti ki. Az Y-tengelyes leszúráshoz készített QD ugyanazon jellemzőkkel rendelkezik, mint a CoroCut® QD, de egy jelentős változtatással bír – a lapkafészek 90 fokban el van forgatva.

A hagyományos leszúrószerszámokkal szemben, melyek a szerszámgép X-tengelyéhez igazodnak, az Y-tengelyes leszúrás más elven működik. Az Y-tengelyhez igazodó, balra történő 90 fokos elforgatás számos előnnyel jár.

A CoroCut® QD-re való átállás javítja a felületi minőséget, a hagyományos leszúráshoz képest kevesebb rezgést okoz – ami kisebb zajt eredményez –, valamint sokkal nagyobb átmérők leszúrását teszi lehetővé, mint ami jelenleg a hagyományos módszerekkel lehetséges. Továbbá azáltal, hogy a keletkező terhelést a penge legerősebb szakaszára helyezi át, hatszor nagyobb merevséget eredményez, ami nagyobb előtolást és kinyúlásokat tesz lehetővé a stabilitás csökkenése nélkül.

Pontosabban, a pengéket úgy fejlesztették, hogy nincs Y-tengelyes eltolás, ami könnyebb programozást és nagyobb löketet jelent. A pengéknek van egy ütközési felülete is, amely két fontos alkalmazási igényt szolgál ki – megakadályozza, hogy a penge belenyomódjon a csatlakozóba, és lehetővé teszi a könnyebb beállítást.

„A hagyományos leszúrás az X-tengely mentén történő előtolást alkalmaz, ami azt jelenti, hogy a forgácsolóerőt a penge leggyengébb részére irányítják”

– magyarázza Fredrik Selin, az esztergálás globális termékalkalmazási szakértője.

„Ez alakváltozást és a stabilitás elvesztését okozhatja. A lapkafészek 90 fokos elforgatásával és az Y-tengely kihasználásával a forgácsolóerő a penge teljes hosszára irányul, ez pedig akár 600%-kal is megnövelheti a penge merevségét.”

Selin így folytatja:

„A CoroCut® QDY ideális az Y-tengellyel rendelkező esztergaközpontokban és multitask gépeken történő leszúráshoz. Ez magában foglalja a csúszófejes gépekben történő leszúrást, a nagy, akár 120 milliméteres (mm) átmérőket és a hosszú kinyúlásokat, amelyekkel a fő- és a mellékorsó közötti rész is elérhető. „Ha a folyamat biztonságának vagy a megmunkálás hatékonyságának veszélyeztetése nélkül kell darabolást végezni vagy mély hornyokat megmunkálni, a továbbfejlesztett CoroCut QDY® megoldás a tökéletes választás.”

Ha többet szeretne megtudni a CoroCut® QD termékcsaládról, látogasson el a weboldalrasandik.coromant.com/corocut-qd


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában