Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Akkumulátor-fémek zártláncú újrahasznosítására

Egy konzorcium olyan új együttműködési formát testesít meg az akkumulátor értékláncban, amelynek célja az erőforrások tartalékolása, a szén-dioxid kibocsátás csökkentése és az értékteremtés.

 A Groupe Renault, a Veolia, valamint a Solvay gazdasági együttműködést jelentett be az elektromos gépjármű akkumulátorok zártláncú újrahasznosítására Európában.

 A Veolia és Solvay által 2020 szeptemberében létrehozott konzorcium tovább erősödött a Groupe Renault elektromos gépjárművek akkumulátorainak terén szerzett úttörő szakértelmével, ami kiegészíti a Solvay akkumulátorok alapjául szolgáló fémek kémiai úton történő kivonásában szerzett szakértelmét, valamint a Veolia lítium-ion akkumulátorok szétszerelésében és hidrometallurgiai eljárással történő újrahasznosításában szerzett 10 éves tapasztalatát.

Míg 2020-ban 10 millió körül alakult a futó elektromos gépjárművek száma, becslések szerint ez a mennyiség 2030-ra átlépheti a 100 milliós határt is, így az akkumulátor alapanyagokokhoz való stabil és felelős hozzáférés stratégiai fontosságú kihívást jelent.

Ennek értelmében a három partner célja egy a stratégiai akkumulátor alapanyagok, mint a kobalt, a nikkel és a lítium számára biztonságos és fenntartható ellátási lánc kiépítése. A vállalatok tervei szerint ezt a célt úgy érik el, hogy az értéklánc minden egyes szakaszában kiaknázzák szakértelmüket – az elektromos járművek elhasználódott akkumulátorainak begyűjtésétől kezdve, azok szétszereléséig, a fém kitermeléséig és a tisztításig. A konzorcium tagjai fejlesztik továbbá a már létező mechanikus és hidrometallurgiai akkumulátor-újrahasznosítási folyamatokat is. A Solvay és a Veolia közös innovatív technológiája révén a korábban csak kohászati célokra alkalmas formában kinyert stratégiai fémeket kivonják és magas tisztaságú fémekké alakítják, amelyek így készen állnak arra, hogy új akkumulátorokban kerüljenek felhasználásra, ezáltal csökkentve a jövőbeni elektromos gépjárművek akkumulátor-előállításának környezeti lábnyomát.

A három partneri vállalat már egy aktív kísérleti szakaszba lépett, amely során egy olyan kísérleti üzemet állítanak fel Franciaországban, ami képes a használt akkumulátor fémek kivonására és tisztítására.

Luca de Meo, a Groupe Renault vezérigazgatója elmondta:

“A Renault Csoport holisztikus megközelítést alkalmaz az akkumulátorok élettartamára vonatkozóan: egyrészt javítja az új akkumulátorokat, hogy meghosszabbítsa élettartamukat, másrészt fejleszti az energiatároláshoz szükséges megoldásokat, és egy új rendszert állít fel az akkumulátorok gyűjtésére és újrahasznosítására. Büszkék vagyunk arra, hogy ma megerősíthetjük elkötelezettségünket az akkumulátorok újrahasznosítása iránt azáltal, hogy egyesítjük erőinket a Veoliával és a Solvay-jel. Célunk innovatív és alacsony szén-dioxid-kibocsátású akkumulátor-újrahasznosítási megoldások bevezetése, hogy utat törjünk a stratégiai akkumulátor-anyagok fenntartható beszerzéséhez, hiszen az elektromos mobilitás folyamatosan növekszik. Együtt kihasználjuk erős jelenlétünket a teljes elektromos gépjármű értékláncban Európában, így versenyképes helyet foglalhatunk el az akkumulátorok piacán, és az alaptevékenységünkön túl is értéket teremthetünk.

Antoine Frérot a Veolia vezérigazgatója folytatta:

“Tekintettel a világ előtt álló környezeti problémák nagyságára, sürgető szükség van az ökológiai átalakításra. Azzal, hogy a Groupe Renault csatlakozott a Veolia és a Solvay konzorciumához, együtt egy újabb lépést teszünk a zártláncú megoldások felé a természeti erőforrások megőrzése érdekében. Ez jól illusztrálja, hogy ha a vállalatok összefognak, olyan új megoldásokat tudnak megvalósítani, amelyek gazdaságunkra és környezetünkre is pozitívan hatással vannak.”

 

Ilham Kadri, a Solvay Csoport vezérigazgatója hozzátette:

“Ez a konzorcium remek példa az olyan partnerségre, amely révén a körforgásos gazdaság megvalósul az akkumulátor fémek esetében. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Groupe Renault csatlakozik a konzorciumhoz, és stratégiai partnerként kiegészíti és egyben teljessé teszi láncunkat, hiszen alapanyagot szolgáltat az újrahasznosításához és a tisztított fémek akkumulátorokban történő újbóli alkalmazásához. Ez a projekt jól példázza, hogyan valósítjuk meg a Solvay One Planet fenntarthatósági tervünket, amelynek célja, hogy 2030-ra a körforgásos gazdaságban megtermelt bevételeink megduplázódjanak.”

Hirdetés

További cikkek a témában