Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

ONE FANUC: Egyedülálló technológia a teljeskörű automatizáláshoz

Robotizáció – Napjainkban a robotok elengedhetetlenek az új lehetőségek kiaknázásához és a hatékonyság növeléséhez. A fémmegmunkálásban a műanyagfröccsöntésben, a lemezhajlításban, a lézervágásban és a jelöléstechnikában is ott van a helyük: legyen szó hagyományos (többcsuklós, illetve SCARA) vagy kollaboratív robotokról, amelyek a CNC-vezérelt szerszámgépek szolgálatában állnak.

A kérdés nem az, hogy “hasznosak -e” a robotok a gépek kiszolgálásában, hanem az, hogy “melyiket” érdemes választanunk. Egyre több felhasználó jut arra a következtetésre, hogy erre a kérdésre a legjobb válasz a FANUC. Valójában a FANUC az egyetlen teljeskörű automatizálási megoldásgyártó, amely egy kézből kínálja a vállalatok számára az összes szükséges technológiát: robotokat, CNC–gépeket, NC–vezérlőket és szoftvereket. Ez a fejlett és sokoldalú portfólió hatékony megoldást jelent az automatizálási feladatokban.

A gépek és folyamatok automatizálása minden olyan vállalat számára kulcsfontosságú, amely versenyképes akar maradni és optimalizálni kívánja rugalmasságát az egyre összetettebb termelési kihívásokkal szemben.

Melyik robotot válasszuk?

A gépkezelés nem egyszerűen azt jelenti, hogy robotot telepítenek a szerszámgép közelébe, és összekapcsolják azt a berendezéssel. A robot telepítése előtt fel kell mérni, hogy milyen hozzáadott értéket képviselhet az adott alkalmazásban, és érdemes-e egyáltalán bevetni az adott feladatra. A hozzáadott érték meghatározásához először egy fontos kérdésre kell válaszolni, mégpedig arra, hogy mit szeretnénk elérni? Előfordulhat, hogy egyes üzemek egyszerűen növelni akarják az termelési volument vagy csökkenteni a ciklusidőt, míg mások a termékek minőségének javítására, a hulladék csökkentésére, a termelésben dolgozók terheinek csökkentésére vagy akár az üzem távoli irányítására törekszenek.

Ha egyértelműen tudjuk egy alapos felmérés után, hogy mi a célunk, könnyebb megállapítani, hogy melyik robot a legalkalmasabb egy adott feladat elvégzésére. Bár a FANUC katalógusában több mint száz különféle robotmodell közül választhatunk, a legmegfelelőbb és legköltséghatékonyabb megoldás megtalálása az ügyfél egyedi termelési igényeihez mérten történik. Például az SR sorozatú SCARA robotok gyorsak és nagyon pontosak, így tökéletesen alkalmasak alkatrészek felszedésére a gépből nagy volumenű gyártásban, továbbá alkatrészek összeszerelésére vagy rögzítésére. Amennyiben viszont csuklóforgatást kell hozzáadni a mozgáslánchoz, vagy nagy méretű és nehéz alkatrészeket kell mozgatni, akkor a csuklós robotok alkalmasabbak a feladat ellátására, különösen azért, mert az alkatrészek minőségét a robot intelligens látórendszerével is ellenőrizni lehet. Amikor a gép kirakodásakor a kezelő beavatkozása szükséges – például több alkatrész összeillesztése vagy az összeszerelés befejezése miatt –, akkor egy kollaboratív robot megfelelőbb, mert képes felvenni az alkatrészt, és stabilan tartani, miközben a kezelő mellette áll és elvégzi a feladatát. A FANUC CR és CRX kollaboratív robotok biztonságosak és könnyen programozhatók, egyszerűen kezelhetők és a legkisebb probléma esetén is azonnal leállíthatók.

Hogyan lehet integrálni a robotot?

Miután egy cég megállapította, hogy egy adott alkalmazásban szüksége van egy robotra, a következő kérdés az, hogyan integrálható a kiválasztott automatizálási eszköz a már meglévő gyártási elrendezésbe. Sok kérdést kell ezzel kapcsolatban megválaszolni. Például különböző kommunikációs protokollokat és nyelveket kell összehangoltan használni, meg kell határozni a rendelkezésre álló teret és fel kell mérni azt is, hogy milyen szintű és típusú robotprogramozási képességekre van szükség. Ezek külön-külön sem egyszerű kérdések, együttes megválaszolásukra pedig nélkülözhetetlen elegendő időt fordítanunk.

A felsorolt kérdésekre azonban a FANUC egy forradalmi technológiával és megoldással válaszol, a QSSR-rel, ami a robotika gyors és egyszerű implementálását teszi lehetővé. A QSSR egy teljeskörű szoftvercsomag, amely lehetőséget teremt a felhasználók számára, hogy Ethernet-kábelen keresztül csatlakoztassák a FANUC robotot és a gépet egymáshoz. Így a robot közvetlen programozására a gép numerikus vezérlőjéről a vonatkozó ISO szabványok és G-kód formátum szerint van lehetőség.

Ezáltal mélyebb robotprogramozási ismeretek nélkül is lehetőség nyílik a robotok irányítására, a kezelők a meglévő CNC-programozási készségeik felhasználásával vezérelhetik a robotot. Ezen kívül nincs szükség további perifériákra, például Teaching Pedant-ra a robot kezeléséhez, mivel a felhasználók minden műveletet közvetlenül a gép kezelőképernyőjéről hajthatnak végre.

A QSSR használata segít csökkenteni a telepítési időt, ami egyben költségmegtakarítást is jelent. Ez a hatékonyság a ONE FANUC technológiai ökoszisztémának köszönhetően válik elérhetővé, ahol a robot, a gép és a CNC-vezérlés ugyanazt a nyelvi és programozási környezetet használja, ezáltal zökkenőmentes és biztonságos kommunikációs teret teremt a gépek között.

Mennyire nehéz integrálni a robotokat?

A fentiekből is látszik, hogy a robot és a gép összekapcsolását szinte bárki el tudja végezni, de vajon a robot integrációja is ilyen egyszerű feladat? Továbbra is szükség van rendszerintegrátor bevonására a hatékony automatizálás érdekében vagy mindez elérhető kizárólag a saját erőforrásaink felhasználásával?

Technológiai szempontból a FANUC több ponton támogatja a felhasználókat abban, hogy a lehető leggyorsabban valósíthassák meg automatizálási elképzeléseiket anélkül, hogy robotprogramozási szakértőkké kellene válniuk.

A CRX kollaboratív robotok például azoknak a vállalatoknak jelenthetik a legjobb megoldást, amelyek korábban soha nem automatizálták a folyamataikat, de úgy döntöttek, hogy most rálépnek erre az útra.

A QSSR elérhetősége megkönnyíti a fizikai integrációt: a gép és a robot egyszerűen, egy Ethernet-kábel segítségével összeköthető. A robot programozása ugyanolyan egyszerű az ikonok használatának köszönhetően. Az ikonok mozgatásával teljesen intuitív és átlátható módon programozható a kívánt robotmozgás: nyomja meg a play gombot, és a robot már készen is áll a hozzárendelt feladat végrehajtására. Ezen kívül a kézi vezérlés lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tanulási módban tanítsák be a robotot a megfelelő mozgáspályák bejárására. Ha végigvezette a robotkart a pályán, egyszerűen mentse az útvonalat, és nyomja meg a start gombot.

A FANUC célja, hogy olyan technológiákat fejlesszen, amelyek egyre inkább egyszerű, szinte kész folyamatokat kínálnak a felhasználóknak. Így akár néhány perc alatt összeállíthatók a mozgáspályák és megkezdhető a gyártási folyamat.

A megfogókat és a kiegészítő eszközöket illetően a FANUC olyan plug and play technológiát kínál, amely nem igényli további szoftverek telepítését, így egyszerűbbé válik a perifériák telepítése és kezelése is. A FANUC a vezető megfogó- és tartozékgyártókkal jó kapcsolatot ápol és az együttműködésnek köszönhetően a kollaboratív CRX robotok integrációja jelentősen leegyszerűsödött.

Ha további opcionális kiegészítőket kell hozzáadni a robotalkalmazáshoz vagy komplex folyamatok automatizálását kell beállítani, elengedhetetlen egy rendszerintegrátor bevonása. A FANUC több mint 60 éve van jelen az automatizálási szektorban, és ápol kiváló kapcsolatot megbízható szakemberekkel, akik széleskörű tapasztalattal rendelkeznek a FANUC megoldások tervezésében és telepítésében minden alkalmazási területen. A vállalatok számára ez azt jelenti, hogy megbízható és tapasztalt partnerekre bízhatják az automatizálást, akik tökéletesen tisztában vannak vele, hogyan hozhatják ki a lehető legtöbbet a termelőeszközökből.

 

www.fanuc.hu

Hirdetés

További cikkek a témában