Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Logisztika

Automatizált gyártáskiszolgálás

Raktárrendszer – A TRUMPF kínálatában megtalálható gyártásautomatizálási megoldások egyik legimpozánsabb része a STOPA nagy raktárrendszer, mely nem csak anyagtároló, hanem képes átvenni egy logisztikai központ átfogó feladatait a gyártás kiszolgáláshoz.

 

A STOPA nagy raktárrendszer ügyfél specifikus felépítésének köszönhetően teljesen rugalmas a hossz, szélesség, magasság és lemezformátum terén. Sok helyet biztosít a nyers lemezeknek, kész munkadaraboknak, maradékrácsoknak és csőprofiloknak.

A ZOLLNER vállalatcsoport szügyi telephelyén Európában is egyedülálló STOPA raktárrendszer került kialakításra. Az új technológiával már nem egy manuális szerkezetű, hagyományos gépparkot akartunk fölállítani, hanem egy integrált rendszert, amely lehetővé teszi az Ipar 4.0 irányba történő fejlődést. Gépeink gyakorlatilag éjjel-nappal folyamatosan dolgoznak egész héten. –tudjuk meg a ZOLLNER Mechanika Magyarország vezetőjétől, aki így folytatja: ha egy gép leáll, az óriási kapacitás kiesést jelent, tehát fontos számunkra a jó szervizszolgáltatás is, gépeink állandó alapanyag ellátása.

A tárolórendszerhez közvetlenül csatlakozik 4 db Trulaser 5030 Fiber síkágyas lézervágógép, illetve 2 db TruMatic 6000 Fiber stanc-lézer kombi gép. A kivágott lemezterítékeket Lift Master Compact és SheetMaster automatizációk mozgatják a gépekről a tárolórendszerbe. Innen a tovább feldolgozást 2 db Trubend Cell 5230-as hajlítórobot, 4 db Trubend 5170-es és 3 db Trubend 7036-os hajlítógép illetve egyéb technológiák végzik.

A ZOLLNER Kft.-hez telepített STOPA automata lemeztároló rendszer 50 méter hosszú, 9 méter magas és speciálisan a helyigényeknek megfelelően készült. Összesen 903 nagyformátumú lemezköteget tudnak eltárolni benne, amely igen jelentős mennyiség, 3000 tonna tárolókapacitást jelent!

STOPA

Szellem műszakok

Az automatizált rendszerek iránti erősebb érdeklődést az évtized közepétől érzékeljük Magyarországon, és pár éve jutottunk el oda, hogy a nagyvállalatok és a kkv-k is komolyabban foglalkoznak a lemezmegmunkálási folyamatlánc racionalizálásával. – tudjuk meg Major Tamástól, a TRUMPF Hungary ügyvezetőjétől. Főleg a raktározásban és a szellem műszakokban (gépkezelők nélküli több órás gyártás, vagy akár teljes műszak) van látványos szerepe a TRUMPF rendszereinek. Automatizálási igény ott merül fel első sorban, ahol komplex rendszerekben gondolkodnak.

A legnagyobb gyártók között így a ZOLLNER-nél óriási, 903 lemezpalettát kezelő valódi rugalmas gyártórendszert valósítottunk meg, ahol a raktárrendszerhez 6 lemezmegmunkáló szerszámgép kapcsolódik. Az automatizálás igényét általában az élet hozza magával, mi pedig partnereink igényeire adjuk az automatizált technológiákban rejlő válaszokat.

„Ha egy gyártónál jó a megrendelés állomány, és ezért magas a gépek kihasználtsága, egy idő után eljutnak odáig, hogy nem a technológiai kapacitást növelik, hanem a rugalmas gyártási kapacitást fejlesztik.  – Major Tamás, a TRUMPF Hungary Kft. ügyvezetője.”

