Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Összefognak az akkumulátortechnológiák fejlesztéséért az EU tagállamai

Tizenkettő európai uniós tagállam új projektet indít az EU akkumulátoripari fejlesztése érdekében, miután az Európai Bizottság zöld utat adott a 2,9 milliárd euró állami támogatást magába foglaló programnak.

Az értéklánc minden szintjét szerepeltető együttműködésben autógyártók is részt vesznek. Az „Európai Akkumulátorfejlesztés” (European Battery Innovation – EuBatin) nevű projektet többek között Ausztria, Németország, Franciaország, Spanyolország és Lengyelország kezdeményezésére indítják el. A tagállamok által nyújtott támogatás a várakozások szerint kilencmilliárd euró értékű magánszektori beruházást fog generálni, ami az állami támogatás összegének több mint háromszorosa.

A projekt az egész értékláncot lefedi a nyersanyagok kinyerésétől az akkumulátorcellák gyártásán át egészen az újrahasznosításig. A következő években új technológiák fejlesztésén fognak dolgozni, és a remények szerint több áttörés is fog születni az olyan területeken, mint a telepek kémiai összetétele vagy a gyártási eljárások. A 2028-ig tartó projekt keretében 42 vállalat, köztük a BMW, a Tesla, kis- és közepes vállalkozások, valamint startupok fognak együttműködni egymással, illetve több mint 150 külső tagszervezettel, akik között egyetemek, kutató intézetek és cégek is szerepelnek.

A munkaerőpiac is profitál

A program koordinálásáról a német gazdasági minisztérium fog gondoskodni. Peter Altmaier, német gazdasági miniszter az uniós jóváhagyás kapcsán többek között elmondta, hogy a program tízezer új munkahelyet fog teremteni – jelentette a Reuters.

Az új kutatási együttműködés az Európai Bizottság által 2017 októberében életre hívott Európai Akkumulátor Szövetség (European Battery Alliance – EBA) programjaként indul el. A közel hatszáz szervezetet magába foglaló szövetséget az európai akkumulátoripar fejlesztése érdekében hozták létre.

Hirdetés

További cikkek a témában