Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A Bosch mesterséges intelligenciával teszi hibamentessé a gyártást

A vállalat gyáraiban világszerte MI-rendszert vezetnek be.

A mesterséges intelligencia (MI) több terrabájtnyi adatot képes feldolgozni másodpercek alatt, precízebb az érzékszerveinknél és gyorsabb az agyunknál. Az MI így segíti az embereket, hogy a bonyolult összefüggéseket egy pillanat alatt átlássák, és ennek ismeretében megfelelő intézkedéseket hozzanak. A Bosch Mesterséges Intelligencia Központja (BCAI) egy olyan MI-alapú rendszert fejlesztett, amely a gyártási folyamat során már korai fázisban észleli az anomáliákat és a rendellenes működést. Így megbízhatóan csökkenti a gyártási hibákat, és javítja a termékek minőségét.

„Mesterséges intelligenciával a gyárak hatékonyabban működnek és környezetvédelmi szempontból is jobb eredményeket érnek el. A termékek pedig még jobbak lesznek. Az új MI-megoldásunkkal többmillió eurót takarítunk meg.”

– mondta Dr. Michael Bolle, a Bosch digitális és technológiai igazgatója a Bosch digitális „AI CON” konferenciáján. Azokban a gyárakban, ahol tesztüzemben már használják az MI-megoldást, évente egy- és kétmillió euró közötti összeget takarítanak meg. A hildesheimi üzem például MI segítségével javította a belső folyamatokat. Ennek eredményeképpen a gépsorok ciklusidői 15 százalékkal csökkentek.

Az MI jótékony hatását tanulmányok is megerősítették, eszerint a gazdaság különösen sokat profitálhatna abból, ha a mesterséges intelligenciát széles körben alkalmaznák Németországban. A legnagyobb költségmegtakarítási potenciál – több mint 50 százalék (182 milliárd euró) – a mesterséges intelligencia által támogatott gyártásban rejlik (forrás: eco – Association of the Internet Industry és Arthur D. Little, 2019). A Bosch 2021-ben világszerte bevezeti a BCAI által fejlesztett mesterséges intelligencia megoldást, elsőként mintegy 50 hajtásláncgyártó üzemében, összesen több mint 800 gyártósort csatlakoztatva az MI-hez. Ennek eredményeként az elemző platform minden nap több mint egymilliárd adatüzenetet tárol majd. A tervek szerint a Bosch az MI-megoldást később az összes gyárában bevezeti. A vállalat a tapasztalatokat és a műszaki szaktudását is beépíti a gyártáshoz használt új MI-technológia fejlesztésébe.

A Bosch MI-megoldása javítja a termelést és a termékeket

Az új MI analízis platformot a Bosch Mobilitási Megoldások üzleti szektora teszteli. Az elkövetkező néhány évben a Bosch mintegy 500 millió eurós befektetésnek köszönhetően megvalósítja a teljes digitalizációt és hálózatba kapcsoltságot gyáraiban. A vállalat várakozásai szerint 2025-ig a befektetett összeg kétszeresét, mintegy egymilliárd eurót takarítanak meg így. A projekt szerves része a mesterséges intelligencia használata. A BCAI és a telephelyek közötti együttműködés eredményeként az új fejlesztés a Bosch Connected Industry Nexeed Manufacturing Execution System (MES) rendszert használja a különböző forrásból érkező adatok automatikus, valós időben történő összegyűjtésére, feldolgozására és elemzésére. A gépek szenzoradatai szolgáltatják az alapot a gyártási folyamat számos pontján előforduló változás megállapításához. A Nexeed Ipar 4.0 szoftver „lefordítja” és megjeleníti az adatokat és a kódokat, az MI-rendszer javaslatot tesz az intézkedésre, a munkatárs pedig dönt a további lépésekről. A folyamat során egyedileg konfigurált, helyi használatra és a megfelelő MI-elemzésre szabott dashboard felületek a fő eszközök. Ezzel a beállítással könnyebb a hibák lehetséges okait megtalálni. A gépekhez és az összeszerelő gépsorokhoz ön-alkalmazkodó (self-adapting) folyamatok is illeszthetők. Ilyen esetben, ha például egy furat nem a megfelelő helyre került, az MI-rendszer önállóan kezdeményezi a szükséges lépéseket. Az MI-rendszert emellett a gyártósorok mentén elhelyezett kamerák is támogatják, amelyek rögzítik a gyártási folyamatot. A megtanult minták alapján a rendszer megállapítja az eltéréseket, így lehetőség van az azonnali intézkedésekre. Ezenfelül, egyedi esetekben, a platformot helyszíni és ügyfélspecifikus adatokkal is összekötik. Ezáltal a rendszer még pontosabban tudja, hogy a termékeket hogyan gyártják az adott helyszínen, időben észleli a hibákat, és előre jelzi a várható meghibásodásokat.