STOPA nagyraktár-rendszer ZOLLNER Kft.-hez telepített műszaki adatai:

Hasznos teher palettánként                   max. 3.000 kg

Hasznos palettafelületek                         max. 1525×3050 mm

Rakodási magasság 1, palettánként       max. 90 mm

Rakodási magasság 2, palettánként       max. 275 mm

Rakodási magasság 3, palettánként       max. 830 mm

Raktárhelyek száma nettó                       884 db

Rendszer magassága                                8900 mm

Rendszer hosszúsága                               kb. 45376 mm

Rendszer szélessége                                 kb. 5480 mm

Összekapcsolt megoldások

Az összekapcsolt belső logisztikai megoldásokat a TRUMPF a ditzingeni Ipar 4.0 mintagyárában és már jó néhány kiválasztott ügyfélnél bevezette. A megoldás tökéletesíti a gyártók logisztikai folyamatait, például a munkadarabok egyik állomásról a másikra történő irányítását. „Előfordult, hogy a terméktesztelési programunkban részt vevő ügyfelek a beltéri lokalizációs rendszerünk üzembe helyezésével öt számjegyű megtakarítást értek el” – mondja Thomas Schneider, a TRUMPF szerszámgépek fejlesztéséért felelős vezetője. „Lehetővé teszi a számukra, hogy csökkentsék a keresési időket és intelligens módon priorizálják a feladatokat.” Ez folyamatosan egyre fontosabb lesz, mert a tételméretek csökkennek és az alkatrészgyártóknak egyre nehezebb a feladatokat a teljes gyártási folyamatban nyomon követni. Ugyanakkor a gyártók ügyfelei tudni akarják, hogy milyen szinten van a rendelésük – ehhez az átláthatósághoz már hozzászoktak az internetes üzletmenet során. A beltéri lokalizációs rendszer lehetővé teszi a TRUMPF ügyfelei számára, hogy hatékonyabban felügyeljék a gyártási folyamataikat és eleget tegyenek a saját ügyfeleik elvárásainak.

STOPA

Raktárrendszerek

A STOPA raktárrendszeren kívül a TRUMPF kínálatában megtalálható automatizált logisztikai megoldás a TruStore 3000 sorozat dinamikus kompakt raktár is, mely az igényeknek megfelelően teljesen automatikus rendszerré bővíthető és csökkenti a helyigényt. A TruStore 3000 sorozatot alapértelmezetten magasraktárral és polckezelő berendezéssel kínálják. A raktár magassáa 15 lehetséges szintből választható ki, közben a raktárrekeszek 90 vagy 170 mm-re beállíthatók. A raktár kényelmesen csatlakoztatható a TRUMPF 2D-lézervágógépéhez, stancológépéhez vagy a kombinált lézer-stancgéphez. A modulelv alapján modulárisan bármikor bővíthető.

A legkisebb raktárrendszer megoldás a TruStore 1000 sorozat praktikus kompakt raktár, mely ideális bevezetés a TRUMPF raktártechnikájának világába. A TruStore 1000 sorozat megbízható és gazdaságos kompakt raktára megkönnyíti az anyagmozgatást. A TruStore 1000 sorozat tökéletesen kiegészíti az automatizált lemezgyártást, a raktárt a LiftMaster Store-on vagy LiftMaster Store Linearon keresztül kapcsolják a gyártó gépekhez. Polckezelő berendezés integrációjával a kompakt raktár a TruStore 3000 sorozattá bővíthető ki.

Az anyagszállítás teljes vezérlése

Az informatikai háttér tekintetében a TruTops Fab Storage modul a gyártás teljes anyagszállítását vezérli, és kezeli a raktárállományt. Ehhez minden gép, valamint raktárrendszer integrálásra kerül. A felhasználó gombnyomásra megkapja az anyag törzsadatait, bejövetelt és kimenetelt vagy az aktuális állományt. Ezenkívül a TruTops Fab Storage modul felügyeli a minimális állományt is. Leltározási listák használatával és standard kiértékelésekkel a raktármozgás tovább optimalizálhetó. A TruTops Fab Storage modul tartalmazza a raktárkezelőhöz a megfelelő felszereltségét. Az új Web Client-tel a raktáros a TruTops Fab Modul Storage-et mobilan is használhatja, így közvetlenül a raktárból szkennelheti be az anyag vonalkódját, megadhatja a helyet, és aktualizálhatja az állományt. Ez időt takarít meg az anyaghoz menet, és csökkenti a hibalehetőséget az anyag egyszerű szkennelésével. Az ügyfelek termékeket is bevihetnek a TruTops Fab Modul Storage-ba, és azokat raktárba helyezhetik. Ehhez az új modul a STOPA hosszú tárolású áruk raktáraival is kommunikálni képes.

Műszaki Magazin előfizetés Műszaki Magazin hírlevél feliratkozás

Hirdetés

További cikkek a témában