Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

3D technológia

Újgenerációs termékfejlesztési platform és 3D nyomtatás

Az üzleti folyamatok az elmúlt egy-két évtizedben jelentős mértékben digitalizálódtak és ennek eredményeképpen a termékek jellege, viselkedése is megváltozott. A gyártó cégek folyamatosan átalakulnak gyártó és szolgáltató cégekké, elég, ha az okostelefon-világ jelenlegi helyzetére, vagy az otthonainkban hódító okoseszközökre gondolunk, mint pl. okos hűtő, okos-redőnyrendszer, okos-fogkefe, okos-fűtésszabályozás és otthoni okos-kertészet.

 

Autodesk Fusion 360 termékfejlesztési platform

Az új üzleti modell az internethez, vagy az otthoni hálózatokhoz valamilyen formában csatlakozó eszközökre épít, ellátva ezeket kiegészítő lehetőségekkel. A next-gen termékek fejlesztése új kihívások elé állítja a terméktervezőket is. Ezt felismerve, az Autodesk szoftvergyártó cég egy teljesen új ideológiára építő termékfejlesztői platformot alakított ki.

Az új platform neve Autodesk Fusion 360, amely egy előfizetéses rendszerben használható, felhő alapú komplett megoldás, és kiterjed a termékfejlesztői folyamat koncepcionális fázisától, a tervezésen, a szimuláción és gyártáson át a terméktámogatásig, és a termék-életciklus kezeléséig.

varinex-1_kep

Milyen lehetőségeket kínál ez az új, komplex rendszer? Íme:

Egy helyi kliensben futó, de adatait felhő alapon tároló CAD szoftvert, amely magában hordozza a tradicionális feature- és modellfa-alapú tervezést, a terméktervezésben gyakran használatos szabadforma modellezést és a modelltörténet nélküli szerkesztést, a direkt modellezést is.

A 3D modell fejlesztése során lehetőségünk van on-the-fly szimulációk futtatására, tehát anélkül tudjuk vizsgálni a termék valós körülmények közötti viselkedését, hogy ki kellene lépnünk a tervezőrendszerből.

A könnyen elsajátítható CAD rendszert ellátták gyártástámogató lehetőségekkel is, így az elkészült 3D modellünkhöz szerszámpályákat generálhatunk a CAM-es opciókkal vagy előkészíthetjük 3D nyomtatáshoz a Print Studio-ban.

A termék fejlesztése során futó, online tárolt projekthez hozzárendelhetjük munkatársainkat, akik jogosultságuk szerint felülvizsgálhatják, módosíthatják, revizionálhatják a terveket, modelleket. Az online tervadat-kezeléshez csupán egy böngésző és egy Autodesk fiók szükséges.

Az Autodesk Fusion 360 tehát egy olyan univerzális eszköz, amely lecsökkenti a távolságot a tervezést végző tervezőmérnökök, elemzők, szimulációs mérnökök, gyártástechnikusok és a menedzsment között, úgy, hogy minden szükséges funkciót egy közös platformon belül kínál, és egyszerűen elérhetővé tesz a csapat minden tagja számára helytől és operációs rendszertől függetlenül.

varinex-3_kep

Versenyelőny 3D nyomtatással

A termékfejlesztés következő lépéseként óriási versenyelőnyt tudunk biztosítani ügyfeleinknek azzal, hogy 3D nyomtatási szolgáltatásunkat igénybe véve koncepcióterveiket mielőbb bemutathassák, tesztelhessék.

varinex-4_kep

Ahhoz, hogy ezzel a versenyelőnnyel kisebb tervezőcsapatok és akár magántervezők is élhessenek, fontos lépést tettünk meg a múlt évben. A piac úgy ismeri a cégünket, mint a professzionális 3D nyomtatási megoldások szolgáltatóját, mind a gépek, mind pedig a nyomtatás területén. 18 éve professzionális, ipari gyártásra alkalmas 3D nyomtatókat forgalmazunk, és ezekkel szolgáltatunk, azonban tavaly év végén a Stratasys cég koncepcióját követve felvettük portfoliónkba a belépőszintű és megfizethető MakerBot termékcsaládot is.