A Bosch az MI segítségével használja ki a gyártási potenciált

Noha a gyártóipar elméletben már ismeri a lehetőségeket, a gyakorlatban még nem alkalmazza azokat: a német vállalatok több mint fele (58 százaléka) hatalmas potenciált lát az MI-ben, de hétből csak egy (14 százalék) használja jelenleg a mesterséges intelligenciát az Ipar 4.0-hoz (Bitkom, 2020). A németek egyértelmű többsége (60 százalék) szívesen látná az MI fokozott alkalmazását az iparban, olyan ágazatokban, mint az autó- vagy a repülőgépgyártás – ez volt az egyik legfontosabb megállapítása a Bosch AI Future Compass kutatásának. A 2020 novemberében bemutatott tanulmány szerint a válaszadók több mint kétharmada üdvözölné az MI alkalmazását a gépek meghibásodásának diagnosztizálásában, és egyéb high-tech területeken. A Bosch elkötelezett a mesterséges intelligencia alapú fejlesztések használatát illetően: a gyártási műveletekben a technológia segít minimalizálni a hibás termékek számát, javítja a gépek és rendszerek kihasználtságát, és optimalizálja a gyártási folyamatokat.

„A mesterséges intelligencia korszakalkotó technológia, amely a könyvnyomtatás feltalálásához mérhető, és forradalmasítja a gyártást. Segítségével a gépek és a termékek megtanulják, hogyan lehetnek okosak és előrelátók”

– hangsúlyozza Bolle. A vállalat gyártáshoz kapcsolódó alkalmazásainak meghatározó részét képezi a munkahelyek automatikus vizuális felügyelete, az intelligens gyártás menedzseléséhez készült szoftverek és a kifinomult energiagazdálkodás. A Bosch a 2021-es digitális Hannoveri Vásáron (április 12-16.) mutatja be a gyártáshoz ajánlott MI-megoldásokat.

A Bosch a vállalati stratégiájába is beépíti a mesterséges intelligenciát

A Bosch kiemelten fontosnak tartja a mesterséges intelligencia alapú fejlesztéseket. A vállalat célja, hogy 2025-re minden Boschnál gyártott termék tartalmazzon mesterséges intelligencia alapú fejlesztést, vagy annak segítségével történjen az adott termék fejlesztése, gyártása. A cégcsoport komoly összegeket fordít arra, hogy kiváló szakembereket alkalmazzon, és a megfelelő infrastrukturális hátteret megteremtse. A tervek szerint a Bosch 2022 végig több mint 20 ezer munkatárs képzését valósítja meg a mesterséges intelligenciával kapcsolatos témákban. Ebben kulcsszerepet játszik a vállalat mesterséges intelligencia kutatás-fejlesztési központja, a BCAI, amely három évvel a létrehozását követően már nyereséget termel és 300 millió euróval járul hozzá a vállalat eredményéhez.

„Biztonságos, robosztus és könnyen értelmezhető mesterséges intelligenciát kutatunk és kínálunk”

– hangsúlyozza a Bosch célkitűzését Bolle. A vállalat elsősorban az ipari mesterséges intelligenciával foglalkozik, a mesterséges intelligencia és a fizikai világ közötti kapcsolat szakértője.

„Gyáraink a termékek széles skáláját állítják elő – hűtőszekrényektől és szerszámoktól kezdve a hajtásláncokig, az autóipar számára szükséges asszisztens rendszerekig, valamint a gyárakban használt automatizálási technológiáig. Most MI-algoritmusokkal bővítjük ezt a szakértelmet”

– tette hozzá Bolle.

Hirdetés

További cikkek a témában