Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

Digitalizált gyártás a KUKA-val

Jövő koncepció – A növekvő világméretű versenyben a rugalmas logisztikai megoldásokkal kombinált okos-gyártóberendezések szükségesek.

Ezek gyorsan képesek alkalmazkodni és ezáltal kiszolgálni a modellek egyre növekvő sokszínűsége iránti igényt. –kezdi beszélgetésünket Perity Gábor, a KUKA Hungária Kft. értékesítési vezetője.

  • A jövőben várhatóan még több autóipari és elektronikai ipari beszállító fogja digitalizálni gyártási folyamatait. Milyen rendszereket, robot típusokat kínálnak nekik?

Az autó- és az elektronikai ipart együtt, de mégis külön kell, hogy kezeljük. Az autóipar nagyon dinamikus, az autógyártóktól rendkívüli rugalmasságot követel meg. Sokéves tapasztalatunk révén az autóipart a meglévő portfóliónkban található robotok többségével már teljeskörűen ki tudjuk szolgálni. Az autóipar résztvevői a piaci versenyben csak akkor tudnak lépést tartani, ha meg tudnak birkózni az Ipar 4.0, a demográfiai átalakulás és az adatvezérelt gyártás támasztotta kihívásokkal. Az elektronikai ipar számára pedig speciális robotokat és megoldásokat kínálunk. Vannak alapvető fejlesztések, amelyek mindkét szegmenst érintik, hiszen vevői igényeken alapszik. Ilyen például az egyszerű programozás, egyszerűbb kezelhetőség és integrálás. Tapasztalataink szerint és partnereink igényeit figyelembe véve komplett megoldásokat is kínálunk, mint például a ready2_solutions vagy éppen a kamerarendszerekkel kibővített kis robot rendszerek.

Az idei évben a legfontosabb fejlesztés, ami ősszel már elérhető is lesz és mindkét szegmens számára jelentős előnyt biztosíthat, az az új KR C5 vezérlőszekrényünk. Az új vezérlés a jelenlegi portfóliónkkal teljesen kompatibilis lesz és a fejlesztéseknek köszönhetően minimális helyigénnyel bír, valamint egyben felhasználóbarát. Az új generációs vezérlőszekrény lényegesen eltérő a korábbiakhoz képest és a konkurenciával szemben is magas követelményeket támaszt majd. Emellett további két új robottal is bővítjük portfóliónkat. A KR IONTEC, amelyről már hallhattak a szakmédiában, a KR 60-3 új generációja, osztályában a legjobb munkavégzési tartománnyal rendelkező robot, mely a 30–70 kilogramm teherbírási kategóriában a legkülönfélébb alkalmazásokban használható tetszőleges telepítési helyzetben. Az elektronikai ipar számára pedig a piaci szereplők együttműködésével továbbfejlesztettük legkisebb robotunk, a KR 3-as utódját, ami az év második felétől KR 4-es néven lesz elérhető. Mindemellett előremutató fejlesztéseket végzünk a Scara típusú robotok kapcsán is, amivel szeretnénk tovább bővíteni portfóliónk körét. Ez a robottípus rendkívül jó választás lesz ár-érték arányban.

  • Saját robotikai gyárukban már digitalizálják a gyártást, ez egyrészt praktikus megoldás, másrészt pedig demonstratív jellegű is, ez a hazai gyártói piac számára milyen előnyöket jelent?

Már több éve folyik a digitalizáció gyárainkban, hogy az ott kipróbált és letesztelt fejlesztéseket később a piac számára is elérhetővé tegyük. Aki ma megnézi a KUKA gyárainak digitalizált részeit, olyan megoldásokat is láthat, ami csak a jövőben fog megjelenni a piacon. Ennek a digitalizációs folyamatnak az eredményeképpen felkerült néhány digitális szolgáltatás is a KUKA portfóliójába, amit a partnerek felé kínálunk. Ilyen például a KUKA Connect, felhő alapú szoftver, ami kétirányú kommunikációt tesz lehetővé a gép és a rendszer/felhőszolgáltatás között, így nem csak a gépekről kapunk információt, hanem vezérelni is képesek vagyunk a berendezéseket.

Nemrégiben debütált egy újdonságunk a my.kuka.com online ügyfélportál, ahol különböző szintű jogosultságokat biztosítunk partnereink számára. Ezen a felületen robot információkat, dokumentációkat érhetünk el és kezelhetjük licenceinket a különböző digitális szolgáltatásokhoz kapcsolódóan, mint például a KUKA Connect, KUKA Compose vagy éppen KUKA Xpert, amelyek esetében a vírus kapcsán kialakult helyzet közepette ügyfeleinknek 90 napos, rendszerintegrátor partnereinek pedig 150 napos ingyenes demóverziót biztosítunk.

  • Tudnak segíteni egy konkrét munkafolyamat robotizálással történő kiváltásában?

A KUKA az elmúlt években kibővítette portfólióját a Solution Business Platformmal, amely kulcsrakész megoldást kínál a vevői igényekre a KUKA automatizálási tapasztalataira alapozva. Itt több kategória is megtalálható, ilyenek lehetnek a standard vagy a teljesen egyénre szabott megoldások. Ebben az üzletágban érdemes különösképp kiemelnünk a dörzshegesztést és a lézerhegesztést. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezekre óriási igény van Magyarországon, amelyre a KUKA, mint az egyik piacvezető kifejlesztett egy teljesen kompakt megoldást, ami akár robottal is kiegészíthető kész cellát jelent.

A Solution Business platform két nagy ágat foglal magába, az egyik a standard megoldásokat jelenti, ez a Cell4_ production. Itt általános gyártási feladatokra tudunk kínálni kulcsrakész cellákat, teljes rendszereket. A feladathoz kiválasztjuk a megfelelő robotot és teljes rendszerként tudjuk szállítani. Ezek a standard cellák előre kidolgozott, kész technológiákat tartalmaznak a következő területekre: ponthegesztés, ragasztás, csiszolás, ívhegesztés, CO2 vágás. A standard modellek bevezetése három lépcsőben, év végéig várható.

A Solution Business platform másik ága az egyedi technológiákat tartalmazza, ilyenek például a nagyobb tapasztalatot igénylő feladatok: dörzshegesztés, lézervágás, lézerhegesztés, tusírprések vagy a gravitációs öntödei megoldások. Ezekben az egyedi megoldásokban a KUKA-nak nagy tapasztalata van, különböző fúziók kapcsán olyan know-how került a birtokunkba, amivel a dörzshegesztő gépek vagy a tusírprések világában egyedi megoldásokat tudunk kínálni.

  • A robotok programozása sokáig sarkalatos kérdés volt. Hazai fejlesztő bázisukon Önök is sokat hozzá tesznek a programozás leegyszerűsítéséhez. Hol tart most ez a folyamat?

Ez így igaz. Azt tapasztaljuk, hogy felhasználóbarát, intuitív programozói felületet igényel a piac és a KUKA is arra összpontosít, hogy kiszolgálja ezeket az igényeket.

Olyan „easy-to-use” platform fejlesztésén dolgozunk projektek keretein belül, amelyben a robot beüzemelése, szervizelése mellett a robotok programozása is leegyszerűsödik, előtérbe kerülnek a grafikus programozási lehetőségek amellett, hogy a robotok hagyományos programozási módszerrel is irányíthatóak maradnak.

  • Mit kell tudnia ma egy gyártói környezetben robotot használónak, lehetősége van egyszerű módszerekkel a programozott mozgás, funkció módosítására?

Jellemzően programozási alapokkal szükséges rendelkeznie, amely legtöbbször speciális robotprogramozási nyelv ismeretét jelenti. A feladat térben rögzített pontok és pozíciók között valamilyen szekvencia kialakítását jelenti, szöveges utasítások teremtik meg a mozgás és feladatvégzés sorrendjét. Ehhez egy robotprogramozói tréning elvégzését tartjuk szükségesnek. A következő lépcső, az easy-to-use programozási koncepciók bevezetése, ehhez a grafikus programozási lehetőségek jelentik a következő állomást.

  • A robotikai piac hogyan reagál a korona vírus okozta gazdasági és gyártói nehézségekre?

A vírus megjelenése után a KUKA világszerte azonnal próbált reagálni a kialakult helyzetre és igyekezett támogatni ügyfeleit és partnereit. Kidolgoztunk egy ingyenes, online webinár sorozatot, amely keretében bárki részt vehetett képzett oktatóink előadásain különböző témákban. Úgy tapasztaltuk, hogy ezt örömmel fogadta a piac és nagy érdeklődésre tett szert, ezért további érdekes webináriumokat tervezünk májustól. Emellett természetesen after sales oldalról is igyekeztünk reagálni az új helyzetre és a meglévő online eszközök segítségével szervizes kollégáink távoli eléréssel és a partner együttműködésével oldották meg a felmerülő problémákat.  Ezek mellett azonban jelentős kapacitást fordítunk a lokális digitális platformok fejlesztésére.

Úgy gondoljuk, hogy a vírushelyzet után a digitális vonalon történő távdiagnosztika meg fog maradni. A távfelügyeleti rendszer fenntartására a jövőben is igény lesz. Arra számítunk, hogy ez akár néhány gyártó alapszolgáltatásainak részét képezheti majd.

  • Ön szerint növekedni fog az érdeklődés az automatizálás, az emberi munkát kiváltó alkalmazások iránt, vagy éppen csökkenni fog a felszabaduló munkaerő miatt?

Véleményünk szerint a felszabaduló munkaerő elhelyezkedése a hazai és a külföldi munkaerőpiacon nem fog nehézségekbe ütközni, de ettől függetlenül a magyarországi automatizáltsági szint is tovább fog növekedni, azaz a hajlandóság továbbra is megvan a piaci szereplők körében.

  • A hazai 5G hálózatok indulásával, az IIoT (ipari dolgok internete) terjedésével, a távoli elérés és ellenőrzés lehetőségének bővülésével, számít idén érdeklődés növekedésre?

A távoli elérés és felügyelet technológiai feltételei most is rendelkezésre állnak, ezen a területen az 5G-től függetlenül is fejlődési potenciált látunk. Az 5G technológiában emellett nagy lehetőségek vannak. A szabvány tartalmaz olyan elemeket, amik a jövőben lehetővé tehetik a távoli elérés, felügyelet mellett a vezeték nélküli robotirányítást is. Az ezzel kapcsolatos technológiai lehetőségeket nyomon követjük, és amint a szolgáltatók infrastruktúrája és az ügyféligény megjelenik, megvannak a technológiai feltételeink, hogy azonnal reagáljunk rá.

  • A robotikában a mesterséges intelligencia milyen feladatokat vehet át?

Véleményünk szerint, amennyiben a mesterséges intelligencia eléri az ipari robotok területét, úgy nem kell majd programozni, az emberi utasításokat végre fogják tudni hajtani a robotok.

  • A gyártás és a kutatás területén milyen új lehetőségeket lát?

Nagyobb mértékű gyártásautomatizálás, felhőalapú szoftverek, gépek közötti kommunikáció egyszerűsítése a WiFi/5G hálózaton keresztül, kollaboratív robotok alkalmazhatósági területeink bővítése, mobil robotika, fenntarthatóság, energiahatékonyság és környezetbarát üzemmódok fejlődése.

www.kuka.com

Hirdetés

További cikkek a témában