Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Tanácsok kezdő otthoni hegesztőknek

Az otthoni barkácsolásnak megvannak a szintjei. A spektrum a fával végzett egyszerűbb munkálatoktól az egyszerűbb szerelési feladatokon át egészen a kisebb építkezési munkálatokig, például betonozásig terjed. Cikkünkben azok számára foglalunk össze hasznos tanácsokat, akik most szeretnének belekóstolni a hegesztésbe, ebbe a messze nem megtanulhatatlan, de azért haladóbb műfajba.

Milyen hegesztőberendezést válassz?

Bevonatos pálcás hegesztő, MIG/MAG hegesztő, porbeles hegesztő – kezdőként nehéz kiigazodni a különféle típusok, hegesztési módok között. Mit is takarnak ezek a szakszavak?

Pálcás hegesztés

A pálcás hegesztés a legegyszerűbb, legolcsóbb technológia. A berendezés egy speciális bevonattal ellátott fémpálcát melegít fel, ez fogja a kötést létrehozni a munkadarabok között. Ez a költséghatékony technológia sok ház körüli munkához és javításhoz elégséges, viszont igazán szépen, salakmentesen nem lehet vele dolgozni. Légtömör, vízzáró varratokat nagyon nehéz vele készíteni, ezért ahol magasabb szintű munkára van szükség, másféle gép után kell néznünk.

MIG/MAG/CO-hegesztés

Ez a védőgázas, fogyóelektródás technológia jóval drágább, cserébe jobb minőségű munkát lehet végezni vele. A munkadarabra áramoltatott védőgáz (szén-dioxid) megakadályozza a salakképződést, így szebb varratok készíthetők. Ha CO-hegesztőt vásárolsz, tartsd észben, hogy a pálcákon túl védőgázt is vásárolnod kell majd. A porbeles hegesztők is ide tartoznak: ezeknél a huzalon belül speciális hozaganyag található, ami egyfelől beépül a varratba, másfelől a védőgázképzéshez is hozzájárul.

Iweld-Gorilla-Multiflux-153-hegeszto

Fotó: Iweld Gorilla Multiflux 153 fogyóelektródás védőgázas inverteres hegesztő, Zákány Szerszámház

AWI/TIG hegesztés

A CO-hegesztéshez hasonlóan szintén védőgázas technológia, amely wolfram elektródát használ. Ez is egy magasabb kategóriát jelent mind minőségben, mind árban.

Ha csak kisebb javításokat akarsz végezni, elegendő lehet számodra egy pálcás hegesztőgép, ha viszont fontos számodra az esztétikus munka, érdemes egy védőgázas megoldást választanod.

Csak óvatosan!

A hegesztés során rengeteg hő és UV-sugárzás keletkezik, amitől meg kell védened magad. Mindenképpen viselj hegesztőpajzsot, ezzel tudod megvédeni az arcodat és szemedet a hőtől, fénytől és a káros gőzöktől. A védőruházat szintén elengedhetetlen, ezalatt pedig vastag, zárt munkaruházatra, bakancsra és munkavédelmi kesztyűre kell gondolni. Gondoskodj róla, hogy sehol ne maradjon szabad bőrfelület, mert nagyon veszélyes, ha véletlenül ráfröcsög a forró fém vagy salak!

Az előkészítésről és az utómunkáról se feledkezz meg!

A hegesztés során nagyon fontos, hogy előtte tiszta, szennyeződésmentes felületet alakítsunk ki. A szennyeződések ugyanis salakanyag-képződéshez vezethetnek, ami csúnya kötéshez és rossz minőségű varrathoz vezethet. Fogjunk tehát egy csiszolókorongot, és távolítsuk el a rozsdát, a horganyt vagy festékmaradványokat, amíg fémtiszta felületet nem kapunk!

Az utómunka szintén nagymértékben hozzájárul a megfelelő minőséghez. A használt hegesztő típusától függően eltérő, hogy mennyi salakanyag keletkezik, de a munkadarabok lehűlése után érdemes fogni egy csiszolót és megtisztítani a varratot. A lépés további előnye, hogy könnyen megbizonyosodhatunk róla, vajon megfelelő lett-e a varrat, vagy esetleg újra elő kell vennünk a hegesztőt.

Honnan vásárolj szerszámot?

Ahogy a többi eszközre, a hegesztőkre is igaz, hogy kezdőként szakértő ajánlása alapján a legszerencsésebb választani. Érdemes tehát pár szót váltani a szerszám áruházak munkatársaival, online rendelés esetén pedig telefonon vagy emailben érdeklődni.

Képek forrása: Freepik


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában