Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Sodick gépek jellemzői

A Sodick a legmagasabb szintre törekszik szikraforgácsoló gépei fejlesztései során a megmunkálási pontosság, a sebesség és a multifunkcionális elérhetőség tekintetében.

A szikraforgácsolás folyamán két elektromosan vezető anyagra feszültséget adunk (elektróda és munkadarab) és kisülést hozunk létre a köztük lévő távolság folyamatos csökkentésével. Az egész folyamatot egy folyékony szigetelő közegben folytatjuk, hogy a kisülések minél ellenőrzöttebb módon jöjjenek létre. A keletkező kisülések energiáját használjuk fel a munkadarab részecskéinek elolvasztására. A kisülések által generált óriási nyomás azonnal el is távolítja a leválasztott részeket a munkadarabról. Ha ezt a folyamatot ezerszer vagy százezerszer ismételjük percenként, akkor jön létre a szikraforgácsoló megmunkálás. Az impulzusok energiáját, lefolyását és az elektródák közötti távolságot ellenőrzés alatt tartva a kívánt minőségű és sebességű szikraforgácsolási folyamat hozható létre.

sodick

A generátor a Sodick gépek „szíve”

A nagysebességű nagyoló megmunkálás alapegységei, olyan áramimpulzusok, melyeket a generátor ezred másodpercenként állít elő 1000 A -es csúcsárammal. A simító impulzusok nano másodperces időtartamban ismétlődnek. Az impulzusok időtartamát, lefolyását és nagyságát bonyolult áramköri visszacsatolások tartják ellenőrzés alatt, hogy az elektróda kopása minimális legyen. Ez a komplett áramköri rendszer a generátor, a szikraforgácsoló gépek szíve és lényegi alkotórésze.

Huzalos szikraforgácsolás

A legújabb gépekben található Smart Pulse szikraforgácsolási technológiának köszönhetően a nagy sebesség és a kimagasló pontosság együttesen vált elérhetővé.

  • TM áramkör: 1000A nagyságú csúcsáram 1 s alatt.
  • Hordósság – csökkentő áramkör: jelentősen javítja a párhuzamosságot az első vágásnál
  • TMP áramkör: gondoskodik a simító vágások hordósságának csökkentéséről és a sarkok pontosságáról
  • Digital PIKA-W: simító áramkör ultra magas digitális frekvenciával

Tömbös szikraforgácsoló gépek

  • SVC áramkör: ezredmásodpercenként generál néhány Amper erősségű impulzust
  • Elektróda kopást csökkentő áramkör: viszonylagosan hosszabb impulzusokat generál századmásodperces időtartamban
  • PIKA- áramkör: tükörsima felület eléréséhez szükséges impulzusokat generál
  • Ívmentes impulzus: lehetővé teszi az abnormális instabil kisülések megelőzését és így a sebesség növelését.

A K-SMC Sodick mozgásvezérlő használatával a 10 nanométeres egységekben történő számolással a 0,1 mikrométeres valóságos szikraköz szabályzás is lehetséges.

Az NC egység – a Sodick gépek „agya”

A kiváló parancsnok maximalizálja a Sodick gépek képességeit. Az NC-egység egy numerikus vezérlőegység, amely számérték-információkat és szervo-mechanizmust használ a szerszámgépek és robotok mozgásának vezérlésére. A Sodick ipari tulajdonjoggal rendelkezik az akár 8 tengelyes egyidejű vezérlésű NC egység előállítására, valamint szerzői jog védi a nagysebességű maróközpontokban használt numerikus vezérlőszoftver sokszorosítását és használatát.

  • Többérintéses 19”-os LCD képernyő – a termelékenység javítása beleértve az okostelefon érintőképernyős működésének beállítását. A billentyűzet típusának váltása szoftveres billentyűzet használatával lehetséges.
  • Nagy sebességű kétmagos processzorral szerelve – a nagy mennyiségű információ feldolgozási sebessége rendkívül pontos, nagy felbontású, nagy sebességű szervo vezérlést tesz lehetővé.
  • A soros adatátvitel 1 Gbit/s a nagy, valós idejű teljesítményprotokoll nagy sebességű többtengelyes szinkron szervovezérlést tesz lehetővé.

Kerámia alkatrészek – A Sodick gépek „építőelemei”

A kerámia alkatrészeket különböző területeken használják.  Az alacsony hőtágulásuknak köszönhetően a kerámia alkatrészek létfontosságú anyagok az ultraprecíziós megmunkálásban. A Sodick rendelkezik a rendkívül tartós kerámia alkatrészek és hidrosztatikus csapágyak gyártásához szükséges saját fejlesztésű technológiáival, amelyek elősegítik a nagy pontosságú pozícionálást. A Sodick szikraforgácsoló gépek kritikus alkatrészei kerámiából készülnek, kihasználva ezen anyagok olyan előnyös tulajdonságait, mint a tartósság, kopásállóság hőmérsékleti stabilitás és kiváló elektromos ellenállás.

A Sodick által fejlesztett kerámia anyagok nem csak a szikraforgácsoló gépeikben kerülnek felhasználásra. Az évek során a Sodick kerámiagyártó részlege önálló gyáregységgé nőtte ki magát és különféle testreszabott vevői igényeket lát el a következő három területre összpontosítva: alumínium-oxid (Al2O3), cirkónium-dioxid (ZrO2) és szilícium-nitrid (Si3N4) alkatrészek szállítása különféle mérőműszerekbe és félvezető gyártó rendszerekbe.

www.ichungary.hu

Hirdetés

További cikkek a témában