Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

5 dolog, amit vegyünk figyelembe vonalkódolvasó vásárlásakor

A vonalkód számokból és betűkből áll, és ezt a vonalkódot gépekkel optikailag le is lehet olvasni. Ehhez van szükség vonalkódolvasó készülékre. Vonalkódot, és ezzel együtt vonalkódolvasót sok helyen használnak. Ilyen eszközt alkalmaznak a kiskereskedelemben, a szupermarket pénztárban, az egészségügyben. Vonalkódolvasóra van szükség leltározáskor, de az oktatás, a raktározás, a gyártás és a logisztika egyes területein is.

A vonalkódolvasóval időt takaríthatunk meg. Ezt leginkább a kereskedelemben dolgozók tudják. Amikor boltot nyitunk, vagy olyan területen munkálkodunk, ahol feltétlenül szükséges egy vonalkódolvasót is beszereznünk, vásárolnunk, akkor több dologra is oda kell figyelnünk.

Mi most az 5 legfontosabbra hívjuk fel a figyelmet.

  1. A vonalkód típusa is meghatározó

Amikor vonalkódolvasót kívánunk vásárolni, el kell, döntetünk, hogy milyen vonalkódot szeretnénk olvasni? Ez a vonalkód 1D-s vagy éppen 2 D-s? Míg az 1D szkennerek csak 1 dimenziós vonalkód leolvasására képesek, addig a 2D-s szkenner mindkettővel boldogul.

  1. A vonalkódolvasó használati helye

Az, hogy irodában, raktárban, kiskereskedelemben netalántán kültéren fogjuk használni a vonalkódolvasót, nagyban meghatározza, hogy milyen típust is válasszunk. Amennyiben az irodában van szükségünk ilyen eszközre, azt bizonyára a számítógép közelében kívánjuk használni. Ebben az esetben egy olcsóbb vezetékes lézer szkenner is megfelelő lehet. Nyilvánvaló, ha egy raktárban, vagy kültéren használjuk ezt az eszközt, akkor elsősorban a vezeték nélküli vonalkódolvasók közül kell válogatnunk.

  1. A gyakoriság is meghatározó

A vonalkódolvasó megvásárlásánál az is egy fontos szempont, hogy milyen gyakran kell, szükséges azt használnunk. Amikor a gyakoriság, mint választási szempont kerül terítékre, akkor két fő típus közül kell döntenünk. Az általános és a robosztus vonalkódolvasót is választhatjuk. Nyilván egy kisebb üzletben, vagy egy irodában, jóval körültekintőbbek vagyunk és ezeken a helyeken kevesebb veszély leselkedik erre az eszközre. Egy raktárban, vagy a kültéren azonban más követelményeknek is meg kell a vonalkódolvasóknak felelni. Azaz, bírniuk kell az olyan behatásokat, mint por, egyéb szennyeződés és az is lényeges, hogy a betonra, vagy más keményebb felületre történő leejtéskor, nem essen bántódása. Míg az általános vonalkódolvasók használata nagyobb odafigyelést igényel, addig a robosztus darabok jóval strapabíróbbak.

  1. A vonalkódolvasók és a csatlakozási eszköz

Amikor vonalkódolvasót vásárolunk, figyelembe kell vennünk, hogy milyen eszközhöz kívánjuk azt csatlakoztatni. Az adatokat feldolgozó számítógépnek kompatibilisnek kell lennie az adott olvasóval és az is lényeges, hogy rendelkeznie kell az olvasó csatlakoztatásához szükséges porttal, vagy Bluetooth kapcsolattal.

  1. Vezetékes vagy vezeték nélküli legyen a vonalkódolvasó?

Amikor vonalkódolvasót vásárolunk, az egyik legfontosabb kérdés, amiben döntenünk kell, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli készüléket vegyünk? Vezeték nélküli készülékbe célszerűbb akkor beruházni, ha fontos számunkra az eszköz mobilitása, azaz kültéren is gyakran fogjuk azt használni. A vezeték nélküli eszközök éppen azon elv szerint működnek, mint a kábeles társaik, azzal a különbséggel, hogy az adatokat feldolgozó számítógéptől bizonyos távolságra elvihetők és ott is használhatók.

Hirdetés

További cikkek a témában