Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Egyedülálló ellipszis pilonok a Tisza-hídon

Az új tiszaugi Tisza-híd egyedülálló szerkezet, amelyből Európában egyetlen sincsen és a világon is csak pár darab hasonló található.

A híd teljes hossza 556 méter, melyből a 307 méter hosszú mederhíd szakasz biztosítja a folyó feletti közlekedést. A 41 méter magas pilonok ellipszis alakúak, ami nagyon egyedivé teszi a látványt. A ferdekábeleken függesztett hídpálya pedig legyező formájú szabad kábel elrendezéssel lesz a pilonokhoz rögzítve.

A projekt része a 4625-ös Szolnok-Kiskunfélegyháza összekötő út 1,5 kilométeres szakaszának megerősítése is. A 4625-ös és a 44-es főút csomópontja vasúti közlekedéssel összehangolt, jelzőlámpás csomóponttá alakul át. A két hídfő kivételével a többi támasz alapozása elkészült, a pillérek építése van jelenleg folyamatban. Elkezdődött a mederhidat tartó pilonok építése is.

Érdekesség, hogy a mederhíd acélszerkezetének gyártása elemenként üzemben történik, a helyszínre szállítás után ideiglenes állványokon hegesztik össze őket, ezután a két partról szakaszosan tolják be őket a meder fölé. Húsz darab szerelési egység készül, melyek 13,5-16 m hosszúak. A bal parton három egység készült el, a negyedik összeszerelése folyik, a jobb parton két egység készült el és a harmadik összeszerelése folyamatban van.

További információk ITT találhatók!

Hirdetés

További cikkek a témában