Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Környezetbarát bio kenőanyag

Kenőzsírok – Tanúsított környezeti kompatibilitás nagy teljesítmény mellett: A Rhenus Lub megkapta az EU Ecolabel-t (EEL) a rhenus LAE 2 nagyteljesítményű bio kenőanyagra.

A szabványos ásványolaj-alapú kenőzsírok gyakran igen nagy teljesítményűek, de az alkalmazástól és a kezeléstől függően potenciálisan veszélyt jelenthetnek a környezetre. A Rhenus Lub ezért évek óta jelentős erőforrásokat fektet be a kutatásba és fejlesztésbe, hogy termékei minél környezetbarátabbak legyenek. Az újonnan bevezetett rhenus LAE 2, amely a bevált rhenus LAC 2 bio kenőanyag továbbfejlesztése, a széles körű tanúsítási folyamatot követően megkapta az EU Ecolabel-t (EEL). Az EEL-t az Európai Unió valamennyi tagállamában, valamint Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon is elismerik. Azoknak a termékeknek ítélik oda, amelyek életciklusuk során alacsony környezeti hatással rendelkeznek.

Dr. Marco Pfeiffer, a Rhenus Lub termékmenedzsment- és értékesítési vezetője

“A repcéből vagy napraforgóból származó natív alapolajok hajlamosak az oxidációra, ezért gyakran nem alkalmasak nagy igénybevételű alkalmazásokhoz. Ez előítéletekhez vezetett a biozsírok teljesítményével kapcsolatban”

– magyarázza Dr. Marco Pfeiffer, a Rhenus Lub termékmenedzsment- és értékesítési vezetője.

“A kiváló tulajdonságokkal rendelkező szintetikus észtereknek köszönhetően, mint amilyeneket a rhenus LAE 2-ben használunk, a biokenőanyagok ma már számos területen ugyanolyan hatékonyak, mint az ásványolaj alapú kenőanyagok. A teljesítményt tekintve jelenleg alig van hasonló termék az Ecolabel-el ellátott kenőzsírok között – itt a fejlesztés élvonalában vagyunk.”

A European Ecolabel odaítélésének szigorú kritériumai

Az EEL tanúsítvánnyal rendelkező termékek kisebb negatív hatással vannak a levegőre, a vízre, a talajra és az emberi egészségre, mint a kereskedelmi forgalomban kapható ásványolaj-alapú kenőanyagok. Az EEL-tanúsítvány megszerzéséhez a vállalatoknak szigorú kritériumoknak kell megfelelniük. Ezek közé tartozik többek között a kenőanyagok osztályozási listájának (Lubricant Substance Classification – LuSC) való megfelelés, amely meghatározza a felhasználható nyersanyagokat. Ugyanakkor korlátozzák a “teljesítmény-nyersanyagok” használatát, amelyek általában nem, vagy csak korlátozott mértékben biológiailag lebonthatók.

Megbízható teljesítmény kritikus helyzetekben

A rhenus LAE 2 nagyteljesítményű biológiai kenőanyagot mindenekelőtt a teljes veszteséges kenési pontokon történő használatra optimalizálták, ahol a felesleges és kiszorult zsír a talajba, a szennyvízhálózatba vagy a folyókba és tavakba kerülhet. Ide tartoznak például az építőipari gépek, a gépek és szállítóeszközök a fejtési és bányászati területeken, a vízépítésben, a zsilipekben, a szennyvíztisztító és kikötői létesítményekben, a mezőgazdasági gépekben vagy a vasúti közlekedésben használt berendezések. Míg az ásványolaj alapú kenőzsírok itt mindig jelentenek bizonyos kockázatot a környezetre, a rhenus LAE 2 könnyen biológiailag lebomló. Alkalmas a nagy – akár ütésszerű – terhelésnek kitett súrlódó- és siklócsapágyak kenésére, és megbízhatóan ellenáll a magas hőmérsékletnek. Ezenkívül ellenáll a víznek és az oxidációnak, nagyon jó korróziógátló és jó tapadási tulajdonságokkal rendelkezik.

Forrás: Rhenus Lub


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában