Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Új kialakítású forgácsoló szerszámok

Kutatás-fejlesztés az EFT Szerszámok kft-nél.

Az EFT Szerszámok Kft. a közelmúltban egy nagyszabású, két éves kutatás-fejlesztési projektet zárt le az NKFIH támogatásával. A K+F tevékenység célja a jelenkor anyagaihoz és alkalmazásaihoz illeszkedő modern szerszámkialakítások kutatása volt, amelyekkel teljesíteni lehet az egyre növekvő ügyfélelvárásokat mind az üzembiztonság, mint az éltartam terén.

A kutatás 3 szerszámtípusra is kitért: a csigafúrókra, lépcsős fúrókra és marókra. A konkrét szerszámtípusok, megmunkálandó anyagok és megmunkálási körülmények meghatározása piaci szereplők igényei és tapasztalatai alapján történt, így konkrét, gyakorlati szerszámokból és alkalmazásokból kiindulva építhettük fel a fejlesztési folyamatot.

A K+F tevékenység során az EFT Szerszámok Kft. által meghatározott szerszámokra az Óbudai Egyetem Bánki Donát karának szakértő munkatársaival karöltve kerültek megállapításra a lehetséges szerszámvariációk, amelyek végül ­gyártás után szintén az Óbudai Egyetemen kerültek vizsgálatra.

A szerszámvariációk különböző élgeometriákat, élpreparációkat, bevonatokat, élszámot, spirálszöget alapján jöttek létre, de a megmunkálási paraméterek változtatásával is ki tudtuk terjeszteni a vizsgálat hatáskörét, a K+F során több mint 150 különböző szerszámvariációt alkottunk meg és gyártottunk le.

1. ábra Példa szerszámvariációkra (maró)

A fejlesztés folyamán az adatgyűjtés már a gyártási folyamat során megkezdődött a gyártási idők, esetleges gyártási korlátok, nehézségek azonosításával, költségelemzésével. Az elkészült szerszámokat az Óbudai Egyetem Bánki Donát karán ezután a meghatározott megmunkálandó anyaggal munkára bírták, eközben pedig rögzítésre kerültek a megmunkálási folyamat során fellépő axiális erők és nyomaték, a folyamat végén pedig elemzésre begyűjtésre került a leválasztott forgács (szín, alak). A munkadarabok vizsgálata szintén számos információt kínált, mint a köralak-pontosság vagy a felületi minőség. Természetesen maga a szerszám is mikroszkópos ellenőrzésre került a kopás, élrátét-képződés tekintetében.

Az összegyűjtött adatokat ezután az Óbudai Egyetem szakembereinek vezetésével elemezték és értékelték. A folyamat eredményeképpen egyfelől választ adtak a kiindulásként szolgáló konkrét megmunkálási folyamatnál optimális szerszámkialakításra, de a széleskörű adatokra épülő, különböző szempontok szerint megalkotott főhatásábrák, kimutatások és adatok révén a konkrét megmunkáláson túlmutató know-howra tettünk szert, amely felhasználásával számtalan alkalmazáshoz és megmunkálandó alapanyaghoz tudunk optimális megoldást kínálni ügyfeleinknek.

3. ábra Főhatásábra

A kutatás eredményeképpen a 2021-es évben több ügyfelünknek tudtunk új kialakítású szerszámokat kínálni, továbbá új ügyfeleket, új alkalmazásokat is sikerült megnyernünk, így a kutatás-fejlesztés tudományos hozadékához számszerűsíthető üzleti eredmény is társítható.

Hirdetés

További cikkek a témában