Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Logisztika

A Hödlmayr már a jövő szállítási logisztikáját építi

A logisztika jövőjét ma olyan fogalmak határozzák meg, mint az önvezető járművek, a fenntarthatóság, a digitalizáció és a robotok felhasználása. 

Hödlmayr

Robert Horvath, a Hödlmayr International AG pénzügyi igazgatója (Fotó: Hödlmayr International AG)

A Hödlmayr lépést tart a korral és igen aktív szerepet játszik az önvezető járművekkel történő áruszállítás fejlesztésében. A vállalat kutatásainak ugyancsak fontos részét képezi az alternatív üzemanyagokkal hajtott járműtechnológiák kipróbálása.

„Azért fektetünk a kutatás-fejlesztésbe, mert nemcsak meg akarjuk ismerni a piacunkat döntő módon befolyásoló újításokat, hanem szeretnénk azok kifejlesztésében is aktívan részt venni”

– indokolja törekvéseiket Robert Horvath, a Hödlmayr International AG logisztikai szolgáltató vállalat pénzügyi vezetője. Konkrét példa erre a Hödlmayr részvétele a DigiTrans nevű közös vállalatban, amelynek működéséhez – öt további partnervállalattal együtt – úgy járulnak hozzá, hogy az önvezető haszonjárművek teszteléséhez biztosítják a know-how-t és az infrastruktúrát. Legutóbb éppen a Hödlmayr adta azt a teherautót, amelyet önvezető járművé építenek át.

 

„Izgatottan várjuk az első eredményeket, hiszen az áruszállítási és logisztikai ágazat nagy feladatok előtt áll: a fuvarosoknak, sőt a speditőröknek is készen kell állniuk arra, hogy megfeleljenek a folymatosan változó elvárásoknak”

– mondja Iván György, a Hödlmayr magyar leányvállalatának ügyvezetője. Jelenleg a szakma egyik legnagyobb kihívása, hogy nincsen elegendő gépjárművezető. A teljesen vagy részben önvezető járművek lehetőséget nyújtanak a vezetési és pihenőidő rugalmasabb beosztására. Így a sofőrök csökkenő terhelés mellett nagyobb útszakaszokat tehetnek meg egyszerre.

Egy másik projekt keretében a Hödlmayr az osztrák OMV ásványolajkonszernnel közösen egy olyan fejlesztésen dolgozik, amelynek eredményeképpen a környezetbarát hidrogént mint hajtóanyagot lehet majd az árufuvarozás elektromobilitása számára felhasználni. Azt tervezik, hogy néhány éven belül a teherautóflottát hidrogén üzemanyagcellákkal szerelik fel. A járművek átállításához szükséges beruházások többmillió eurót tesznek ki.

A hidrogén előállításához szükséges energiát megújuló energiaforrásokból kell kinyerni, mert csak így érhető el a kívánatosnak tartott kedvező éghajlati hatás. Ez a projekt a Hödlmayr saját „Go Green – Go Hödlmayr” elnevezésű fenntarthatósági programjának fontos mérföldköve lesz majd.

Hirdetés

További cikkek a témában