Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

3 gyakori hiba napelem rendszer választás esetén

Ma már alig van olyan utca, ahol ne lenne legalább minden második ház teteje tele napelemmel. És nem csak a luxusvillákon, hanem az egyszerűbb épületeken is sorra jelennek meg ezek a szerkezetek. A napelemes rendszerek ilyen mértékű elterjedése részben a folyamatosan fejlődő technológiának köszönhető, részben pedig a különböző pályázatoknak, melyek elérhetővé tették egy nagyobb közönség számára is.

Sokan azonban nem elég körültekintőek a napelemes rendszer kiválasztása során, és az elhamarkodott lépések költséges következményeket vonnak maguk után. A leggyakoribb hibák közé tartozik, amikor nem kap elég figyelmet a napelem mérete és teljesítménye, a tető fekvése és dőlésszöge, de az is, ha a napelemet nem szakszerűen szerelik be. A következőkben megvizsgáljuk, hogy miért olyan súlyosak ezek a problémák, és hogyan lehet őket orvosolni.

1. Mekkora napelemre van szükség?

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy egy napelemes rendszer hosszú távú befektetés, vagyis az ára csak évek múlva térül meg. Ez azonban csak akkor igaz, ha a telepítést egy mindenre kiterjedő kutatás és alapos tervezés előzi meg. Vásárlás előtt ismerkedjünk meg a napelemes rendszerek különböző típusaival, és kérjük szakember véleményét is. Ő segíteni fog megtalálni azt a napelemet, amely számunkra a legjobban megéri.

A napelemes rendszer akkor működik hatékonyan, ha megfelelő méretű. A túl kicsi rendszer nem képes annyi energiát termelni, amennyi kielégíti a háztartás igényeit. Ilyen esetben a központi hálózatról kell plusz energiát vételezni, ami a mai energiaárak mellett nem éppen mondható költséghatékonynak. A túl nagy rendszer sem előnyös, ugyanis kisebb energiaigények mellett nem tudnánk kihasználni a nagy teljesítményt, vagyis feleslegesen költöttünk rá többet.

Ezért a napelemes rendszer méretezését minden esetben szakemberrel végeztessük. Ha előrelátóan szeretnénk cselekedni, érdemes a szükségesnél egy kicsit (de nem sokkal) nagyobb teljesítménnyel és kapacitással bíró rendszert választani. Ez később hasznos lehet, ha esetleg bővítenénk az otthoni elektromos rendszerünket.

2. Figyeljünk a tető adottságaira

A második nagy hiba, amelyet a napelem kiválasztásakor el lehet követni, az az, ha nem ellenőrizzük a tetőt. Mielőtt kiválasztjuk a végleges napelemes rendszerünket, győződjünk meg arról, hogy a tető szerkezete elég erős-e, jó irányba van-e tájolva, és hogy megfelelő-e a dőlésszöge.

Valószínűleg senkit nem lep meg, hogy a napelemes rendszer kifejezetten nehéz. Egy 10-16 panelből álló rendszer akár 2-300 kg is lehet. Nagyjából ennyi panelre van szüksége egy átlagos 4 fős családnak. Nagyobb családoknál viszont 20-30 db panel is felkerülhet a tetőre, így ott még nagyobb súllyal kell számolni. De ez még nem minden. A paneleken kívül ott van még a tartószerkezet, ami szintén nem könnyű. Vagyis, a háztetőre hatalmas plusz teher kerül, amit csak akkor bír el, ha megfelelő a szerkezete.

Amennyiben nem szeretnénk, hogy beszakadjon a napelemes rendszer súlya alatt, feltétlenül ellenőriztessük még a telepítés előtt. Bizonyos esetekben, amikor a tető nem elég tartós, és megerősíteni sem lehet, a napelemeket a földre helyezik. Ez is egy lehetséges megoldás.

Miután meggyőződtünk arról, hogy a tető (és a ház) szerkezete elbírja a napelemes rendszert, vizsgáljuk meg a tető tájolását. A napelemek déli tájolású tetőn képesek a leghatékonyabb működésre. Ha a tető nem déli tájolású, elképzelhető, hogy több panel kell a szükséges energiamennyiség megtermeléséhez.

A tető dőlésszöge szintén befolyásoló tényező. Magyarországon a 40o-os dőlésszög jelenti az optimális szöget. Ilyen beállítással termelnek a leghatékonyabban a napelemek. A dőlésszögön és a tájoláson túl azt is figyeljük meg, hogy mennyire árnyékos az adott terület, mivel az árnyék is csökkentheti a termelési hatékonyságot.

3. Fontos a szakszerű telepítés

Az utolsó nagy buktató, amikor az egyszeri ember magának szeretné telepíteni a napelemet, mindenféle segítség nélkül. És ezzel nem az a gond, hogy önálló próbál lenni. A fő probléma a szakértelem hiánya. Mert valljuk be őszintén, aki nem ebből él, nem ezt csinálja napi szinten, az közel sem ért hozzá annyira, mint amennyire szükséges volna.

A napelemes rendszer telepítését tehát minden esetben bízzuk egy telepítő cégre. Először érdemes több cégtől is ajánlatot kérni, és ezeket összehasonlítani. Tudakoljuk meg, hogy milyen szolgáltatásokat fedez a kiszabott ár, és tekintsük meg a vállalatok referenciáit. Szerencsére a legtöbb cég rendelkezik weboldallal, ahol ezeket kényelmesen ellenőrizhetjük.

Azért is megéri alkalmazni egy telepítő céget, mert ők úgy kezdik a munkát, hogy felmérik a terepet, és hasznos tanácsot adnak a megfelelő napelemes rendszer kiválasztásához. Ezután megszerzik a szükséges engedélyeket, és beszereznek minden alkatrészt és szerkezetet.

A cégek által végzett telepítésre általában garanciát is kapunk, ami szintén jól jöhet. Ezért semmiképp se magunk próbáljuk meg telepíteni a napelemes rendszerünket, hanem bízzuk inkább a profikra.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában