Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Sandvik Coromant: Utazzon első osztályon a termelékenység földjére

A nagy sebességű Sandvik Coromant palástmaró szerszámok felgyorsítják az ISO S-anyagok megmunkálását, így ideálisak a repülőgépipar számára

Az ISO S-anyagokban elérhető marási teljesítmény növelése érdekében a marószerszámok és szerszámrendszerek specialistája, a Sandvik Coromant egyedi minőségekkel és geometriákkal rendelkező szármarósorozatot vezet be. A CoroMill® Plura HFS (nagy előtolási sebességű palástmarás) ISO S marószerszámok megbízható és termelékeny eredményeket biztosítanak titán- és nikkelalapú ötvözetekből munkadarabokban, így előnyösek a repülőgépipari motorokhoz és vázszerkezetekhez használt alkalmazásokban.

A repülőgépiparban a következő években várható növekedés kezelésére született a CoroMill Plura HFS választék, amely kettő, titánötvözetekhez optimalizált szármarót és egy nikkelötvözetekhez optimalizált szármarót tartalmaz. Mivel a forgácselvezetés és a hő kihívást jelentenek titán megmunkálásakor, a Sandvik Coromant kifejlesztett egy tömör változatot a normál forgácselvezetési feltételekhez és egy belső hűtőközeg-hozzávezetéssel rendelkező, illetve egy új hűtésfokozóval (szabadalmaztatás alatt) rendelkező változatot az optimális forgács- és hőmérséklet-kezeléshez.

A titánhoz készült szármarók GC1745 minőségben kaphatók, amelynek alapja egy szívós, finomszemcséjű (mikron alatti) cementált keményfém hordozó éles szabályozott élekkel a rendkívüli igénybevételt jelentő marási feltételekhez. Emellett egy szilíciumot tartalmazó új, többréteges bevonat kiváló kopásállóságot és kis mértékű hővezetést biztosít. A marószerszámok geometriája egy olyan 6 hornyos koncepcióra épül, amelynél nincs központi forgácsolás és változó a fogosztás. A magméretet továbbá úgy optimalizáltuk, hogy nagyobb merevséget biztosítson titánötvözetekben, a csúcssugarat, a homlokszöget és a visszaköszörülést pedig kifejezetten ezen kihívást jelentő anyagok megmunkálásához alakítottuk ki.

A nikkelötvözetekhez a GC1710 minőség alkalmazható, amely szintén éles, szabályozott forgácsolóélekkel rendelkezik. A kemény, kopásálló, finomszemcsés hordozó optimalizálásának köszönhetően ellenáll a nagy munkaterhelésnek, amikor kemény, erősen tapadó, hidegen keményített anyagokban kell megmunkálást végezni, például öregbített Inconel 718-ban. Itt az innovatív HIPIMS (nagy energiájú impulzusos magnetronos porlasztás) technológiával előállított új bevonat tapadáscsökkentő tulajdonságokat is biztosít az élrátétképződés elkerülése és az éltartam növelése érdekében.

„Az új marószerszámok kialakítása nagy előtolási sebességű palástmarást tesz lehetővé nagy axiális fogásmélységekkel (ap) és kis radiális mélységekkel (ae) szabályozott maximális forgácsvastagság mellett. Így a forgácsolóerők szabályozottak, és sima forgácsolást biztosítanak”, magyarázta Tiziana Pro, a Sandvik Coromant szármarókkal foglalkozó globális termékmenedzsere. „Az eredmény kettős: a fokozott termelékenység nagyobb kihozatalt jelent, a megnövelt éltartam és megbízhatóság pedig csökkenti a selejtarányt ezeknél a rendszerint nagy értékű alkatrészeknél. A további ügyfélelőnyök között megtalálhatók még a kisebb alkatrészenkénti szerszámköltség és a nagyobb biztonsági szintek.”

A megcélzott repülőgépipari alkatrészek között találhatók a titánból készült szárny- és pilonrészek, valamint az Inconel 718-ból készült motorházak. Emellett előnyt jelentenek az olaj- és gázipar, a gyógyászati ipar és a motorsportok számára is, mert a titán- és nikkelalapú ötvözetek alkalmazása ezek esetében is egyre elterjedtebb.

A kínálat lehetséges előnyeinek kiemelése céljából sor került egy ügyfélalkalmazással végzett tesztre, ahol egy Waspalloy 420-ból (nikkelalapú ötvözet) készült LPT-házon (kisnyomású turbina) kellett dolgozni. Vízszintes megmunkálóközpontot alkalmazva meg kellett növelni az axiális fogásmélységet, és csökkenteni kellett a radiális fogásmélységet (a nagy radiális erők elhajlási problémákat okoznak). Egy 12 mm ármérőjű CoroMill® Plura HFS szármarót egy versenytárs azonos méretű marójához viszonyítva a fémeltávolítási sebesség jelentősen megnőtt, ez pedig figyelemre méltó 198%-os termelékenységnövekedést eredményezett. Ezen siker következtében az ügyfél eldöntötte, hogy 2017. október 1-től megrendeli az új marószerszámokat.

Képünkön: A Sandvik Coromant új CoroMill® Plura HFS ISO S marói ideálisak a titán- és nikkelalapú ötvözetekből készült repülőgépipari alkatrészek megmunkálásához.

www.sandvik.coromant.com/hu-hu/products/coromill_plura

Hirdetés

További cikkek a témában