Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Innovatív elszívó CNC gépekhez

CNC megmunkálóközpontokhoz csatlakoztatható innovatív modul prototípusának kifejlesztése a Baffi Szerszám Kft-nél.

93,95 millió forint vissza nem térítendő és 59,79 millió forint visszatérítendő támogatást kapott a Baffi Szerszám Kft. a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében (GINOP-2.1.2-8.1.4-16) megnevezésű pályázat jóvoltából.

A GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00538 CNC esztergagépekhez és megmunkálóközpontokhoz csatlakoztatható innovatív modul prototípusának kifejlesztése a Baffi Szerszám Kft.-nél” elnevezésű projekt keretében egy olyan elszívó modul került kialakításra, amely használatával hozzájárul a cég munkavállalóinak egészségmegőrzéséhez, komfortosabb munkakörnyezet kialakításához.

A pályázat megvalósítása során megvásárlásra került egy HAAS UMC750SS és egy HAAS VF-9 CNC megmunkálóközpont.  A fejlesztés eredményeként a több, mint 20 éves múltra tekintő cég nagymértékben tudta versenyképességét javítani.  A projekt megvalósításának eredményeképpen létrejött egy univerzális, szinte valamennyi megmunkálóközponthoz illeszthető elszívó berendezés, amely amellett, hogy használatával hozzájárul a cég munkavállalóinak egészségmegőrzéséhez, komfortosabb munkakörnyezet kialakításához, lehetőséget nyújt arra is, hogy forgalmazásával új tevékenységbe kezdjen a társaság.

A beruházásnak köszönhetően a vállalat 14 darab munkahelyet tud megőrizni.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 2018.01.01-2021.06.30. között.

Projektünk célja az volt, hogy olyan modul kerüljön kifejlesztésre, amelyet CNC esztergagépekre és megmunkálóközpontokra lehet applikálni és a megmunkálás munkakörnyezetéből el tudja szívni a szennyezett levegőt.

A CNC (Computer Numerical Control) gépek és megmunkálóközpontok programozható mikroszámítógépet tartalmazó eszközök. Ezen gépek előnye, hogy használatukkal csökken a kivitelezés munkaideje, ezáltal nő a termelékenység, illetve nagyságrendekkel jobb ismétlési és pozicionálási pontossággal rendelkezik, ezáltal a hibás, selejtes termékek aránya jellemzően alacsony. A megmunkálási területe ezeknek az eszközöknek lehet zárt, vagy akár nyitott, ahol a megmunkáláshoz emulziófolyadék kerül felhasználásra. A felhasznált emulzióból ködpára csapódik ki.

A prototípusfejlesztés eredményeképpen létrehozott modult CNC esztergagépekre és megmunkálóközpontokra lehet applikálni oly módon, hogy a zárt munkaterületből elszívja és megszűri a párát, így a gép ajtajának nyitása során a lehető legkevesebb káros anyag kerül a környezetbe.

Az elszívó modul, melyet fejlesztettünk, közvetlenül a munkaterületről szívja el az emulziós ködpárát, ezt több szűrőn keresztül átvezeti a gép külső részén, ami által az elektronika és a műszaki berendezés nem sérül és tisztább munkakörnyezet jön létre. Tervezésünk során az volt a kiinduló elképzelés, hogy a létrejött berendezés az elszívott és tisztított ködpárát „kicsapja”, megszűri, a folyadékot visszajuttatja a munkaterületre, a megszűrt levegő ezáltal már nem veszélyes a munkavállalókra és a műszaki berendezésekre sem. A koronavírus járvány megjelenésével azonban a fejlesztés új irányt kapott, így a létrehozott elszívó berendezést elláttuk egy UVC csővel, amely által megtörténik az átszűrt levegő baktérium, vírus és csíra mentesítése is.

Az általunk jelenleg használt gépekre kerültek kifejlesztésre a prototípusok, azonban ezek az eszközök univerzálisak, szinte bármilyen megmunkálóközpontra alkalmazhatóak. Terveink között szerepel, hogy felajánljuk a CNC esztergagépeket forgalmazó kereskedő partnereknek, hogy kereskedelmi együttműködés keretén belül értékesítsék ezeket az elszívó berendezéseket.

Véleményünk szerint költséghatékony prototípus került kifejlesztésre. Igyekeztünk egyszerű, felhasználóbarát, könnyen hozzáférhető eszközt létrehozni, amelynek nagysága és súlya a karbantartást, szűrőcserét nem nehezíti meg. Az egyszerű kezelhetőség ellenére a felhasználás során lehetőség van többféle üzemmód közüli választásra, amely tovább bővíti a lehetséges felhasználók körét, a különböző igények kielégítésével.

A projektről bővebb információt a www.baffikft.hu oldalon olvashatnak

További információ kérhető:

Baffi Zsolt ügyvezető

Elérhetőség: info@baffikft.hu

Széchenyi2020

Hirdetés

További cikkek a témában