Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Okosotthon tervezés 6 lépésben

Az intelligens otthon tervezése összetett folyamat. Mindössze arra van szükség, hogy az épületautomatizáláshoz elengedhetetlen eszközöket kiválaszd, megvásárold, telepítsd, beüzemeld és használd. Nehezebbnek hangzik, mint elsőre gondoltad? Tervezéssel elkerülheted a leggyakrabban jelentkező hibákat.

Mi az okosotthon célja?

Az intelligens otthon célkitűzése az épületben található rendszerek automatizált és összehangolt működtetése. Az okosotthon rendszerbe csatlakoztatható: biztonsági-, hűtő- és fűtőrendszer, világítás, garázsajtó, nyílászárók, öntözőrendszer, háztartási gépek, sőt akár a redőny is.

A modern okosotthonok olyan dinamikus, folyton fejlődő rendszerek, amelyek képesek tanulni a lakók viselkedési mintái és preferenciái alapján. A konstans szolgáltatási színvonal javulást garantáló tanulás miatt az okosotthon olyan, mint egy észrevehetetlen digitális házvezető.

Gyakori buktatók, amiket érdemes elkerülni okosotthon tervezéskor

Tömérdek buktató hiúsíthatja meg okosotthon elképzeléseinket. A leggyakrabban előforduló hibák elkerüléséhez alkalmazd a blogposzt második felében javasolt okosotthon tervezési tippeket. Melyek az okosotthon megvalósítását leginkább szabotáló problémák?

  • Tervezés hiánya, nem megfelelő tervezés
  • Kevés kontrollálási lehetőség, rosszul elhelyezett kontrollpanelek
  • Indokolatlanul bonyolult okosotthon infrastruktúra
  • Inkompatibilis intelligens otthon eszközök választása
  • Szakértői segítség nélkül megvalósított bonyolult okosotthon projekt

okosotthon tervezés

Intelligens otthon tervezés 6 lépésben

1. lépés: Igényfelmérés

Mielőtt belekezdhetnél az okosotthon rendszer megtervezésébe, fontos, hogy először felmérd az okosotthon jelenlegi és jövőbeli felhasználóinak igényeit. Vannak, akik nem elégszenek meg kevesebbel, mint a teljeskörű épületautomatizálás, míg másoknak kielégítő csak a világítás, redőnyök és klíma automatizálása. Első lépésként végezz igényfelmérést ahhoz, hogy a megfelelő okosotthon funkciókat választhasd ki tervezéskor!

2. lépés: Tervezés szakemberrel

Sok alrendszer automatizálása és összekapcsolása mellett döntöttél az igényfelméréskor? Akkor ennek megtervezése igazi műszaki és informatikai kihívást jelenthet számodra! A tervezéshez hasznos lehet szakember segítségét kérni, ha nem rendelkezel a szükséges IT és műszaki tudással.

3. lépés: Vásárlás

Az első lépésben meghatároztad milyen okosotthon funkciókra van szükség, a második lépésben az igényekhez okosotthon rendszert terveztél. Következhet a szükséges épületautomatizálási eszközök beszerzése. A hazai forgalmazók mellett érdemes a nemzetközi forgalmazók weboldalait is megnézni. Jelentős megtakarításra tehetsz szert egy rövid kereséssel! A termékek garancia kondícióira és az esetleges vámköltségekre viszont érdemes fokozottan figyelni. Egy okosotthon az alábbi elemekből áll össze:

  • Vezérlőegység
  • Érzékelő egységek (szenzorok)
  • Beavatkozók (aktorok)
  • Kommunikációs interfész (egy interneten keresztül elérhető weboldal vagy egy okostelefon applikáció)
  • Busz (sín)

A legkedvezőbb ár-érték arányú forrásból szerezd be a kiválasztott berendezéseket és ne feledkezz meg a termékek kompatibilitásáról vásárlás közben! Inkompatibilis termékek vásárlása esetén, okosotthon rendszered alegységei képtelenek lesznek egymással kommunikálni. Ilyen esetben elkerülhetetlen az intelligens otthon bizonyos elemeinek cseréje, amely felesleges kiadással és munkával jár.

4. lépés: Telepítés

A megvásárolt eszközök mindegyike rendelkezik nyomtatott és digitális telepítési útmutatóval. Bizonyos termékek kizárólag angol nyelvű leírással rendelkeznek, így a telepítéshez hasznos lehet az angol nyelvismeret. A telepítési útmutató lépésről-lépésre leírja, hogyan lehet telepíteni az adott eszközt. Sokszor az írásos szöveg mellett piktogramok és képek is segítik az eszközök installációját.

Elakadtál? Nem tiszta az egyik lépés? A népszerű okosotthon termékek többségéről található telepítési videó az online videómegosztókon. Nem kell mást tenned, mint az eszközöd pontos nevére keresni a videós portálokon.

5. lépés: Beüzemelés

A negyedik lépésben rögzítetted a szenzorokat, gondoskodtál a berendezések áram és internet ellátásáról. Most következik a rendszer élesítésének utolsó lépése: az eszközök összekapcsolása. Ha nem vagy jártas az informatika területén, akkor sincs aggodalomra ok. Ugyanis a telepítést az okosotthon szoftverek többnyire egyszerűvé teszik. Az installációs folyamat hasonló nehézségű, mint egy számítógépes program telepítése, vagy a vezeték nélküli internet hálózathoz történő csatlakoztatása.

6. lépés: Optimalizálás

Az ötödik lépés teljesítésével az okosotthon rendszert működésbe hoztad. Milyen egyéb teendő lehet még hátra? Ahhoz, hogy intelligens otthonod leginkább hasznodra váljon, két további dologra van szükség: időre és folyamatos optimalizálásra. A fejlett okosotthon rendszerek képesek tanulni a használók szokásaiból, így idővel képesek az épületautomatizálást a lakók igényeire szabni. A perszonalizáció mellett, a felhasználói tapasztalatok alapján tovább optimalizálhatod a rendszert új szenzorok telepítésével és a meglévő berendezések újrarendezésével.

Hirdetés

További cikkek a témában