Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Logisztika

Hogyan juthatunk cégautóhoz a chiphiány ellenére?

A globális chiphiány, valamint a termelési láncokban kialakult problémák még mindig világszerte gátolják az újautópiac fejlődését.

Részben emiatt a márkaimportőrök nagyon kevés új autót kapnak, és csak jelentős csúszással tudják kielégíteni a megrendeléseket, ez az állapot pedig várhatóan 2023-ig elhúzódik majd. A helyzetet jól mutatja, hogy a DataHouse Kft. adatai alapján tavaly mintegy 122 000 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 4,8 százalékkal kevesebb 2020-hoz képest. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan összefoglalja az alkatrészhiány hatásait, és tanácsokat ad a céges autókkal kapcsolatos várakozási idő áthidalására.

Miközben nőtt az autóipar chipigénye, a gyártással kapcsolatos nehézségek miatt 2021 második felében akár 13 hónapot is kellett várni egy új autóra, illetve a megrendelt félvezetőkre, melynek következtében egy-egy autógyár is leállt rövidebb-hosszabb időre. A Deloitte TMT 2022 Predictions című tanulmánya szerint az autóipar azért van különösen nehéz helyzetben, mert a teljes ellátási láncot érinti a probléma. Az előrejelzés alapján idén enyhülhet a chiphiány és az év végére csökkenhet az átlagos szállítási határidő. Az autóipar generálta félvezetőpiac értéke meghaladja majd a 60 milliárd dollárt.

A kiszámíthatatlan iparági környezet, az egyre növekvő autóárak, továbbá a kibocsátási és biztonsági normák szigorodása nemcsak a magán-, hanem az üzleti szektor számára is problémát okoz. Ezért a vállalatoknak még fontosabbá vált a tervezhetőség és a rugalmasság a céges autók terén, hiszen a piaci helyzet, illetve a szállítási határidők stabilizálódásáig is szükségük van járművekre.

Milyen átmeneti megoldások léteznek, hogy céges autóhoz jussunk?

A LeasPlan szerint többféle módon is áthidalható a probléma. A flottakezelő az alábbi megoldásokat javasolja a vállalatok számára:

  • Válasszunk raktárról elérhető autókat: A LeasePlan flottájában saját raktárkészletről érhetők el az előre rendelt közkedvelt, céges normáknak megfelelően felszerelt új autók, amelyek folyamatosan érkeznek Magyarországra. A flottakezelő így teljes körű szolgáltatás mellett gyorsan tudja teljesíteni a különféle megrendeléseket. Ezeket a járműveket hagyományos és rugalmas lízingkonstrukció keretében is bérelhetjük.
  • Használjunk használtat: A LeasePlan saját lízingflottájából visszaérkező, három-négyéves, kevés kilométert futott használt autói operatív lízing formájában is elérhetők további 2-3 éves időszakra, teljes körű szolgáltatás mellett. A kiváló állapoton felül az ilyen autók előnye, hogy ismert előélettel, illetve garantált szerviz- és kártörténettel rendelkeznek. Az adatok hitelességét egy független szakértő partner által elvégzett állapotfelmérés biztosítja, melynek során számos ponton vizsgálják át a kínálatba kerülő járműveket.
  • Fontoljuk meg az alternatívákat: Mivel az autógyártók az EU szén-dioxid-kibocsátási célkitűzéseinek megvalósítása miatt a tisztán elektromos és a plug-in hibrid járművekre fókuszálnak, az ilyen típusú autók szállítási ideje rövidebb lehet, mint a hagyományos meghajtásúaké. Célszerű ezért opcióként ezek beszerzését is mérlegelni abban az esetben, ha az általunk választott dízel vagy benzinmeghajtású modellre sokat kell várni.
  • Döntsünk rugalmasan lízingelhető autók mellett: A hosszú szállítási idők jól kiválthatók a FlexiPlan konstrukcióval, amellyel akár már egy hónapra is bérelhető autó. Ebben a típusú flottában találhatók mind vállalati használatra optimalizált alsó-közép- és középkategóriás autók, mind elektromos és használt járművek. Ezenkívül a LeasePlan haszongépjárműveket (3,5 tonnánál könnyebb kisteherautókat) és ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat is kínál a belvárosi kiszállítás és a közúti fuvarozás iránti megnövekedett igényekre reagálva, amelyeknek szintén rövidebb a szállítási ideje, mivel a személyautókkal ellentétben kevesebb chipre van szükség az összeszerelésükhöz.

Hirdetés

További cikkek a témában