Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

IT

Valóban káros az iPhone akkumulátorára a vezeték nélküli töltés?

A vezeték nélküli megoldások az utóbbi években teljesen új mederbe helyezték a technológiai vívmányokat, valamint a hétköznapokban használt eszközöket is. Ennek fényében döbbenetesnek nevezhető, hogy a gépek többségének működtetéséhez vagy hordozható eszközeink töltéséhez többnyire még mindig vezetékes megoldásokat alkalmazunk.

A legpesszimistább előrejelzések is arról beszélnek azonban, hogy egy-két éven belül a hagyományos értelemben vett vezetékes töltők teljesen kivesznek az okostelefonos piacról, helyüket pedig az egyre szélesebb körben elérhető vezeték nélküli megoldások veszik át. Bár több gyártó évek óta kísérletezik már ezzel, azonban egyedül az úgynevezett Qi-szabvány az, ami megfelelő utat nyitott a jövőben érkező technológiák felé.

Ennek kihasználásában pedig az Apple jelenleg abszolút az élen jár, amit mi sem bizonyít jobban más, minthogy az iPhone 8 óta szinte mindegyik okostelefonjukban találhatunk Qi-szabvány szerinti töltőtekercset, ami lehetőséget biztosít az eszközök opcionális vezeték nélküli töltésére. Sokan felteszik maguknak azonban a kérdést: nem káros ez az iPhone-ok akkumulátorára nézve? Erre a kérdésre keressük a választ az alábbiakban!

Így működik a vezeték nélküli töltés

Amit a vezeték nélküli töltés kapcsán elsőként tudni kell, hogy indukciós elven működik, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy a töltő és az akkumulátor – pontosabban inkább az elektromos áram fogadására alkalmas tekercs – között egy olyan mágneses tér keletezik, mely képes arra, hogy érintkezés útján, de kábeles vezetés, illetve korlátozások nélkül elektromos áramot juttasson egyik helyről a másikra.

Mivel ezek a mágneses terek jellemzően nem képesek jelentős távolság áthidalására – a jelenlegi szabvány nagyjából 5-6 milliméteres közelségből működik, de már készülnek több méteres hatótávú prototípusok is –, ezért a vezeték nélküli töltés során a telefont úgy kell elhelyezni a dokkolón, hogy az a legközelebb legyen a készülékházban elhelyezett tekercshez. Az elektromos áram fogadását azonban nemcsak a távolság, hanem a köztes közegek is befolyásolják ennél a technológiánál, emiatt egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tokban helyezzük a készüléket a dokkolóra, hiszen az akadályozhatja vagy gyengítheti a mágneses teret.

A vezeték nélküli töltés során keletkező hőhatásról

A töltőállomás és a készülék belsejében helyet kapott tekercs közti elektromágneses térben a töltési folyamat során a részecskék nagyon erőteljes hatásoknak vannak kitéve, ami nem meglepő, hiszen ki kell szabadulniuk a dokkolóból, az elektromágneses mezőben sem szabad veszíteniük töltöttségükből, majd a hátlapon áthatolva ismét egy rendszer részévé kell válniuk. Ez a folyamat természetesen hőhatással jár együtt, ami gyakran jelentős mértékű lehet, noha az Apple technológiái generációról-generációra egyre kifinomultabbak, ezáltal folyamatosan növekednek a frekvenciaértékek, és vékonyodnak a tekercsek, miközben az elektromosság átadása is egyre hatékonyabb.

Azt azonban nem árt tudni, hogy ez a technológia még mindig gyerekcipőben jár a vezetékes megoldáshoz viszonyítva, ezáltal drágább és lassabb is, de a biztonság tekintetében nem kell aggódnunk miatta. A vezeték nélküli töltés esetén ugyanis pontosan azok a biztonsági megoldások és protokollok aktiválódnak a készüléken belül, melyek vezetékes energiafelvétel során is, ezáltal teljesen normális, ha a folyamat során melegedik az akkumulátor, de az túlmelegedni, felforrósodni és emiatt meghibásodni vagy kigyulladni biztosan nem tud.

Természetesen a melegedést rengeteg tényező befolyásolhatja. Az imént már említett rossz tok hibája legalább annyira problémás lehet ebből a szempontból, mint az, hogy a készüléket nem megfelelő pozícióban helyeztük el a dokkolón. Nyilván minden iPhone-modellben szoftveres biztonsági megoldások sokasága található, melyek probléma esetén azonnal közbeavatkoznak és leállítják a töltést. Ez különösen igaz akkor, ha túlmelegedés lép fel, hiszen ezt a szoftveres korlátok minden esetben megakadályozzák!

A vezeték nélküli töltés és az akkumulátor élettartama

Mióta a vezeték nélküli töltés megjelent a piacon, azóta terjednek róla különféle tévhitek azzal kapcsolatban, hogy ez a megoldás káros hatást gyakorol az akkumulátor élettartamára. Miután az új töltési eljárás már évek óta egyre előkelőbb helyet vív ki magának a piacon, magabiztosan kijelenthető, hogy semmilyen negatív hatást nem gyakorol az akkumulátor élettartamára, aminek az oka rendkívül egyszerű: a töltési metóduson kívül a rendszerben semmi sem változik. Magyarul ez annyit jelent, hogy az akkumulátorhoz így is, úgy is eljut a szabályozón keresztül az áram, de hogy előtte miként jutott el a töltésvezérlőig, az nem befolyásoló tényező az egyenletben.

Nyilván az élettartamot alaposan meghatározza, hogy miként használjuk a vezeték nélküli töltőt! Azért, mert nincs csatlakoztatott vezeték, még nem szabad ide-oda pakolgatni, napjában tucatszor feltenni a dokkolóra a készüléket, hiszen az akkor sem szerencsés, ha vezetékes formában töltjük. Ugyanez a helyzet akkor is, ha extrém melegben vagy hidegben töltjük a készüléket, de a gyakori kevés töltés – ami a vezeték nélküli megoldás miatt komoly probléma – jelentős hibákat generálhat.

Egyrészt teljesen tönkreteheti a töltésvezérlőt az alaplapon, aminek a cseréje egyrészt bonyolult, másrészt költséges is egyben. Ezen felül az akkumulátor is idő előtt meghibásodhat, hiszen nem tud teljes kapacitáson működni, ezáltal csökken az energiamegtartási képessége, ami csereéretté teszi az alkatrészt. Nagyon lényeges ilyen esetben, hogy a saját biztonságunk érdekében csak megbízható szervizben, kizárólag a gyárival megegyező minőségű alkatrészt válasszunk iPhone okostelefonunkhoz, hiszen a vezeték nélküli- és a vezetékes töltésből fakadó balesetek vagy problémák többségét az esetek jelentős részében a gyenge minőségű csereakkumulátorok idézik elő.

Hirdetés

További cikkek a témában