Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Magyar okosjárda

Három fiatal barát szeretne tenni valami hasznosat a jövőért – kifejlesztették az újrahasznosított hulladékból készült napelemes, fűthető, okos járdát.

Már nem kell hozzá sok idő, hogy több világvárosban is kipróbálják végre Cseh József, Ilyés Miklós hajdúnánási és Sziszák imre hajdúdorogi fiatal közös találmányát. A három „friss egyetemista”, – egy gépész, egy vegyész és egy tájépítész – együtt törte a fejét, mivel tehetnék jobbá a világot.

Egy olyan moduláris térburkolati rendszert találtak ki, ami nem csak könnyen kezelhető, hanem látványban is feldobja a környezetét. Platio néven indult el a startup cégük, ami a LEGO-ként építhető különleges járdaburkolatot tervezte. Azon kívül, hogy az újrahasznosított hulladékból készült modulok szilárd burkolatot biztosítanak, még a napenergiát is hasznosítják.

platioA napenergia hasznosítására képes útburkolat ötletével nem a Platio próbálkozik először. Már korábban az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma támogatást is biztosított hasonló ötletre a Solar Roadways esetében. Ám a Platio ettől kicsit eltér, hiszen egyelőre kifejezetten csak a járdákra összpontosítanak.

A magyarok burkolata a Nap energiáját monokristályos szilícium cellákon keresztül gyűjti össze. Az egyes elemek egymáshoz csatolását vezetékek nélkül oldották meg, ráadásul az egészet csúszásmentes, edzett anyagból készítették. A járda modulokat három különböző színben lehet elérni, állítólag színtől függetlenül négyzetméterenként 160 W-ot termelnek.

A Platio természetesen sokáig nem elégszik meg a járdákkal, hosszútávú céljuk egy olyan tiszta és energiafüggetlen jövő kialakítása, amiben újjá formálódik a városi élet az információs társadalom fejlődését is figyelembe véve.

Forrás: http://www.mernokbazis.hu/cikkek/magyar-fejlesztésű-járdaburkolat

Hirdetés

További cikkek a témában