Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Polimer menet nagy terhekre

A nagy igénybevétellel járó alkalmazásokhoz készült kopásálló dryspin menetes anya költséghatékony alternatívát jelent a golyósorsókkal szemben

 Műanyagból és nagy terheléshez? Az igus ezúttal bebizonyította, hogy az új kialakítású orsóanyával megvalósítható ez a kombináció. A fröccsöntött polimer dryspin JGRM anya költséghatékony alternatívát kínál a golyósorsóanyákkal szemben. Az új kenésmentes és kopásálló kialakítás nagy terhek mozgatásához is alkalmas. Nagyobb axiális terhelés esetén az új orsóanya rozsdamentes acél nyomólappal ellátott, nagy igénybevételhez tervezett „Heavy Duty” változatban is kapható.

Legyen szó építőipari gépekről, aktuátorokról vagy éppen napkövető napelemforgató rendszerekről, a csavarorsóknak számos különféle alkalmazásban kell nagy terheket mozgatniuk biztonságosan és megbízhatóan. Az igus pedig éppen az ilyen alkalmazásokhoz fejlesztette ki legújabb menetes anyáját.

„Az új JGRM erős alternatív megoldást kínál a golyósorsóanyákkal szemben”

– mondta el Thorben Hendricks, az igus GmbH orsótechnológiával foglalkozó részlegének vezetője.

„Az anya új kialakítása úgy osztja el a radiális és az axiális terhelést, hogy a hagyományos peremes orsóanyákkal szemben a nagyobb erők is elnyelhetők legyenek.”

Az új típus a golyósorsók csatlakoztatási méretein és menetemelkedésén alapul, ezért könnyen cserélhető. Az anya többféle módon is beszerelhető: Fel- és lecsavarozható, illetve furatba is szerelhető. A menet-központosító csap, a kulccsal ellentartható formájú felület révén az elforgást megakadályozó funkció, valamint a négy M6-os belső kulcsnyílású csavar használata megkönnyíti a beszerelést. Az anya az igus kölni üzemében fröccsöntéssel készül, ezért nagyon könnyű és költségtakarékos. A polimer orsóanyák feleannyiba kerülnek, mint a golyósorsós rendszerek. A nagy teljesítményű iglidur J polimerek használatának köszönhetően az anya súrlódási együtthatója nagyon alacsony. Mivel nincsenek golyók, a menetek peremei pedig le vannak kerekítve, a csavarorsó rendkívül finoman működik. Ráadásul a száraz kenőanyagok használatának köszönhetően az orsóanya nem igényel külső kenést, amelyből a kenőanyag visszakerülne a környezetbe.

„Olyan karbantartásmentes megoldást kínálunk ügyfeleinknek, amely ellenáll a pornak és a szennyeződéseknek”

– emelte ki Hendricks.

Erős igénybevételre tervezett változat a nagyobb axiális terhek biztonságosabb mozgatásához

A nagyobb axiális terheléshez az igus kifejlesztette a JGRM orsóanya rozsdamentes acél nyomólappal ellátott, nagy igénybevételhez tervezett változatát is. A peremméret azonban változatlan maradt. A rozsdamentes acélból készült nyomólapot az anyára szerelik fel, hogy megnövelje a teherfelvevő felületet az erő elosztása érdekében. A csavarfejek pedig már nem a műanyaggal érintkeznek. A vállalat saját 3800 négyzetméteres kísérleti laboratóriumában végzett tesztek szerint a nagy igénybevételhez készült „Heavy Duty” változat akár 6 MPa-t is képes elnyelni, és akár 50 százalékkal nagyobb terhelést is elbír, mint egy hasonló műanyag peremes anya. Az új orsóanya minden menettípushoz kapható 14–20 milliméteres átmérővel. A leghatékonyabban pedig az igus szabadalmaztatott aszimmetrikus dryspin csavarorsóján működik.

Ebből a videóból többet is megtudhat a dryspin csavarorsó-technológiáról:

Hirdetés

További cikkek a témában