Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Esemény

Szakkiállítások Covid előtt és után

A mostani digitális (műszaki) kiállításokat végig nézve azt mondhatjuk, hogy az intec-Z, a METAV és a Hannover Messe jó bizonyítékai annak a változásnak, amely a digitális átalakulás lehetőségét igazolja a hagyományos kiállítások megrendezésében.

Rávilágít azokra az új platformokra, amelyek a szakmai látogatók számára több és tartalmasabb tájékozódást tesznek lehetővé. A szervezők nagyon jó megoldást dolgoztak ki és a digitalizáció minden lehetőségét kihasználták.

Itt gondolok az expo térben a cégek online megjelenítésére, a konferencia előadásainak online sugárzására és későbbi megtekinthetőségére, a sajtó számára a hozzáférhetőségre, és a tájékoztató anyagok kellő részletességére. Külön figyelemre méltó volt például a HM21 (Hannover Messe 21) digitális médiakönyvtárában a több, mint 2000 rövid (5-8 perces) termékismertető és technológiákat bemutató video.

Egyetlen hátrány a kiállítókkal való személyes találkozások elmaradása, amely sokszor eredményesebb és emberibb kapcsolatokhoz vezet.

A tavaszi virtuális (digitális) kiállításoknál nagyon gazdag kínálatot jelent az interneten elérhető kiállítási tartalom. Ez egy olyan lehetőség, amely nagyon hasznos célzott ismeretek megszerzésére alkalmas. Az internet minden lehetőségét jól kihasználó cégek részletesebb tájékoztatást tudnak adni ebben a formában az érdeklődő szakemberek számára. Itt gondolok az élő termék és technológia ismertető előadásokra vagy a kiállító térből sugárzott (streaming) bemutatókra.

A lipcsei Intec/Z a gyártástechnológia és a beszálltóipar kettős kiállítása, amelyet március elején sikeresen rendeztek meg több, mint 2000 regisztrált résztvevővel. A kiemelt témákban – a gyártás változása az additív technológiák hatására, a jövő termelése vagy a beszállítóipar változása – 60 szakmai előadás hangzott el. A kiállítók részéről 100 élő prezentációt tartottak. A konferenciákon 145 érdeklődő vett részt. A hálózati platformot (networking-platform) 768 szakember vette igénybe üzleti kapcsolat létrehozására.

Fotó: METAV

A frankfurti METAV-digital 2021 volt a másik kiállítás, amely szintén gyártástechnológia témájú, de főleg az okos gyártás és eszközei témára fókuszált. Ezen belül a szerszámgépek, a szerszámok, a biztonság és az új szabványok (UMATI, a 2006/42/EC direktíva új változata) kiemelten szerepeltek. Számos előadás témája volt az „okos” megmunkálás és gyártás, de érdekes volt a digitális szakképzésről szóló előadás is. Mind aktuális témák, amelyeket a 2500 résztvevő követhetett. A kiállítók száma 80 volt, amely cégek többségében a gyártás és szerszámozás területén tevékenykednek. A digitális átalakulás tényét erősítik a szoftveres cégek növekvő jelenléte a kiállításokon.

Fotó: HM21

Fotó: HM21

Az idei hannoveri vásár (Hannover Messe Digital) meghatározó kiállításnak tekinthető, mert az átalakuló világunkban a pandémia árnyékában is a fejlődést tűzte zászlajára. Ezt igazolta az a politikai támogatás is, amelyet a kancellárasszony a beszédében is hangsúlyozott. Az április 12-16-ig megrendezett virtuális kiállítás középpontjában a mesterséges intelligencia alkalmazásai, az automatizálás, az additív gyártás, a robotok, a hidrogén üzemanyagcella és hidrogén gyártás és számos olyan további téma szerepelt, amelyek az elektromos mobilitás fejlesztésével kapcsolatosak. A fokozott érdeklődést támasztja alá néhány adat is: 90000 regisztrált résztvevő, 1800 kiállító, 1300 esemény, 1500 előadó, és 10500 termék-, és innováció bemutató. Az érdeklődésre jellemző, hogy a regisztrált résztvevők 51%-a nemzetközi és 49% -a németországi szakember volt.

A fentiek alapján remélhető, hogy a június közepén a Hungexpo által megrendezésre kerülő Ipar Napjai hazai kiállítás online formában is nagy érdeklődésre tart számot. A járvány ellenére a fejlődés robog előre.

Szerző: Dr.Göndöcs Balázs c.egyetemi docens

Hirdetés

További cikkek a témában