Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

Történelmi mélyponton a napelem cella árak

Globális tendenciák, árak és aggodalmak

Egyre érdekesebb helyzet rajzolódik ki a napelem panelek piacán, melynek Európa szerte jelentős hatásai lesznek a lakossági és a vállalati beruházásokra egyaránt. A sokrétű és gyors változásnak egészen biztosan lesznek minden oldalon nagy nyertesei és vesztesei. Szenyán Endre, az ALTISO Energy – korábbi nevén A1 Solar – ügyvezetője keresi a választ arra, hogy melyek lesznek ezek pontosan.

A napelem panelek piacát jelenleg három nagy változás formálja egyidejűleg:

  1. A lakossági beruházások az egész kontinensen bezuhantak
  2. Az alapanyagok árának csökkenése miatt folyamatosan esnek a panelek árai
  3. Komoly műszaki változás jön a panelek gyártásában

Ezen hatások miatt árháború robbant ki a kínai gyártók uralta piacon.

  1. A korábbi őrült felfutás után jelentősen megtorpant a lakossági telepítések száma nem csak Magyarországon, de egész Európában

Ennek okai leginkább a szabályozói környezetben kereshetőek, valamint ezzel összefüggésben van, hogy a nagyberuházóknak jobban megéri a több megawattos farmokat telepíteni, mint néhány kilowattos lakossági rendszereket. E vállalatok lobbiereje pedig jelentős.

Természetesen leállástól nem kell tartani, hiszen például Ausztriában 2024. január 1-től eltörlik a napelemes rendszerekhez kapcsolódó anyagok és szolgáltatások áfáját, ami azonnali, 20%-os költségcsökkenést fog eredményezni. Azonban a lakosság számára kedvezően alakul a szabályozói környezet például Spanyolországban is. Így összességében, ha jelentős lassulással is kell számolni, annak ellenére egy erős piac prognosztizálható Európában.

A gyártók azonban erre nem számítottak. 2021-22-ben hihetetlen mértékben pörgették fel a kisebb, jellemzően 380-460 W közötti, azaz a lakossági méretű panelek gyártását és kontinensünkre való szállítását. Most pedig bajban vannak, ugyanis a készleteik a kivitelezések csökkenése miatt beszorultak.

Az egyik legnagyobb és legismertebb gyártónak a hollandiai és spanyolországi raktáraiban több mint 500.000 panel vár gazdára. Ebből mintegy 30.000 családi házra kerülhet átlagos méretű napelemes rendszer. Összehasonlításként, a magyar Kormány tervei szerint ennyi lenne az egy teljes évben kivitelezésre kerülő rendszerek száma hazánkban. És ez mindössze egyetlen gyártó!

  1. A kivitelezések számának csökkenése mellett az alapanyagárak folyamatos csökkenése is nehezíti a gyártók helyzetét

Az OPIS, a Dow Jones vállalatának heti frissítése szerint, a globális fotovoltaikus iparban továbbra is jelentős változások tapasztalhatók. A napenergia cella árak, – különösen a Mono Perc M10 és G12 cellák terén, – elértek egy újabb történelmi mélypontot, és az árak továbbra is csökkennek. A hosszú ideje tartó csökkenés és az iparág lassú értékesítési helyzete miatt a cellagyártók között árháború alakult ki.

Míg egy évvel ezelőtt egy panel átlagos nagykereskedelmi ára meghaladta a 0,3 €/W értéket, ez mára már 0,14 €/W körüli értéket mutat.

Az árcsökkentéseken túl a gyártók az árukészlet csökkentésére is összpontosítanak, kordában tartva az üzemeltetési kiadásokat. Vagyis hamarosan visszatérhetünk oda, hogy megszűnik a kereskedő és kivitelező cégek „polcról” való vásárlása, és csak közvetlenül a gyártótól tudnak rendelni, többhetes gyártási és mintegy 2 hónapos szállítási határidővel.

  1. A harmadik komponens pedig egy műszaki jellegű változás, ami hatásában akkora lesz, mint amekkora a több évvel ezelőtti polikristályos napelem panelek kikopását eredményezte a piacról, a jelenleg egyeduralkodó monokristályos panelek javára.

A jelenleg használatos P-Type celláknál a gyártás során bórt elegyítenek a szilíciumhoz (ezzel „szennyezik”), amelynek kevesebb elektronja van a szilíciumnál, ezért a napelem cella pozitív töltésűvé válik. Az N-Type celláknál azonban foszfort használnak, aminek több elektronja van a szilíciumnál, ezért ezek a cellák negatív töltésűek lesznek.

Az N-Type panelek előállítási költsége némileg, de nem sokkal magasabb, azonban jobb hatásfokkal rendelkeznek és ellenállóbbak a Nap sugarainak, ezért a felhasználási idejük alatt több energiát képesek előállítani. A nagy napelem parkokban pedig a megtermelt villamos energia minél magasabb mértéke a legfontosabb szempont. Ezért a gyártók egyre másra állítják át gyártósoraikat erre a technológiára.

A korábbi előrejelzések 2028-29-ra prognosztizálták azt, hogy az N-Type panelek gyártása megelőzi a P-Type panelekét, azonban úgy fest, hogy a technológiaváltás lényegesen hamarabb bekövetkezik.

A fentiek mellett egyéb fontos tényezők is befolyásolják az európai és a globális piacot.

Az Eneos Group, egy japán energetikai vállalat például rekordösszeget, közel 4 millió amerikai dollárt fizetett a Panama-csatorna használatáért. A csatorna zsúfoltsága, melyet főként az elmúlt hónapok aszálya okoz, számos hajót kényszerített a várakozásra. A helyi hatóságok radikális korlátozásokat vezettek be a csatorna használatára. Ez, hasonlóan a nemrégiben a Szuezi-csatornán keresztbe fordult hajó okozta fennakadáshoz, súlyosan érinti az ellátási láncokat.

Híresztelések kaptak szárnyra arra vonatkozóan is, hogy az Európai Bizottság fontolóra vette, hogy kereskedelmi védelmi intézkedéseket indítson el a Kínából importált napelem termékekre vonatkozóan. Amennyiben ez igaznak bizonyul, úgy az Egyesült Államokhoz hasonlóan a teljes piac újabb változására kell számítani.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában