Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Okuma az EMO-n

Új irány – A fémmegmunkáló gépek fejlődésének is vannak trendjei, és itt is jellemző, hogy a legnagyobbak mutatják az irányt és diktálják a tempót.

A Japán Okuma az egyik legmeghatározóbb úttörője a szerszámgépek fejlődésének, különösen az érdemi műszaki tartalom tekintetében.

A 2021-ben megrendezett EMO kiállításon az Okuma felsorakoztatott egy sor olyan fejlesztést, melyek új irányt mutatnak a CNC forgácsolás világában, ugyanakkor kellően kiforrottak ahhoz, hogy az európai piacon bemutatásra kerüljenek. Az elmúlt évek gazdasági eseményei, technológiai fejlődései némileg formálták a korábbi elvárásokat egy felső kategóriás CNC szerszámgéppel szemben. A már évek óta hiteles adatokkal, elemzésekkel szolgáló ipar 4.0 eszközök rámutattak arra, hogy a korábban minden elé helyezett ciklusidő csökkentés, forgácsolási technológia növelés az esetek jelentős részében nem hozza azt az eredményt, amit a felhasználók várnak a befektetett energia ellenértékeként, főleg nem közép és hosszú távon.

Az Okuma részben a saját, teljesen automatizált gyáraiból, részben az ügyfeleitől szerzett tapasztalat segítségével új irányba állította a CNC forgácsolás egyik meghatározó zászlóshajóját.

Új idők új kihívásai

A cél tulajdonképpen nem változott, csak az oda vezető útnak jelentek meg alternatívái, mely a forgácsolással foglalkozó cégek számára kedvező lehetőséget jelenthetnek. Mint minden üzleti vállalkozás, a fémmegmunkálás is a profit maximalizálásról szól. Ezt szolgálja ki rendkívül hatékonyan az Okuma.

A felvonultatott fejlesztések így vagy úgy, de az emberi beavatkozás szükségességének jelentős csökkentését célozzák. Ez történhet valamilyen automatizálás, robotizálás segítségével, vagy a karbantartási periódus számottevő növelését elérve.

A másik fontos, az Okuma által szem előtt tartott szempont a fejlesztések kidolgozása során a folyamatbiztonság növelése volt. Előre tervezhető, stabil gyártási ciklusok elérésével a nem várt állásidők, kellemetlen késések vagy az indokolatlan kapacitás kihasználatlanságok mind elkerülhetők. Ráadásul ez a stabil forgácsolási folyamat a felügyelet nélküli gyártás szükséges velejárója.

Az eredményt tekintve mindkét szempontrendszer hasonló eredményt hoz: a szerszámgép több időt forgácsol, több nyereséget termel.

Horizont bajnok – MA600HIII

A Magyarországon is méltán népszerű MA600 gépek legújabb típusa, az MA600HIII gazdagodott néhány olyan fejlesztéssel, ami ha kívülről nem is szembetűnő, a gépen elért eredmények elemzése világosan mutatja azok létjogosultságát. Hogy csak néhányat említsek ezek közül, növekedtek a lineáris tengelyek löketei, és mint azt tudjuk, néha kis számokon múlik a siker. Szélesedett az elérhető főorsó kínálat is, így a különféle iparágakban, más-más típusú szerszámokkal különböző anyagokat megmunkálók számára nyújt kompromisszum nélküli alternatívát az MA600.

A munkatérben felhalmozódó forgács elakadásának problémáját átdolgozott mosási rendszerrel oldja meg a Japán gyártó. A palettákba szerelt hidraulika portok számának növelésével az automata munkadarab rögzítés megoldásainak lehetősége is szélesedett. Így a robot bevonásával végzett gyártás is több lehetőséget, nagyobb mozgásteret enged.
A gép működési biztonságát veszélyeztető emberi hibák kiszűrése érdekében, az Okuma néhány szoftveres megoldással igyekszik elkerülni a géptöréseket, amik közül a továbbfejlesztett CAS rendszer a legnagyobb változás. A bonyolult modellek kezelése során is gyorsabban működő ütközésvédelmi rendszer valóban elsőrangú felhasználói élményt nyújt az operátornak vagy gépbeállítónak.

A hűtővíz kezelésének problémája, a CNC forgácsolás egyik mostohája. Mindaddig, amíg számokkal nem lett bizonyítva a víz és vizező tálca kezelésének jelentősége, alulértékelt feladatnak számított. A tálca tisztítása azonban nagyon hosszú időt vesz igénybe, és jelentős ökológiai lábnyomot is hagy. Az Okuma elsősorban öntvénymegmunkálásra fejlesztett iszapmentes tálcája három lépcsős szűrést alkalmaz, és csaknem teljesen megakadályozza a víztartályban az iszap felhalmozódását. A saját gyáraiban alkalmazott módszer hároméves tisztítási periódust garantál, ami a korábbi tapasztalatokhoz képest hatalmas előrelépés.

Multitasking nagyágyú – Multus U5000

Az Okuma multitasking gépei talán a legrégebbi múltra tekintenek vissza, noha hazánkban csak egy-egy szerencsés vállalkozás birtokolhatott ilyet egészen néhány évvel ezelőttig. Az azóta elterjedő Multus gépek az ügyfelek számára számos olyan lehetőség kapuját nyitották ki, amik korábban megdönthetetlen falnak tűntek.

