Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Új gyémántbevonatos lapkák – Sandvik Coromant

A nemvas anyagok fúrásakor jelentkező forgácsképzési és -elvezetési kihívások leküzdése érdekében a forgácsolószerszámok és szerszámrendszerek specialistája, a Sandvik Coromant bemutatta a CoroDrill® 880 GCN124 és GCN134 CVD-gyémántbevonatos lapkaminőségeket.

A gyémántbevonat szuperkemény jellege hosszú éltartamot biztosít, és az innovatív forgácstörő és geometriai kialakításnak köszönhetően páratlan teljesítményt garantál az olyan anyagokban végzett fúrás során, mint az alumínium.

„Az alumíniumban végzett furatkészítés kihívást jelentő feladat lehet”, magyarázta el Patrik Pichler, a Sandvik Coromant váltólapkás fúrószerszámokkal foglalkozó globális termékmenedzsere. „A képlékenység és a lágyság miatt az anyag állandóan és hosszan érintkezik a lapka forgácsolóéleivel. Emiatt az alumínium a forgácsolóélre tapad, és élrátétet (BUE) képez, amely nehézkessé teszi a forgácsképzést és -elvezetést.”

A GCN124 és GCN134 gyémántbevonatos lapkaminőségek a legalacsonyabb furatonkénti költséget kínálják a legtöbb ISO N-anyag esetében a hosszú éltartamnak és/vagy a jobb termelékenységnek köszönhetően. A jobb termelékenység megvalósítható megnövelt forgácsolási adatokkal, illetve a kevesebb lapkacsere révén a gép állásidejének csökkentésével is. Az ügyfél számára további előnyöket jelent az élrátétképződéssel és a kenődési hatásokkal szembeni ellenálló képesség, amely jobb felületi minőséget eredményez, valamint a lapkák megbízhatósága és hosszabb éltartama, amelyeknek köszönhetően könnyebb a kezelés a gyártás során. A csökkentett mértékű lapkafogyasztásnak köszönhetően csökkenthető a raktárkészlet és a környezetre gyakorolt hatás.

Sandvik Coromant

Az autóipari gyártók azok közé tartoznak, akik számára biztosan előnyökkel jár ez a megoldás az olyan alumínium alkatrészekben végzett fúrás és kiesztergálás miatt, mint a hengerblokkok, hengerfejek, csonkállványok, házak, féknyergek, vezérlőkarok, sebességváltóházak, kormányoszlop-burkolatok és villák. A gyémántbevonatos lapkák azonban minden olyan vállalat számára versenyhelyzeti előnyöket biztosíthatnak, amelyek ISO N-alkatrészeket gyártanak, illetve amelyek olyan speciális, kompozitanyagos alkalmazásokkal foglalkoznak, mint az üvegszálas erősítésű műanyagból készült szélturbina-forgórészek és -lapátok fúrása.

Az új minőségekben rejlő lehetőségek bemutatása során 22 mm átmérőjű és 84,1 mm mély zsákfurat 6061-T6 alumíniumból (90-100 HB) készült hengerfejben végzett fúrási műveletében az új N124 (kerületi) és N134 (középső) lapkákkal felszerelt CoroDrill 880 700 munkadarabról 3024 munkadarabra növelte az éltartamot, ami figyelemreméltó 332%-os növekedést jelent. Az új lapkák megnövelt megengedett forgácsolási sebessége lehetővé teszi a 33%-os termelékenységnövekedést. Összesen nagyjából 300 munkaórát sikerült megtakarítani, miközben a furatonkénti általános költség 23%-kal csökkent.

Hasonlóan sikeres volt az az alkalmazás is, amikor átmenőfuratokat (22,5 mm-es átmérő) kellett fúrni 20 mm vastag AISi1Mg-T6 alumíniumból (150 HB) készült autóipari elülső vezérlőkarokban. A CoroDrill 880 gyémántbevonatos lapkák itt segítettek 3000 munkadarabról 30 000-re növelni az éltartamot. A termelékenység is növekedett 10%-kal a lapkacserére fordított kevesebb gépi állásidőnek köszönhetően, miközben a furatonkénti költség 17%-kal csökkent.

A GCN124 és GCN134 minőségek jelentik mostantól az elsősorban ajánlott választást ISO N-anyagokhoz. Kiegészítik a Sandvik Coromant már létező H13A bevonat nélküli minőségét, amely továbbra is ajánlott minőség marad a rövidebb gyártási menetekkel és/vagy megszakított forgácsolással dolgozó alkalmazásokhoz.

A standard CoroDrill 880 termékválasztékban 12–84 mm (0,472–3,307 col) átmérőjű és 2, 3, 4 és 5xD hosszúságú váltólapkás fúrók találhatók. A Sandvik Coromant Tailor Made választékából rendelhetők köztes átmérő/hosszúság kombinációk, valamint különböző csatlakozótípusok és -méretek (például HSK, Coromant Capto® vagy hengeres szár). A Tailor Made kínálat keretében elérhetők egyedi tervezésű lépcsős és élletörő fúrók speciális alkatrészekhez.

www.sandvik.coromant.com/hu-hu/products/corodrill_880

 

 

 

Hirdetés

További cikkek a témában