Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Műanyagipar

Műanyag hegesztés: hogyan működik?

Legyen szó akár házi barkácsolásról, ipari felhasználásról, vagy épp egy törött műanyag alkatrész javításáról, a műanyag hegesztők segítségével sokkal tartósabb megoldás hozható létre, mint pl. ragasztással vagy más alternatív módszerrel.

Az első lépés

Ha műanyagok hegesztéséről van szó, akkor azt mindenképpen tudni kell, hogy hasonló típusú műanyagokat lehet csak igazán jó végeredménnyel összeforrasztani. Így a folyamat legelső lépése tehát az kell legyen, hogy meg tudjuk állapítani, milyen fajtájú műanyagról van szó (pl. polipropilén), és pálcás forrasztó esetén olyan eszközt válasszunk, ami hasonló anyagból készült. Ha nem vagyunk biztosak benne, megpróbálhatjuk különböző tesztkészletekkel is beazonosítani a típust.

A műanyag hegesztés lépései

Ha sikerült megállapítani a műanyag fajtáját, akkor a hegesztés előtt alaposan tisztítsuk le a felületet. Ezt a lépést semmiképp ne hagyjuk ki, különben nem lesz annyira tartós a végeredmény. Erre akár egy szimpla vizes szivacs is elég lehet, a lényeg, hogy ne maradjanak apró egyéb részecskék a munkafelületen. Fontos, hogy nem elég a szennyeződéseket letisztítani, festett felület esetén a bevonatot is távolítsuk el pl. csiszolópapír segítségével. A festék eltávolítása jelentős porral is járhat, így ne felejtsünk el védőmaszkot használni, hogy védjük az arcunk és a szemünk.

A hegesztés elkezdése előtt helyezzük a megfelelő pozícióba az összeforrasztandó darabokat, és ha van rá lehetőség, rögzítsük őket stabilan, hogy véletlenül se tudjon elmozdulni a munka közben. Helyezzük őket minél közelebb egymáshoz, hogy pontos illesztést alkothassunk meg, és ha tudjuk, rögzítsük is a darabokat.

Ezután melegítsük elő a hegesztőgépet az adott műanyaghoz szükséges hőfokra, és helyezzük bele a megfelelő pálcát (ha ilyen típusú gépünk van). Óvatos mozdulatokkal, lassan, de stabilan vigyük végig az összeillesztendő felületen a pálcát. Ne hagyjuk sokáig egy helyben, az égésveszély elkerülése érdekében. Ha elkészültünk a feladattal, várjunk legalább 5-10 percet, amíg kihűl és stabilizálódik a szerkezet. A felület ilyenkor még természetesen egyenletlen marad, így csiszolópapírral dolgozzuk el a felületet, hogy szép, egyenletes, sima végeredményt kapjunk. Ha festett volt korábban a felület, akkor neki is állhatunk pótolni a korábban eltávolított réteget, hogy valóban makulátlan legyen a megmunkált darab.

Milyen fajta műanyag hegesztők léteznek?

Forrólevegős: ilyen gép használata esetén a hegesztési zónát, és a pálcát forró levegő melegíti fel.

Extrúderes: a pálcát a gép “ömledékké” alakítja, a gép pedig ezt hevíti fel a megfelelő, forrasztásra alkalmas hőmérsékletre.

Tompahegesztéses: ebben az esetben a folyamat abban tér el a fent leírtaktól, hogy nincsen szükség hegesztőpálcára. A gép ugyanis a kontaktfelületeket hevíti fel olyan hőmérsékletűre, hogy azok egymáshoz illesztve egyszerűen összehegeszthetőek.

A forrólevegős, és az extrúderes gépeket jellemzően kézi, hordozható formában találjuk meg, így az egyedi munkáknál igazán hasznosak. Ha pedig a hatékonyság a cél, és nagy mennyiségben kell műanyagokat feldolgozni, a tompahegesztéses gépek lehetnek a legjobb választás.

Hirdetés

További cikkek a témában