Az Okuma fejlesztései a munkatér teljes löketének kihasználását tették lehetővé a rendkívül hosszú szerszámok által. Az ilyen szerszámok esetében nem a gép merevségével vagy a vezérlő tudásával, sokkal inkább a szerszám tárolásával volt probléma.  A fejlesztésnek köszönhetően több, akár 700 mm hosszú szerszám is tárolható a gépben.

Egy másik, nem gépspecifikus, de a Multus U5000-en bemutatott hűtőközeg kezelési lehetőséggel a hűtővíz tisztaságát lehet pozitívan befolyásolni. A rendszer által kezelt hűtővíz nyomás ráadásul munka közben a vezérlőről állítható. Az elgondolás különlegessége, hogy központi hűtőközeg kezelő rendszerre akár több gép is csatlakoztatható, így helytakarékos megoldás, ami pozitívan befolyásolja a forgácsolás hatékonyságát, a szerszám élettartamát és a víz minőségét is. Az Accustrip és az Okuma együttműködése már hosszabb múltra tekint vissza, a mostanra elért eredményeik pedig bármely, az üzemi- és költséghatékonyságot, környezet- és energia tudatosságot komolyan vevő ügyfél számára hasznos opció.

Gép premier – Hiánypótló MB80V

Az Okuma három tengelyes gépei közül a korábban legnagyobb MB66 elvesztette a nagy testvér szerepét. A most bemutatott MB80V átvéve ezt a szerepkört nem csak nagyobb tengelylöketeket kínál, de lehetőséget néhány, eddig kevésbé meghódított iparág, mint a félvezető ipar, hideg- és melegalakító szerszámgyártás számára. A gép telepítéséhez 4500 x 3000 mm alapterületre van szükség, ahol 1600 x 800 mm-es munkadarab munkálható meg. Mindez történhet az alap 32 férőhelyes tárral, amely tovább bővíthető 64 és 125 férőhelyesre is. A gép portál jellegű felépítéssel büszkélkedik, és az ebből adódó merevségen túl a piacon legjobb hőstabilitást, széles főorsó kínálatot is nyújt.

Öttengelyes maximalizmus – MU6300VL

Az Okuma a multifunkciós gépek fejlesztését nem szűkítette az esztergaközpontokra. Az eszterga funkcióval szerelt öttengelyes szerszámgépéit is ide sorolja, amikkel skiving és hobbing fogazó eljárások elvégzésére is képes. Az öttengelyes szerszámgépek egyik, mára felismert és sok helyen kihasznált előnye, hogy a felszerelt alkatrész jóval kevesebb megfogásból megmunkálható csaknem készre. Ha ez azzal is párosul, hogy a gép esztergálási eljárások elvégzésére is képes, az több tekintetben, például alaktűrés vagy felületi minőség összefüggésében is nagy előrelépés. Az Okuma a darabok cseréjéből adódó mellékidő csökkentését tovább vitte, és az MU6300 VL gépet palettacserélővel is kínálja.

Robotizálás az Okuma standon

Ahogy a legtöbb gyártó, úgy az Okuma is felvonultatott automatizálási lehetőségeket a 2021-es EMO kiállításon. A Japán óriás megoldásai azonban kevésbé voltak szembetűnőek, összehasonlítva a többi gyártóval. Ennek az az egyszerű és előre mutató oka, hogy az Okuma integrált automatizálási megoldásokat dolgozott ki, és mutatott be. A gépekbe épített robotkar a CNC vezérlőről irányítható, a megszokott felületen programozható, és a gépet is védő CAS rendszer garantálja az ütközések elkerülését. Ráadásul a használata nagyrészt abból áll, hogy meg kell neki adni az elérni kívánt végpontokat. Az oda vezető utat a vezérlő kalkulálja, számításba véve a legrövidebb utat, fizikai akadályokat.

ArmROID rendszer

Az eszterga gépekbe szerelt ArmROID rendszer a munkadarabok cseréjén túl képes a munkatér tisztítására, a forgácsolási zóna hűtésére, a munkadarab támasztására is. Páratlanul sokoldalú megoldás, ami a megmunkáló gépekre fejlesztett StandROID-hoz hasonlóan minimális helyet foglal az üzem hasznos alapterületéből.
Az integrált automatizálási rendszer előnye az egyszerű és biztonságos használat, ami nem igényli integrátor cég bevonását, vagy robot specialista alkalmazását.

Az elmúlt évek tapasztalatait kielemezve az Okuma, ha nem is radikálisan, de újra értelmezte a forgácsolás hatékonyságának jelentőségét. A rövid távú célok gyors elérése helyett a hosszú távon is nyereséges működést helyezte fókuszba, a környezeti hatékonyság szem előtt tartásával, kalkulálva az emberi erőforrás fokozottan nehéz elérésének tényét is a fejlesztésekbe. Amit az Okuma kínál az ügyfeleinek, az már nem csak egy rendkívül megbízható, pontosan gyártó szerszámgép. A Japán világcég olyan átfogó megoldásokat nyújt a vásárlóknak, amivel a most még csak sejtett globális nehézségek is leküzdhetők lesznek. Ebbe pedig bele tartoznak a mechanikusan kiváló szerszámgépek, az azokat vezérlő szoftverek, egyéb okos megoldások és az automatizálás is.

Szöveg: Sipos Ádám, területi értékesítési vezető

OKUMA hazai képviselet:
Smartus Zrt.
Tel.: 06 23 200 230
info@smartus.hu
www.smartus.hu

Hirdetés

További cikkek a témában