Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Automatizálás Mazak CV5-500 5-tengelyes szerszámgéphez

Integrált cella – A Yamazaki Mazak Európában, a worchesteri üzemében gyártott, CV5-500 típusú 5-tengelyes megmunkálóközpontja rendkívül sikeres, és ismét a figyelem középpontjába került.

Az idei EMO-n az új, teljesen integrált, MA-20/400 ‘plug-and-play’ rendszerű munkadarab kezelési megoldásával kiegészítve került bemutatásra. Az integrált cella egy kompakt automatizálási megoldást kínál kedvező áron, ami ideális megoldást jelent szerződéses gyártók és induló vállalkozások számára, valamint azon műhelyeknek, amelyek automatizálni szeretnék hasábszerű alkatrészek kis- és középszériás gyártását.

A CV5-500 tervezésekor fontos szempont volt az egyszerű integráció automatizálási rendszerekhez, ezért a szerszámgép oldalán elhelyezett robotos munkadarab kezelő páratlan hozzáférést tesz lehetővé a gépkezelő számára. A rendkívül sokoldalú 5-tengelyes szerszámgép 500 mm átmérőjű gépasztallal rendelkezik, és a nagy merevségű portálrendszerű felépítésének, illetve a két oldalról csapágyazott, billenő körasztalnak köszönhetően kategóriájában egyedülálló. A billenő körasztal szánja Y-irányban mozog a portál alatt, ezzel biztosítható a nagy merevség és a rendkívül kompakt konstrukció. Az X-, Y- és Z-szánok mentén egyaránt 36 m/perc gyorsjárati sebességet biztosít, ezzel a szerszámgép rendkívül termelékeny. Ezt az opcióban rendelhető, 18.000 ford./perces és 18.5 kW teljesítményű, nagysebességű főorsó tovább fokozza. Az X-, Y- és Z-golyósorsók belső hűtésűek a Mazak teljeskörű Thermal Shield (hőpajzs) technológiájának köszönhetően, ezzel biztosítja a tartós megmunkálási pontosságot.

Az MA robotos megoldás legfőbb előnye a termelékenység növelése igény esetén az éjszakai műszakban, további munkaerő felvétele nélkül. A jól képzett gépkezelők felszabadulnak, és más, értékteremtő munkát végezhetnek, például programozást vagy gépbeállítást, amíg az automatizálás leveszi a terhet a vállukról a monoton munkáról, a munkadarabok ki- és beszereléséről. A cella lehetőséget kínál továbbá az üzemidő növelésére, a gépkezelő nélküli műszakokban éjszaka vagy akár hétvégén is.

Az MA programozásához vagy beállításához nem szükséges speciális tudás, ezért elegendő egy rövid betanítás a gépkezelők számára. A grafikus kezelőfelület harmonikusan illeszkedik a SmoothX CNC vezérlőhöz, ezért a robot kezelése rendkívül logikus, mindössze öt perc szükséges a munkadarabok beállításához és cseréjéhez.

Az előgyártmányok és a kész darabok cseréjét egy 20 kg teherbírású robot végzi, kettős megfogóval a mellékidők minimalizálása érdekében. Az MA továbbá biztonságos, akadálymentes hozzáférést biztosít a kiszolgált felület hozzáféréséhez, a teljes CE-megfelelőséggel rendelkező, fényfüggönnyel védett biztonsági rendszernek köszönhetően.

mazakeu.hu

Hirdetés

További cikkek a témában