Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

REHAU gyármegnyitó: már 350 fő kapott munkát

Ünnepélyes keretek között adták át a REHAU – Automotive Kft. újhartyáni gyárát.

Az üzem sikeresen megkezdte a termelést, olyannyira, hogy a világjárvány okozta gazdasági nehézségek ellenére a cég folyamatosan bővíti a dolgozók létszámát.

50 milliárd forint értékű beruházással létesített újabb üzemet Magyarországon autóipari alkatrészek szériagyártásához a piacvezető, német családi tulajdonban lévő autóipari vállalat, a REHAU. A nemzetközi terjeszkedésű polimer specialista cég globális hálózatának legmodernebb gyárának alapkövét 2018. szeptemberében tették le Újhartyánban. A hivatalos megnyitó ünneplés is egyben: eddig több, mint egymillió festett termék került ki a gyártósorról, amelyből közel 300 ezer darab lökhárító volt.

Ütem szerint halad a termelés

A hivatalos megnyitó alkalmából tartott sajtótájékoztató kapcsán Szente Ferenc gyárigazgató, ügyvezető igazgató elmondta: a termelés ütem szerint halad a 63 ezer négyzetméteres üzemben.

“2018 májusában kezdődött meg a gyár építése, 2019 szeptemberében fejeződött be, 2020 elején kezdtük meg a gyártást. Az újhartyáni egység már a második REHAU-gyár Magyarországon. Az elmúlt két évben a pandémia által okozott gazdasági nehézségek ellenére is folyamatosan bővítjük a dolgozói létszámot. Két év alatt 350 fő került felvételre, így már 900 fő dolgozik a REHAU Magyarország színeiben. A következő 2-3 évben szeretnénk további 300-350 embert felvenni, ugyanis az új elnyert üzleteinkhez kapcsolódóan további kapacitásbővítő beruházások várhatóak, amelyek a fröccsöntő üzemet és az összeszerelő üzemet érintik.”

– árulta el Szente Ferenc.

Kulcsszereplő a robottechnika

A legkorszerűbb technológia jelen van Újhartyánban, a REHAU világszínvonalú robottechnikát alkalmaz elsősorban a festőüzemben, és folyamatosan frissíti az újgenerációs gépparkot – többek között ennek is köszönhető, hogy a festett műanyag alkatrész gyártók éllovasai között tartják számon. A fejlesztések eredménye, hogy a gépek nagy szaktudású technikai személyzet segítségével látják el feladataikat, gépintelligenciájuknak köszönhetően önmagukat szabályozzák, irányítják, tisztítják, és előre megadott logika szerint még analizálást is végeznek.

A fenntarthatóság jegyében

A vállalat kiemelt figyelmet fordít a termelés során a környezetvédelemre. A legkorszerűbb technológiáknak és gépparknak köszönhetően a lakkozás során többek között energia és víz spórolható meg: hővisszanyerés, levegőkeringetés, száraz üledékmegkötő rendszerek és utóégető berendezések használatával növeli az energiahatékonyságot, a folyamatok így alig adnak le szennyvizet vagy elhasznált levegőt a környezetbe.

A festékellátó rendszer kialakítása pedig lehetővé teszi a minél kevesebb festék felhasználását a folyamatok során. A REHAU jelenleg a világon elérhető legfejlettebb rendszert használja, amelynek alapján az alapozó és bázisfestés során vízbázisú festéket használ. Az applikációból származó gázokat két lépcsőben ártalmatlanítja.

A REHAU számokban:

  • 30 év – A REHAU – Automotive közel 30 éve prémium európai autómárkák közvetlen beszállítója.
  • 10 ország, 50 telephely – A vállalat öt világhírű autógyártó számára gyárt fényezett elemeket.
  • 50 milliárd forint – Az újhartyáni beruházás 150 millió euróból, azaz 50 milliárd forintból valósult meg.
  • 350 munkavállaló Újhartyánban – Jelenleg ennyien vannak alkalmazásban az újhartyáni üzemben, ahol 3 műszakban folyik a termelés heti 5 napon. A vállalat az elkövetkezendő 2-3 évben még ugyanennyi munkavállaló felvételét tervezi.
  • 900 munkavállaló Magyarországon – A győri és az újhartyáni dolgozókkal együtt mostanra ennyien dolgoznak a REHAU – Automotive Magyarország színeiben.
  • 44 hektár – Ekkora területet vásárolt meg a REHAU tervei megvalósításához. Ennek jelenleg több mint a fele van beépítve.
  • 63.000 négyzetméter – Ekkora méretű üzemben folyik a gyártás.
  • 1.000.000 darab festett termék – A kezdés óta ekkora mennyiségű professzionálisan előállított, kész termék hagyta el a gyárat. Ebből körülbelül 300.000 darab volt lökhárító.
  • 2.000.000 négyzetméter – A festőüzem kapacitása 2 millió négyzetméter évenként, amely a cégcsoporton belül is az egyik legnagyobb teljesítmény.

Hirdetés

További cikkek a témában