Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Pneumatikus személyi edző

A fiatal ddrobotec by Dynamic Devices egészségügyi technológiai cég dinamikus eszközökkel mutatja be, hogyan kombinálhatók a robotika, a mesterséges intelligencia és a kognitív tudományok technológiái a sport és a sporttudomány bevett tesztelési és edzési módszereivel. A DD System ELITE és a DD System Pro személyiedző- robotok egy mesterséges izommal „edzik” az emberi izmokat a sport és a rehabilitáció során. A Festo integrált pneumatikus izmát alkalmazó finom tréningrobotrendszer egy automatizált, interaktív személyi edző szerepét tölti be. Nemcsak a lábizmok erősítésében segít, hanem például a neuromuszkuláris betegségben vagy ortopédiai problémákban szenvedő betegek speciális orvosi rehabilitációjában is.

A két személyiedző-robot a tesztelési és képzési hardvert vizuális visszajelzéssel, valamint a mesterséges intelligencián alapuló kiértékelő szoftverrel ötvözi a képernyőn. A dinamikus rendszerek nyomon követik és elemzik a rajtuk elvégzett összes képzést, és ezt használják alapul a következő gyakorlatok ajánlásához. A pneumatikus izom segítségével a DD System ELITE és a DD System Pro lehetővé teszik a képzés típusának folyamatos megváltoztatását és beállítását. Az alsó végtagok izmainak edzése mellett az általános mobilitást és a kognitív teljesítményt is optimalizálják. „A rendszerünk elősegíti az izmok és az agy dinamikus kölcsönhatását” – állítja Max Lungarella, a ddrobotec by Dynamic Devices vezérigazgatója a személyiedző- robotok egészségre gyakorolt holisztikus hatásainak leírását illetően.

A Festo Fluidic Muscle, a pneumatikus izom a rendszer központi eleme, erős és rendkívül dinamikus, mégis egyenletesen mozog. Nagyon gyorsan képes nagy erőt generálni, a legkisebb erőváltozásokat is elérve.

„A pneumatikus izom dinamikus reakciója, a virtuális valóságon keresztüli vizuális visszacsatolás, valamint a mesterségesintelligencia-vezérlő lehetővé teszi számunkra, hogy valódi szimulációkat végezzünk, amelyek során az emberek fizikailag kölcsönhatásba lépnek a környezetükkel” – magyarázza Raja Dravid, a ddrobotec by Dynamic Devices AG vezető üzleti fejlesztési vezetője. „Még egy olyan viszonylag egyszerű mozgás, mint a gyaloglás betanítása is olyan képzési rendszert igényel, amely nagyon gyorsan, ugyanakkor nagyon simán alkalmazkodik az edzett személy körülményeihez. Ez csakis a pneumatikus izomzattal lehetséges.”

A Festo Fluidic Muscle egy kontrakciós membránrendszer, amelynek alapelve hasonló a nyomás alatt összehúzódó csőhöz. A pneumatikus izom dinamikus képességei a rugalmas tömlőt körülvevő, nyúlásra képtelen szálakból álló, rombuszmintázatú hálószerkezeten alapulnak. Mint egyfajta energiatakarékos húzórugó, a pneumatikus izom még extrém dinamikus terhelések esetén is súrlódás nélkül mozog. A húzóerő az összehúzódás kezdetén a maximumon van, majd gyakorlatilag lineáris módon csökken a löket függvényében. A rugóerő a légnyomás szabályozásával változtatható.

www.festo.hu

Hirdetés

További cikkek a témában