Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Paks, ötödik generátor felújítás

A GE Power Services sikeresen korszerűsítette a Paksi Atomerőmű 5. generátorának forgórészét is. A projekt egy több éves szolgáltatási megállapodás része, amelynek célja az, hogy meghosszabbítsa a 2000 MW beépített áramtermelő kapacitással rendelkező MVM Paksi Atomerőmű Zrt. generátorainak élettartamát és javítsa megbízhatóságukat.

A 2013-ban indult és 2021-ig tartó, 5,1 millió euró (mintegy 1,5 milliárd forint) értékű megállapodás értelmében a GE újítja fel az atomerőmű négy reaktor-blokkjához (Paks 1-4. blokkok) kapcsolódó nyolc darab, egyenként 250 MW teljesítményű, Ganz gyártmányú generátort, valamint egy tartalék generátort. A most befejezett projekt keretében az ötödik forgórész felújítása történt meg. A projekt ütemezése szerint a GE évente egyet újít fel az 1982 és 1987 között üzembe helyezett generátorok közül.

„A Paksi Atomerőmű számára végzett projekt is igazolja a GE képességét és felkészültségét más gyártók generátorainak karbantartására, valamint felújítására” – mondta Pascal Schweitzer, a GE Erőműszerviz üzletágának európai regionális igazgatója. „Örömmel veszünk részt a paksi generátor-korszerűsítési projektben, amelynek célja, hogy az erőmű 20 évvel megnövelt élettartamának ideje alatt biztosítsa a magyarországi villamosenergia-termelés több mint felét.”

„A Paksi Atomerőmű generátor forgórészeinek sikeres felújítása hozzájárul a 2000 MW névleges teljesítményű erőmű termelési biztonságának illetve rendelkezésre állásának javításához” – mondta Dr. Kiss Csaba, a GE Power Services ügyvezető igazgatója. „A mostani megbízás sikeres teljesítése megalapozhatja a Paksi Atomerőmű által tervezett további fejlesztésekben és felújításokban való részvételt, illetve a nukleáris alapú villamosenergia-termelés magyarországi kapacitás-fenntartási munkálataiban való közreműködést is” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

ge_paks2

A Paksi Atomerőműben négy, orosz gyártmányú VVER-440 típusú nyomott vizes reaktor üzemel. Az 1-es blokk üzemidejét 2032-ig, a 2-es blokk üzemidejét 2034-ig, míg a 3-as blokkét 2036-ig hosszabbították meg.

A berendezések felújítását a GE budapesti generátorszerviz műhelyében, magyar szakemberekkel és magyar alvállalkozók bevonásával végezte el. A generátor nagy fordulatszámon történő kiegyensúlyozása a vállalat lengyelországi, Wroclaw-ban működő üzemében történt.

A GE magyar Erőműszerviz csapata már számos hazai erőműben, többek között a Dunamenti, Mátrai, AES Tisza II., GTER Litér, GTER Sajószöged, DKCE Debrecen, pécsi és oroszlányi erőművekben végzett sokoldalú és jelentős  felújításokat. A vállalat ezen kívül finn, osztrák és török erőművek felújítási projektjeiben is sikerrel vett részt. A budapesti Erőműszerviz üzletág a hagyományos, szén és gáztüzelésű erőművek szerviz és karbantartási tevékenysége mellett a csehországi, Temelini Atomerőműben is dolgozott és jelenleg is dolgozik.

A GE globális piacvezető a nukleáris erőművek számára nyújtott szerviz és karbantartás terén. Szakemberei eddig 103 nukleáris blokk 257 gőzturbináján végeztek „retrofit”-et, azaz teljes körű felújítást és teljesítménynövelést. A GE Hitachi Nuclear Energy, a GE és Hitachi közös vállalata a forralóvizes reaktorral (Boiling Water Reactor, azaz BWR) működő atomerőművek számára gyárt gépeket és berendezéseket, illetve nyújt szervizszolgáltatásokat. Emellett – csakúgy, mint a paksi generátor felújítási projekt során – a GE a nukleáris ipar legnagyobb szegmensének számító nyomott vizes rektorral működő erőművek gőzturbina-generátorait, illetve egyéb főegységeit is képes karbantartani.

 

 

 

Hirdetés

További cikkek a témában