Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

3D technológia

Méréstől az alkatrész gyártásig

Az additív gyártás teljes rugalmasságot biztosít a vállalatok számára annak eldöntéséhez, hogy mikor, hol és hogyan gyártsák az alkatrészeket.

A végfelhasználói alkatrészek 3D nyomtatása a sebesség, a sokoldalúság és a költséghatékonyság terén új eredményeket ér el a hagyományos gyártáshoz képest. A mai legújabb 3D nyomtatási rendszerek együttesen arra törekszenek, hogy felgyorsítsák a hagyományosról az additív gyártásra való áttérést. Gyors léptekkel haladunk az Additív Gyártás 2.0 korszaka felé, amelyben a prototípusgyártáson kívül, a 3D nyomtatás a teljes gyártási értékláncba illeszkedik, ezzel elérhetővé téve akár a tömeges egyedi gyártást is. Az additív gyártási technológiák emellett flexibilis, könnyen kezelhető és költséghatékony mérési megoldásokat igényelnek. A mobil 3D-s szkennerek digitalizálásra és precíz 3D-pontfelhők előállítására alkalmas kompakt berendezések, amelyek 3D-nyomtatási feladatokhoz vagy minőségellenőrzéshez egyaránt hatékonyan használhatók.

alkatrészek

Interjú alany: Ferenczi Péter – Sales account manager, KUKA Hungária Kft.

A 3D-s rendszerek ipari felhasználásában ma milyen lehetőségeket lát?

Jelenleg a negyedik ipari forradalomban élünk, ahol a fizikai és digitális technológiák radikálisan megváltoztatták a vállalatok elképzeléseit, tervezését, gyártását vagy éppen forgalmazását. Egyértelmű, hogy megnövekedett a globális kereslet a fenntartható megoldások és testreszabott termékek iránt, ami a 3D nyomtatott alkatrészek és termékek iránti kereslet megugrását is eredményezte. Ettől függetlenül egyelőre azt látjuk, hogy Magyarországon nem olyan elterjedt technológia, habár a számok azt mutatják, hogy a területen végzett technológiai újítások a felére csökkentették a költségeket, miközben kétszeres teljesítményt nyújtanak, de egységköltségben továbbra sem olyan versenyképesek, mint a hagyományos termelési rendszerek.  A 3D nyomtatási ágazat azonban már túlmutat a prototípus gyártáson, így hosszútávon ennek a technológiának a használata valószínűleg egyre elterjedtebb lesz. A 3D technológia elterjedésével pedig az ehhez kapcsolódó robotos alkalmazások is egyre ismertebbé fognak válni.

Cégük, partnereik mennyire nyitottak az ebben rejlő lehetőségekre?

A trend, amelyet látni fogunk, a digitális gyártás felgyorsult hatása, amely termelési alkalmazások formájában érvényesül, különösen az autóiparban és az orvosi szektorban. Az ipari 3D-gyártás lehetővé teszi az autóipar számára, hogy új módon állítson elő alkalmazásokat, amelyek korábban lehetetlenek voltak, valamint lehetővé teszi az alkalmazás-specifikus alkatrészek tervezését az egyes rendszerekhez vagy modellekhez. A KUKA a fent említett iparágak mindegyikében meghatározó szereplő és mindig úttörő szerepet tölt be az új technológiák alkalmazásánál, nincs ez másképp a 3D technológiánál sem. Partnereink nagy része már megismerkedett és használja a 3D-s nyomtatást valamilyen módon, így nagy lehetőséget látunk ebben – természetesen robotizálva – és ennek megfelelően igyekszünk is támogatni őket. Kiváló nemzetközi példa erre MAMBO, az első 3D nyomtatott hajó, amit teljes körűen KR QUANTEC robotok gyártanak 3D nyomtatással. Lokális példával élve az autóiparhoz kapcsolódóan pedig Magyarországon már kiviteleztünk kollaboratív robotokkal végzett 3D-s mérést is.

A jövőt nézve mit rejt még a 3D technológia?

Úgy gondolom a jövőben egyre inkább elérhetővé válik majd ez a technológia.  A 3D nyomtatás egyik fő előnye a termékek és alkatrészek teljes testre szabása a végfelhasználó számára, akár kis sorozatszámban is. Ez lehet formatervezési preferencia, vagy gyakorlatibb célt szolgálhat, például javíthatja a termék illeszkedését vagy használhatóságát. A 3D nyomtatás megkönnyíti az egyes megoldások testre szabását, és hetekről napokra lerövidítheti a gyártási időt, valamint egyedi méretű és egyedi terméket is képes szállítani és a piac egyre inkább ebbe az irányba megy.
Továbbá a 3D nyomtatási technológia segítségével például olyan fém elemeket is el lehet készíteni, amelyek amúgy elérhetetlenek lennének az adott geometriában és vastagságban.

A KUKA nagy lehetőséget lát az additív gyártásban főként robotokkal egybekötve. Sok éves tapasztalattal rendelkezünk már a fém-és műanyagiparban, komoly szaktudást szereztünk a lézeres alkalmazások területén és átfogó termékportfólióval rendelkezünk, ami által teljesíteni tudjuk az ipari 3D nyomtatási eljárás legfontosabb előfeltételeit.  Véleményünk szerint a 3D technológia a fenntarthatóság egyik alappillére lesz.

Ez hogyan befolyásolja a jövőben a gyártási folyamatokat, az ipart?

Azáltal, hogy lehetővé teszi a gyártási folyamatok számára a napokban mérhető végterméket, a 3D nyomtatás növeli az ipar mobilitását, rugalmasságát és alkalmazkodóképességét, ezáltal csökkenti a költségeket és a pazarlást. A vállalatoknak többé nem kell megjósolniuk a fogyasztói keresletet, hogy mennyi terméket fognak eladni. A robotizált 3D nyomtatás biztosítja a végtelen rugalmasságot, hiszen bármikor ki tudják majd nyomtatni, amire szükségük van és mindezt rövid határidőn belül.

A fejlődés exponenciális hatást válthat ki az robottal történő automatizálás egészében is. A robotika még mindig egy folyamatosan növekvő, fejlődő iparág, amiből az additív gyártás még több lehetőséget hozhat ki.

Cégének milyen termékei, szolgáltatásai vannak az említett területekhez kapcsolódva?

A KUKA-nál akár 30 méteres nagyságú alkatrészek előállítása is lehetséges egyetlen nyomtatási folyamattal. A KUKA konzolrobotok és lineáris egységek rendkívüli mértékben megnövelik a 3D nyomtatás térbeli lehetőségeit, és új utakat nyitnak meg az ipari termelés előtt. A lézeres felrakó hegesztés területén megszerzett kimagasló szaktudás és a KR Quantec extra-hoz hasonlóan nagy pontosságú robotok alkalmazása precíz eljárásokat és ezzel optimális végeredményt garantál. A legnagyobb precizitás maximális hatótávolság mellett – a KUKA robotokkal minden nyomtatási projekt megvalósítható.

A KUKA a robot-hardverek széles termékportfóliója mellett azzal optimálisan összehangolt szoftver-megoldásokat is kínál. Egy CAM-Slicer segítségével olyan G-kód kerül generálásra tetszőleges CAD-adatcsomagokból, amely aztán a KUKA.CNC rendszerszoftverben a nyomtatási feladat alapját képezi. Ezáltal a teljes CAD-CAM-lánc egy kézben marad, és a kívánt termék kerülőutak nélkül jön létre.

www.kuka.com

Hirdetés

További cikkek a témában