Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Új napelempark a BorsodChemnél

A folyamatosan zöldülő vállalat a jelenlegi napenergiarendszer-kapacitását nagyságrendekkel növelő napelemparkot tervez.

Fenntarthatósági törekvései részeként folytatja az energiafelhasználás csökkentése érdekében is tett vállalásai teljesítését a BorsodChem. Európa egyik piacvezető műanyag-alapanyag és szervetlen vegyianyag gyártójának legfrissebb adatai szerint 2023-ban már 40 százalék fölötti volt a saját előállítású villamosenergia aránya, így az előző évhez képest sikerült megduplázni ezt az értéket. Ez a bővülés elősegíti a megtakarítási törekvéseiket is, éves szinten így már 22 ezer háztartás villamosenergia-fogyasztásának megfelelő mennyiséget spórolnak meg. A további energiaoptimalizálás érdekében az alapítása 75. évfordulóját ünneplő vállalat egyik kiemelt projektje, hogy a napenergia-hasznosítást jelentősen növelje a telephelyén.

Az elmúlt években az élet minden területén kulcsfontosságúvá vált az energiamegtakarítás és -hatékonyág.  A hétköznapi használati tárgyainkban, például a ruházati, háztartási, bútor- és autóipari termékekben is megtalálható műanyag-alapanyagok, vagy éppen a papírgyártás és víztisztítás terén használt szervetlen vegyianyagok gyártásában élen járó BorsodChem energiafelhasználásban nemcsak a jogszabályokban foglalt előírásoknak felelt meg, hanem saját vállalásokat is tett, amelyeket végül túlteljesített.

Fókuszban az energiahatékonyság és energiamegtakarítás

A vállalat jelentős földgáz- és villamosenergia-felhasználóként már eddig is kiemelt figyelmet fordított az energiahatékonyságra. A viszonyítás miatt érdemes megemlíteni, hogy az energiaigényük óránként körülbelül 220 MW (megawatt), ami közel 2,2 millió darab 100 wattos hagyományos izzó fogyasztásának felel meg. Az elmúlt időszakban számos, az energiacsökkentést támogató technológiai fejlesztést, valamint berendezéscserét hajtottak végre. A 2022-2024 közötti időszakra pedig saját vállalásként 150 ezer MWh energia megtakarítását irányozták elő, ami éves szinten mintegy 20 ezer háztartás villamosenergia-felhasználásával egyenértékű. A kitűzött célt végül sikerült túlteljesíteni, hiszen éves szinten összesen 22 ezer, vagyis még további 2000 háztartás villamosenergia-fogyasztásának megfelelő mennyiséget tudnak jelenleg megtakarítani.

De mégis hogyan lehetséges ez?

„Egyik jelmondatunk, hogy minden nap egy fenntartható vegyiparért dolgozunk. Számtalan apró összetevője van annak, hogy egy ekkora vállalást sikerre vigyünk, sőt ilyen komoly mértékben túl is teljesítsünk. Komoly szerepe van ebben a vállalat növekvő saját energia-termelésének, az energiafelhasználás optimalizálásának – a körkörös energiahasznosításnak. A legfontosabb azonban talán az energiatudatos gondolkodásmód, hogy folyamatosan keressük az energiamegtakarítás lehetőségeit a folyamataink újragondolásával, és sok esetben apróbb beruházásoknak köszönhetően is azok optimalizálásával. Az energia gyakran a részletekben rejlik”

– nyilatkozta a témában Kruppa László, a BorsodChem Zrt. vezérigazgatója.

Évről évre ütemesen növekvő saját energiatermelés

A BorsodChem részben vásárolja, részben maga termeli meg a szükséges villamosenergiát. Ez utóbbi esetében pedig az elmúlt években ugyancsak komoly előrelépés történt: 2022-ben a fogyasztásnak még csak 20 százalékát biztosították saját termelésből, de tavaly megduplázták ezt, így az arány már meghaladja a 40 százalékot is. Ez elsősorban az új kombinált hő- és villamosenergia-termelő erőműnek köszönhető, ami kiemelkedő, közel 90 százalékos hatékonysággal működik. Az új villamosenergia- és gőztermelő egység segítségével a hálózattól való függőség mérséklődött, az energiabiztonság növekedett.

„A saját energiatermelésünk arányának növelése folyamatos, többek között az új hőszivattyús egységünk telepítésével, amelynek köszönhetően a széndioxid kibocsátásunk viszont mintegy 6500 tonnával csökken. Emellett a napelemeink számát tovább bővítjük: idén az eddigi napelemek mennyiségét több mint duplájára növeljük, és további bővítésekkel tesszük még fenntarthatóbbá és zöldebbé a működésünket. Ezzel jelentősen emelkedik a zöld, környezetbarát energia részaránya a Társaság energiaellátási portfóliójában”

– emelte ki a vezérigazgató, hozzátéve azt is, hogy a napelemes és hőszivattyús beruházásoknak köszönhetően a vállalat széndioxid kibocsátása jelentős mértékben, évente összesen mintegy 12 ezer tonnával csökken.

Az „energia a részletekben rejlik”: körkörösség és energiatudatosság minden szinten

A BorsodChem energiafelhasználás-csökkentésének kulcsa, hogy folyamatosan keresik a hatékonyabb működés, illetve az energiamegtakarítás lehetőségeit, és a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően évente sok ezer Gigajoule megtakarítására kerül sor. Ilyen például, amikor nyomáscsökkentéssel mérséklik különböző anyagok forráspontját, vagy egyes technológiai anyagok szinergiáját használják ki, azaz egyes hűtendő anyagokkal fűtenek melegítendő közegeket. Más esetben gépek cseréjével, modernizációjával érnek el javulást, az elmúlt években például kompresszoros hűtőgépeket cseréltek hulladékhővel üzemeltethető abszorpciós hűtőberendezésekre. Számtalan folyamatnál körültekintően szabályozzák a hőmérsékletet, vagy kiegészítő szigeteléssel látnak el egy-egy berendezést.

„Az energiahatékonyság-növekedést célzó folyamataink azért eredményesek, mert a gyártás-, és technológiai optimalizálás minden tevékenységi területünkön jelen van és a gazdasági körkörösség jelentős energiamegtakarítást eredményez. Az épületek fűtésére és a technológiai vizek előmelegítésére a termékeink gyártása során keletkező forróvizeket használjuk fel. Ennek köszönhetően közel 7 ezer háztartás átlagos éves földgázigényével egyenértékű energiát takarítunk meg. A körkörösség jegyében természetesen egyéb módjait is keressük a hatékonyabb energiafelhasználásnak: a fentebb említett „hőszivattyú fejlesztési projekt” keretében hulladékhőkből a termeléshez szükséges gőzt állítunk elő, ezzel mintegy 5300 háztartás átlagos éves földgázfogyasztását tudjuk megtakarítani”

– folytatta a vezérigazgató.

A körkörösség megközelítése egyébként tágabb aspektusban a BorsodChem kapuin kívül is pozitív hatással jár. Minden dolgozót elér az energiatudatosságot érintő vállalati megközelítés – hazaviszik ezt a hozzáállást és otthon is ezzel a szemlélettel gondolkodnak. Emellett a vállalat külön díjazza azokat a munkavállalókat, akik megtakarítási ötletekkel állnak elő. Sőt, ha sikeresen megvalósul az ötlet, akkor a magtakarítás eredményéből részesülnek is, így ez a komoly motiváló erő is érdekeltté teszi a munkavállalókat.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában