Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

A világ legnagyobb úszó naperőműve

Az ABB technológiájára épül a világ legnagyobb vízre telepített kísérleti naperőműve. Az ABB a napenergia-hasznosítás új megoldásával támogatja az energetikai forradalmat Szingapúrban.

A rendelkezésre álló szárazföld szűkössége Szingapúrban erősen korlátozza a napenergia hasznosításának lehetőségeit.  Az úszó napelemek alkalmazása azonban életképes alternatívát kínálhat a vízzel övezett városállam számára is. Az úszó napelemek akár 11%-kal is hatékonyabbak lehetnek, mint az értékes termőföldre telepített társaik.   Az innovatív technológiák fejlesztésében élenjáró ABB szállítja a legfontosabb elemeit annak az 1 megawatt teljesítményű úszó fotovoltaikus kísérleti rendszernek („testbed”-nek), amely mérföldkőnek számít a napenergia-hasznosítás terén.  A másfél futballpálya nagyságú telep 1 hektár területű.  A rendszerben termelt, 250 háztartás áramigényét fedező energiát az országos villamosenergia-hálózatba fogják betáplálni.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy technológiai ismereteinkkel és iparági szaktudásunkkal támogathatjuk ezt a fontos projektet Szingapúrban” – mondta Tarak Mehta, az ABB Energetikai Termékek divíziójának vezetője. „Ez a projekt tökéletesen összhangban áll az energetikai forradalmat támogató Next Level stratégiánk célkitűzéseivel, és fontos lépést jelent abba az irányba, hogy partnereinkkel együttműködve növeljük a megújuló energiaforrások részesedését az energiaellátásban.”

A nyugat-szingapúri Tengeh-víztározóra telepített kísérleti rendszerben („test-bed”) számos beszállító napenergia-hasznosítási megoldását vizsgálják. Tanulmányozzák az úszó napelemek teljesítményét és költséghatékonyságát is. Az ABB a piacvezető TRIO-50 szolár invertereit szállította a projekt egyik rendszerintegrátora, a Phoenix Solar számára. Az inverterek összteljesítménye eléri a 100 kW-ot.  A rendszer alapvető alkotóelemeinek számító inverterek a napelemekben előállított egyenáramot – a villamosenergia-hálózatokba történő betáplálás érdekében – váltakozó árammá alakítják.  Az ABB vízre telepített rendszerében a villamos áramköröket kisfeszültségű sajtolt műanyagház és biztonsági kismegszakítók védik.

A csupán 719 km2 területű, 5,6 millió lakosságú Szingapúrban az átlagos évi napsugárzás értéke megközelíti az 1500 kWh/m2-t, így a napenergia vonzó megújuló energiaforrásnak számít.  Az úszó napelemek természetes hűtését az elemeket körülvevő víz biztosítja, ami jelentősen növeli az energiatermelés hatásfokát is. Egy tanulmányban kimutatták, hogy a napelemeket övező víz természetes hűtőhatásának köszönhetően az úszó napelemek akár 11%-kal is hatékonyabbak, mint a terepfelszínre telepített társaik. A megoldás másik kedvező, szinergikus hatása, hogy az úszó napelemek csökkentik az értékes víz párolgását is.

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) úttörő technológiák vezető fejlesztője és szállítója az energetikai termékek, a robotika és hajtások, az ipari automatizálás és az energetikai hálózatok terén. Ilyen termékeket kínál világszerte a közüzemi energiaszektorban, az iparban, a közlekedésben és az infrastrukturális szektorban működő vevőinknek. Az innováció terén több mint 125 éves múlttal rendelkező ABB napjainkban az ipari digitalizálás jövőjét formálja, termékeivel pedig meghatározó szerepet játszik az energetika átalakításában és a negyedik ipari forradalomban is. Az ABB több mint 100 országban működik, és 132 000 főt alkalmaz. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.

http://new.abb.com/hu

https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

Hirdetés

További cikkek a témában