Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Autonóm robotalkalmazás

Ételautomaták – Egy konyhai térben a robot akár 70 hideg és meleg ételt is elkészít, emellett önállóan kitakarítja magát. Ehhez olyan energiaellátásra, csapágyakra és hajtás alkatrészekre volt szükség, amelyek élelmiszer-ipari felhasználásra alkalmasak és nem igényelnek külső kenést.

Az autonóm robot konyhával (ARK) a kanadai RoboEatz egy új lehetőséget teremt az étkezésben. Az egyedülálló kis konyharészben egy robot a hideg és meleg ételek széles választékát készíti el, a lehető legrövidebb idő alatt, egyenletes minőségben. A cella egy óra alatt akár 70 adagot is el tud készíteni, megtisztítja magát, és az összesen 50 összetevőt tartalmazó tartályt újratölti szilárd és folyékony tartalommal. Több prototípus megépítése és két éven át végzett tesztek után a RoboEatz most sorozatgyártásba kezd.

A Feladat

Ellenőrizd a hozzávalók edényeit, önts egy kimért mennyiséget a serpenyőbe vagy a mixerbe, és szállítsd ki a tálalásra kész edényt a vevőnek. A zökkenőmentes, tiszta és biztonságos működés érdekében a RoboEatz tervezői olyan energiaellátó rendszereket, csapágyakat és hajtáselemeket kerestek, amelyek alkalmasak az élelmiszer-feldolgozásra, és nem igényelnek külső kenést. A gyártáshoz hosszú élettartamú, költségmegtakarítást eredményező és rövid szállítási idővel rendelkező sorozatalkatrészek használatára van szükség.

A Megoldás

A fejlesztők az igus hosszú távú robotikai és automatizálási szakértelmére hagyatkoztak. A sokféle mozgáshoz sokféle mozgó műanyagot használnak, amelyek megfelelnek a tartósság, a kenés és a költségmegtakarítás követelményeinek. Például a szárazon futó igubal fix karimás csapágyak és rúdvégek felelősek a wok és a hozzávaló dobozok forgó mozgásáért, ezáltal lehetővé téve az önbeállítást. Az iglidur MCM klipcsapágyakat tengelyvezetőként is használják a fémlemez csatlakozásoknál. Az egyes tengelyek lineáris mozgása, például a konténereken, drylin lineáris technológiával történik. A drylin SLW lineáris modulok biztonságos kialakítást biztosítanak a megfogók számára; a megfogó kar egy fordított vezércsavar segítségével nyílik és zár. A robot első tengelyében 360°-os elfordulási szöggel az RBR energiaellátó rendszer megbízhatóan vezeti az energiát és a jelet. Végül pedig egy visszahúzó rendszerrel ellátott triflex energialánc került a robotkarra, ami jelentősen megnöveli a kábelek élettartamát háromdimenziós mozgásban.

Találkozzunk az Ipar Napjai kiállításon: május 7-10. Hungexpo, A pavilon, 305D1 stand.

www.igus.hu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában