Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

IT

Energia folyékonyan

Napjaink kiemelkedő kutatási témája a megújuló energiaforrás és a tiszta jövő, amihez az emberiség is egyre többet tesz hozzá.

A megújuló energiaforrások nem csak a tisztaságuk miatt válnak egyre népszerűbb megoldássá, hanem sokszor költséghatékonyabbak is, mint az eddig ismert alternatívák. Igazából már csak egyetlen probléma akadályozza a „nagyipari” felhasználást, méghozzá az energia tárolásának a kérdése.

A már kifejlesztett, jelenleg használatos rendszerek nem képesek hosszú éveken át úgy tárolni az energiát, hogy ne veszítsenek hatékonyságukból. Emellett élettartamuk is igen rövid, az előállításuk pedig a legkevésbé környezetbarát, ráadásul hiba esetén akár egy teljes rendszer is kárba veszhet. Talán most a Harvard kutatóinak sikerül találnia egy, a jelenleginél jobb, alternatív megoldást.

folyekony-akkumulator-2Az ötlet lényege egy folyékony akkumulátor, amiben az Engadget szerint az elektrolitok módosítják a forrovén és a viologén molekulákat, így azok a vízben oldhatóvá válnak a stabilitásuk megőrzése mellett. A kutatócsoport semleges vízben sikeresen fel is oldotta az elemeket, az eredmény pedig magáért beszélt: 1000 feltöltés után a tárolóedény hatékonysága mindössze 1%-kal romlott.

A harvardiak új fejlesztése nagyon sok problémát oldana meg. Az előállítás kevésbé környezetkárosító, hatékonyabb tárolásra képes és nem utolsó sorban jelentősen olcsóbb a korábbi akkumulátoroknál. Továbbá meghibásodás esetén nem kell egy egész rendszert kicserélni, kisebb az esély az egyéb alkatrészek meghibásodására vagy leégésére, egyszerűen csak utána kell tölteni a kifolyt vizet és kicserélni egy újra.

A kutatók tehát találtak egy nagyon jó megoldást az energia hatékony tarolására, ám a következő lépés a tömeges alkalmazás megvalósítása lesz. Továbbá a gyártási technológián is van még mit finomítani, így a mérnököknek bőven akad dolguk. Ám ha egyszer révbe ér a módszer, radikális árcsökkenést tapasztalhatunk majd a megújuló energia piacán.

Forrás: http://www.tisztajovo.hu/technika/2017/02/16/a-folyekony-akkumulator-megvaltoztathatja-a-megujulo-energia-iparat

Hirdetés

További cikkek a témában