varinex-5_kep

Nagyon fontos, hogy egy mérnök, designer vagy egy kisebb tervező csapat is validálni tudja 3D nyomtatással az általuk felvázolt koncepciót. Míg a nagy, professzionális ipari gépek egy egész tervező csapatot tudnak kiszolgálni, addig a belépő szintű MakerBot 3D nyomtatók magántervezők, kisebb irodák számára is biztosítani tudják a terméktervek, koncepciómodellek gyors, akár aznapi bemutatását. Óriási előny lesz ez számukra, hiszen egy új ötlet órákon belül kézzel fogható és azonnal tesztelhető tárggyá válik.

Fő profilunk azonban továbbra is a professzionális 3D nyomtatás,  melynek ipari rendszerként történő alkalmazásával gyors megtérüléssel számolhatnak ügyfeleink. Ha egy termékfejlesztésnél számolunk a  hagyományos lebontó technológiával készült prototípusok és prototípusszerszámok költségével és figyelembe vesszük a fejlesztés során szükséges szerszámok és termékmódosítások idejét és költségét is, akkor 1-2 éves megtérüléssel számolhatunk egy több millióba vagy akár több tízmillióba kerülő ipari gyártó berendezés esetében is. Emellett komoly versenyelőnyt jelent a termékfejlesztés folyamatának drasztikus lerövidítése, és a termék terveinek házon belül tartása, amely a fejlesztési folyamat biztonságát is garantálja.

A magyar piac mindig is ár-érzékeny volt, de a döntéshozók szerencsére gyorsan átlátják a beszerzés előnyeit és létjogosultságát egy-egy megtérülési számítással. Jelenleg 7 nyomtatóval és 5 különféle technológiával dolgozunk, így néhány modell bemutatása és tesztnyomtatás után, valamint javaslataink alapján az ügyfeleink könnyen ki tudják választani a számukra megfelelő megoldást. A nyomtatók értékesítése mellett, forgalmunk jelentős részét teszi ki 3D nyomtatási szolgáltatásunk. Évente több mint 6 000 különféle terméket gyártunk, esetenként több-százas szériában, amit akár 2 nap alatt is le tudunk gyártani.

A múlt évben sok időt és energiát fordítottunk az edukálásra. Ahogy a 3D nyomtatás egyre elterjedtebbé és ismertebbé válik, úgy egyre többen fordulnak hozzánk olyanok, akik szeretnék megismerni és megérteni a 3D nyomtatást. Az ipari ügyfelek mellett start-up-ok, egyetemi hallgatók, de még kisiskolások is érdeklődnek a 3D nyomtatás, mint a jövő technológiája iránt. Eleinte csak ipari ügyfelekre számítottunk a havonta több alkalommal is meghirdetett gyárlátogatásunkra – bemutatótermünkben egy mai, modern digitális gyárban vezetjük körbe az érdeklődőket – de a nagy érdeklődés miatt felvállaltuk iskolás csoportok bevezetését is a 3D nyomtatás tudományába. Számokkal érzékeltetve ez azt jelenti, hogy a múlt évben 35 gyárlátogatást tartottunk, amin több mint hatszázan vettek részt.

 

Gyárlátogatáson minden hónapban részt vehetnek nálunk az érdeklődők, amin, Magyarországon egyedülálló módon, a tervezőmegoldásoktól a legmodernebb termékfejlesztési platformokon át a 3D nyomtatási technológiákig betekintést nyújtunk számukra. Ezek a programok ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek, hogy a jelentkezők érdeklődése alapján leginkább személyre tudjuk szabni a technikai bemutatást.

 

Következő gyárlátogatásunk időpontja: 2017. március 3.

Jelentkezés: 3dnyomtatas.varinex.hu/gyarlatogatas

Hirdetés

További cikkek a témában