Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Új fejezet a Komondorok életében

A korábbi katonai változatok tapasztalataira épülve most katasztrófavédelmi célra készült el három speciális képességekkel felszerelt Komondor, könnyű páncélvédettséggel rendelkező, duplafülkés jármű, melyek a cserélhető felépítményes megoldásnak köszönhetően többek között tűzoltásra, műszaki mentési feladatok végrehajtására is alkalmasak.

Vörös „tűzoltóruhában” jelentek meg a Komondorok. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2018-ban hirdetett nyílt tendert 3 db speciális többcélú jármű beszállítására, amelyet a Gamma Zrt. nyert meg Allison automata sebességváltóval felszerelt Komondor típusú járműveivel. A RAL3000 tűzpiros színben pompázó speciális járműveket ünnepélyes keretek között adták át ma a szervezeteknek.

A Gamma Műszaki Zrt. 2010 óta fejleszti Komondor típusú többfunkciós, könnyű páncélvédettségű járműveit, melyekhez alapfelszerelésként Allison automata sebességváltót ajánl. Az Allison Transmission Szentgotthárdi élményközpontjában 2018. évben megrendezett bemutatón már jelen volt több lehetséges vásárló, akik a helyszíni tesztvezetés során első kézből szerezhettek tapasztalatot az Allison automata váltóval szerelt a járművek kezelhetőségéről, üzemeltetési előnyeiről.

Zsitnyányi Attila, a Gamma Zrt vezérigazgatója a Komondor járműcsalád első terveitől a jelenleg átadott autók kivitelezéséig követte a fejlesztési és gyártási folyamatot. Mint elmondta:

“Az Allison váltók megbízhatóan teljesítenek még extrém körülmények között is, a jármű kezelését pedig egyszerűvé teszik, ezért nyugodt szívvel ajánlottuk a tenderen, s biztosak vagyunk abban, hogy megbízhatóan fogják tenni a dolgukat minden olyan helyzetben, ahol emberek élete a tét.”  

A 3 db RDO-4336 Komondor, 6×6 kerék meghajtásos jármű mindegyike kettő különböző felépítménnyel került az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományába. Az alapkivitelben többcélú alapjárművek mindegyikét egy GMMF-2020 típusú műszaki mentő, illetve VCSF-7000 típusú tűzoltó cserefelépítménnyel adták át.

A műszaki mentő cserefelépítmény a málházott felszereléseken túlmenően magába foglal még egy darut, illetve egy emelve vontatást is lehetővé tevő hidraulikus berendezést is. A tűzoltó cserefelépítménybe szerelt NH25 tűzoltó szivattyú normál és nagy-nyomású üzemmódban is tud működni. A felépítményen található 7000 literes tartályról a jármű képes menet közbeni oltásra is. A járműre két darab a vezetőtérből működtethető orrmonitor került felszerelésre, illetve a jármű rendelkezik avaroltó, kerékjárati és önoltó képességgel is. Az oltórendszerhez habkeverő egység is tartozik.

A járművek hajtásláncában kiemelt szerepet tölt be az Allison 4000 Series™ SP-PR típusú automata sebességváltó, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a feladatot végrehajtó, mentésben dolgozók gyorsan és biztonságban érjenek a műveleti területre akkor, amikor minden pillanat számít. A sebességváltókhoz 2 db mellékhajtás (PTO) csatlakozik, amelyek egyrészt az alapjármű működéséhez, másrészt a speciális felépítmények hidraulikus energiaellátásához (ventilátorhajtás, szivattyúhajtás) biztosítanak meghajtást.

A többfunkciós dupla fülkés nehéz terepi alapjármű a katasztrófavédelmi szervezetek széles körben bevethető beavatkozó eszköze lehet. Eltérő cserefelépítmények alkalmazásával lehetőséget teremt a vízszegény területeken a vízutánpótlás biztosítására, speciális feladatok ellátására, vagy akár önálló beavatkozó járműként is bevethető. A jármű könnyű páncélvédettsége, zárt kialakítása védettséget biztosít a 6 fős személyzetnek ezzel megteremtve a növelt kockázatú területeken történő biztonságos munkavégzés feltételeit.

Az átadás során a járművek kulcsait három regionális feladatokat is ellátó parancsnokság – a Csongrád-Csanád megyei, a Fejér megyei és a Szabolcs-Szatmár megyei – vehette át. Mint Kontrát Károly, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese elmondta:

„Az európai színvonalú berendezésekkel felszerelt járművek megkönnyítik és biztonságossá teszik a katasztrófavédelmi egységek munkáját, ezáltal közvetve a magyar emberek élet- és vagyonvédelmi biztonságához is hozzájárulnak.”

Az Allison sebességváltók egyik előnyös tulajdonsága, hogy a vevő igényeire szabva, egyedi beállításokat tesz lehetővé, melyet jelen esetben a Gamma Zrt és az Allison magyarországi képviselete, a Liberatus Kft. munkatársai közösen végeztek el. A beszabályozásokon túlmenően a sebességváltók későbbi szervizelési esetleges áthangolási feladataiban is aktív szerepe lesz a képviselet munkatársainak.

„Cégünk az elmúlt 100 éves múltja során több mint hétmillió sebességváltót gyártott és értékesített – hatalmas tapasztalatra és technológiai előnyre szert téve e területen. Ezek összességét van alkalmunk felhasználni ma ahhoz, hogy a jelenleg gyártott modelleket a legkeményebb munkákra, a legkíméletlenebb körülmények között is használhassák vásárlóink”

– mondta Sjoerd Vos, az Allison Transmission európai, és közép-kelet afrikai (EMEA) piacokért felelős marketing igazgatója.

Műszaki adatok: 

  Műszaki mentő Tűzoltó Alapjármű
Megnevezés RDO– 4336 Komondor MPV
Hajtás 6 x 6
Motor Cummins ISG12E5 5500
Sebességváltó Allison 4000 SP  integrált retarderrel és két mellékhajtással
Tömeg 25 000 kg 27 000 kg 17 500 kg
Speciális felszerelés daru; 11,6 tm

emelve vontató berendezés

tűzoltó szivattyú;
kis/nagynyomású rendszer

habkeverési lehetőség

7000 l víztartály

 könnyű páncélvédettségű félplatós, duplafülkés kivitel

További cikkek a témában