Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Öt robotfejlesztési trend

A robotok útja – Az ipari robotok globális készlete új rekordot ért el, mintegy 3,9 millió darabbal. Az erős keresletet az izgalmas innovációk vezérlik. A Nemzetközi Robotikai Szövetség számolt be a robotfejlesztés idei 5 legfontosabb fejlesztési lépéseiről.

A robotok egyre fontosabbá válnak az iparban és a társadalomban a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) szerint. A kereslet is növekszik. Nem csoda, hogy a robotgyártók is rendkívüli módon fejlődnek.

  1. Mesterséges intelligencia (MI) és gépi tanulás (ML)

A robotikában és az automatizálásban a mesterséges intelligencia használata tovább növekszik, amint azt a szakértők megjegyzik. A generatív mesterséges intelligencia fejlődésével pedig új világok nyílnak meg. Az AI ezen alcsoportja az önálló tanulásra és valami új létrehozására specializálódott. Az olyan online eszközökkel, mint a ChatGPT, ezek a lehetőségek már ismertté váltak. A robotgyártók jelenleg generatív, mesterséges intelligencián alapuló interfészeket fejlesztenek a robotok intuitívabb programozásához. A felhasználók természetes nyelven programoznak kódbevitel helyett. Ennek eredményeként a dolgozóknak már nincs szükségük speciális programozási ismeretekre a robot egyes műveleteinek kiválasztásához és testreszabásához. Egy másik példa a prediktív AI, amely elemzi a robotok teljesítményadatait, hogy meghatározza azok jövőbeli állapotát. A prediktív karbantartás révén a gyártók még azelőtt beavatkozhatnak, hogy költséges gépmeghibásodás következne be (az autóiparban az Information Technology &; Innovation Foundation becslése szerint minden órányi leállás 1,3 millió dollárba kerül). Ez a nagyságrend világosan mutatja az úgynevezett prediktív karbantartásban rejlő hatalmas költségmegtakarítási potenciált. A gépi tanulási algoritmusok több egyidejű robot adatainak elemzésére is felhasználhatók, és ennek alapján optimalizálhatják a folyamatokat. Általában az a szabály, hogy minél több adatot tartalmaz egy gépi tanulási algoritmus, annál többet tehet.

  1. A kobotok új feladatokat vállalnak

Az ember és robot közötti együttműködés – kulcsszó a kobotok – továbbra is fontos trend a robotikában. Az érzékelők, a képfeldolgozás és az intelligens megfogók gyors fejlődése lehetővé tette a robotok számára, hogy valós időben reagáljanak a környezetükben bekövetkező változásokra, hogy biztonságosan dolgozhassanak az emberek mellett. A kobotokkal végzett alkalmazások segítik az emberi dolgozókat olyan feladatok elvégzésében, mint a nehéz emelés, az ismétlődő mozgások vagy a veszélyes környezetben végzett munka. A robotgyártók arra készülnek, hogy egyre több alkalmazási területet nyissanak meg az együttműködő robotok, a kobotok számára.

A jelenlegi piaci fejlemény a robothegesztési alkalmazások növekedése, amelyet ebben a szegmensben a képzett szakemberek hiánya váltott ki. Ez az igény azt mutatja, hogy az automatizálás nem vezet munkaerőhiányhoz, hanem éppen ellenkezőleg, hozzájárul a munkaerőhiány megoldásához. Ebben az értelemben az együttműködő robotok kiegészítik, de nem helyettesítik a klasszikus ipari robotokba történő beruházásokat, amelyek az előrejelzés szerint sokkal nagyobb sebességgel működnek. Az ipari robotika továbbra is fontos szerepet játszik a termelékenység javításában, válaszul a szűk termékárrésekre. Emellett új versenytársak lépnek be a piacra, amelyek kifejezetten az együttműködő robotokra összpontosítanak. A mobil manipulátorok, az együttműködő robotkarok és az autonóm mobil robotok (AMR) kombinációja bővíti az alkalmazási lehetőségeket, ami jelentősen növelheti az együttműködő robotok iránti keresletet.

  1. A mobil manipulátorok meghódítják a termelést

A mobil manipulátorok – úgynevezett “MoMa” – automatizálják az anyagok és alkatrészek kezelését olyan iparágakban, mint az autóipar, a logisztika vagy a repülőgépipar. Ennek során egyesítik a robotplatformok mobilitását a manipulátor karok ügyességével. Ennek eredményeként képesek komplex környezetekben mozogni és tárgyakkal foglalkozni. Ez különösen fontos képesség a gyártási alkalmazásokban. Az érzékelőkkel és kamerákkal felszerelt robotok ellenőrzéseket és karbantartási munkákat végeznek a gépeken és rendszereken. A mobil manipulátorok egyik legfontosabb előnye, hogy ezek a gépek közvetlenül dolgozhatnak az emberi dolgozókkal. A gyári munkahelyek szakképzett munkaerejének és személyzetének hiánya valószínűleg tovább növeli a “MoMa” iránti keresletet a jövőben.

  1. A digitális iker továbbra is fontos

A digitális ikreket egyre inkább használják a fizikai rendszerek teljesítményének optimalizálására virtuális képekkel. Mivel a gyárakban működő robotok egyre inkább digitálisan kapcsolódnak egymáshoz, a digitális ikrek az összegyűjtött valós működési adatokat szimulációk futtatására és a valószínű eredmények előrejelzésére használhatják. Tisztán számítógépes modellként az ikerpár stresszkörülmények között tesztelhető és módosítható kopás vagy biztonsági kockázat nélkül. A fizikai rendszerekkel végzett tesztekhez képest az ilyen virtuális szimulációk jelentős költségeket takarítanak meg. Előny az is, hogy a digitális ikrek áthidalhatják a digitális és a fizikai világ közötti szakadékot.

  1. A humanoid robotok megváltoztatják világunkat

A robotikában jelentős előrelépések történtek a humanoid robotok terén, amelyek sokféle feladatot képesek elvégezni a különböző munkaterületeken. Az emberszerű kialakítás két karral és két lábbal lehetővé teszi a robot rugalmas használatát olyan munkakörnyezetben, amelyet valójában emberek számára hoztak létre. Egy humanoid robot például könnyen integrálható a meglévő raktári folyamatokba és infrastruktúrákba. A kínai Ipari és Informatikai Minisztérium nemrégiben részletes célokat tett közzé a humanoid robotok 2025-ig történő tömeggyártására vonatkozó ambícióiról. A politikusok úgy vélik, hogy az úgynevezett humanoidok egy újabb játékváltó lehetőség lesz – hasonlóan a számítógépekhez vagy az okostelefonokhoz -, amelyek megváltoztathatják az áruk előállításának módját és az életünket. A humanoid robotok különböző ágazatokra gyakorolt potenciális hatása izgalmas fejlesztési terület. A humanoidok bevezetése a tömegpiacra azonban továbbra is összetett kihívás, különösen a költségek tekintetében. Fontos mérlegelni azt is, hogy egy humanoid robot valóban gazdaságosabban működik-e, mint egy mobil manipulátor.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában