Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Logisztika

FIFO módszer – Mit jelent és hogyan alkalmazzuk a gyakorlatban?

A raktár és a logisztika minden vállalat legfontosabb részlegei, mert rajtuk múlik, milyen hatékonysági fokkal zajlik a termelés és az ügyfélkiszolgálás. A FIFO-elv alapján működő polcokat a logisztikán belül különösen azok a vállalkozások tudják hatékonyan használni, amelyek romlandó árut dolgoznak fel. Segítségükkel optimálisan kihasználhatóvá válik egy tárolóhely potenciálja. Lássuk, mi is pontosan a FIFO-elv és hogyan jelenik meg a gyakorlatban!

Hogyan működik a FIFO-elv?

A FIFO egy angol kifejezés rövidítése: First in – First out, elsőként be – elsőként ki, ami annyit tesz a gyakorlatban, hogy ami először bekerült, az kerül ki először, azaz a legrégebben érkezett termékek kerülnek hamarabb feldolgozásra. Ez különösen akkor érdekes, ha olyan portékáról van szó, amely romlékony vagy közeli a lejárati ideje. Ha belegondolunk, magának az elvnek mindennapjainkban is van létjogosultsága. Ha a boltból négy doboz joghurttal térünk haza, de a hűtőben is van már egy doboz, akkor az a logikus, hogy a már régebbi, azaz bizonyára korábbi lejárati dátummal ellátott portékát teszem előre, míg az újabbakat hátra, mivel elsőként a régebbi joghurtot kell elfogyasztani. A FIFO polc egy olyan áteresztő polc, amelynek egyik végén el lehet helyezni a termékeket, a másik végén ezek eltávolíthatóak és elszállíthatóak. Mivel az áru polcokon való szállítása a gravitációs erő kihasználásával történik, költséghatékonyabb és egy esetleges áramkimaradás sem zavarja meg a folyamatot.

A FIFO polcok előnyei

Egy vállalat szempontjából általában a legnagyobb előny, ha a különböző részlegek költséghatékonyan tevékenykednek. Mivel a FIFO polcok áram nélkül működnek, alacsonyabb energiaköltségeket produkálnak. A beszerzési költségeik is viszonylag alacsonyak, valamint hamar megtérülnek, mert a FIFO-elv csökkenti az áruszállításra szánt időt. Ezen kívül sokkal hatékonyabbak, ha összehasonlítjuk a hagyományos polcokkal, akár 60%-kal növelhetik a potenciális tárolóhelyek számát, ami miatt szintén különösen vonzó opció a vállalkozások számára. Az áteresztő polcokban egy ferde görgősor tesz arról, hogy amikor egy új termék bekerül a polc legfelső pozíciójába, a többi már bentlévő árucikk lefelé csússzon. Ezzel érvényesül a FIFO-elv, azaz ami már bent volt, hamarabb kerül át a polc másik végére, ahonnan aztán elszállítják vagy feldolgozzák. Az egész folyamat mechanikusan lezajlik, nem kerül sem plusz emberi, sem gépi energiába. A görgők és ezen technika segítségével egyfajta automatizálás indul a gépezetben.

Hogyan javíthat a FIFO-elv egy vállalat hatékonyságán?

Minden vállalat esetében az a leghatékonyabb, ha minimálison tartjuk a selejtek számát, illetve a pazarlást. Nyilvánvalóan a romlékony ételek különösen érzékeny pontok, ezért a FIFO-elv remek támaszt nyújt abban, hogy az áruk feldolgozásra kerüljenek sorrendben, lejárati határidejüknek megfelelően. Az áteresztő polcok emellett tökéletesen testre szabhatóak, így optimalizálva a folyamatokat. A FIFO-elvnek köszönhetően a raktározás és az ügyfélkiszolgálás áttekinthető, rendezett és tartja a fontosabb határidőket.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában