Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Környezetbarát felületkezelési eljárás a lemezmegmunkálásban

A lemezmegmunkálással foglalkozó cégek életében akkor jön el a technológia sor hátsó szegmenséhez tartozó beruházások ideje, amikor a partneri kör prémium minőség iránti igénye másként már nem kielégíthető, illetve az elérte minőségi, vagy gazdaságossági területen felső határát. A Melior Laser példáján tekintjük át mit jelent a fejlődés e szakaszának elérése egy magyar cég életében.

A lemezmegmunkálással foglalkozó vállalatok életciklusának fontos állomása a technológia sor hátsó szegmensébe tartozó felületkezelési módok, így pl. a porfestő rendszer saját üzemen belüli honosítása. A Melior Laser megrendelői köre, ezen belül a műszeripar és elektronikai ipar magas minőséget igényel, de a vállalat lemezalkatrész termékeit illetően a komplexitás növelése még komolyabb szakmai kihívásokat támaszt.

„Az elérendő cél két kulcsszóval jellemezhető: magas szintű automatizáltság és hatékonyság. Ez valósult meg a közel 500 m2-es és kb. 350 000 m2 éves kapacitással rendelkező rendszerrel, egyedi és környezetbarát technológiával.”

– mondta el az idén ősszel üzembe helyezett beruházást értékelve Lendvai László ügyvezető igazgató.

A tervezés 2020 szeptemberében indult el, a sorozatgyártás a rendszerauditokat követően legalább két műszakban zajlik majd. A tanulóidőszak minimalizálását a házon belüli szakembergárda felkészültsége, és a megfelelő rendszer- és technológiai ismeretekkel rendelkező szakmai szövetséggel való együttműködés dominálta.

„Már a beruházás tervezésének megkezdésekor, az együttgondolkodás során nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a mai kor igényeit minden téren kielégítő, környezetbarát technológiát hozzunk létre. A megvalósult festő sor energiatakarékos, elektromos üzemű fűtésrendszerrel felszerelt és teljesen automatizált.”

– mondta el a folyamatban a szövetség részéről aktív szerepet vállaló, a porfestés területén 20 éves tapasztalattal rendelkező Nagy Attila, a Nanosurface Team alapítója, akivel szoros együttműködésben folyik a munka.

Egyedi felületkezelő technológia

A porfestő üzemek minőségének alapja az előkezelő sor, ami esetünkben cirkóniumos nanotechnológiás, környezetbarát előkezelő technológiával működik. Különlegesség, hogy négy lépésben kiváló minőségű, és víztakarékos előkezelés zajlik a lehető legkevesebb szennyvíz keletkezésével. A festési minőség egyik alappillére, a vegyszerek koncentrációja, folyamatos pH méréssel, automatizált vegyszeradagolókkal állandó kontroll alatt van. A termékek az üzem felső részében kialakított elektromos kemencében száradnak, ahol az így kevesebb energiát felhasználva járul hozzá a környezetre is tekintettel lévő gazdaságos gyártáshoz.

A festést Wagner üzemű szórástechnikával, egyedi, gyors színváltásra képes Wagner porközponttal oldották meg, amihez egyedi tervezésű, saválló festőkabin csatlakozik ciklonos porvisszanyerő rendszerrel. A porközpont saját kontrolling rendszerrel ellátott, igy minden pillanatban folyamatosan ellenőrizhető, mennyi festék van a rendszerben, illetve, hogy az adott munkadarabra mennyi festék került.

A beégető kemence hasonló elven működik, mint a vízleszárító kemence, de magasabb hőfokon és több ideig vannak bent a munkadarabok, hogy a festék térhálósodása (kikeményedése) rendben megtörténjen.

A minőség-ellenőrzés a vevők igényei szerinti minden vizsgálatot házon belül végez el. A festett munkadarabokon rétegvastagság-, tapadás-, fényesség- és keménység méréseket rendszeresen végeznek, más vizsgálatok – sóköd vizsgálat, színmérés, benyomódás vizsgálat, hajlítás teszt – bizonyos időközönként mintalemezeken történnek.

További információk: www.meliorlaser.hu

Hirdetés

További cikkek a témában