Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Logisztika

DHL Supply Chain Magyarország – mérföldkő a karbonsemleges logisztikában

A DHL Supply Chain, a világ vezető szerződéses logisztikai vállalata elkötelezett a fenntartható logisztika iránt, 2023-ra közel 400 000 négyzetméteres karbonsemleges ingatlanportfóliót fejlesztettek ki, melyben kifejezetten kiemelt szerepet kapnak a karbonsemleges raktárak. A logisztikai vállalat fontos mérföldkövet ért el a fenntarthatóság terén Magyarországon is, a CTP Magyarország által fejlesztett, a CTPark Budapest East területén található üllői raktáruk elnyerte a karbonsemleges minősítést, hozzájárulva a vállalat GoGreen kezdeményezéséhez, melynek keretében a DHL 7 milliárd eurót invesztál szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére 2030-ig, és vállalja, hogy teljesen szén-dioxid-mentes lesz 2050-re.

A CTP magyarországi beruházásai során fenntartható technológiákat alkalmaz, az energiafelhasználás optimalizálása érdekében épületeit 2020 óta hőszivattyú technológiával fűti és hűti, gázt az új beruházásoknál nem is használ. Épületeik áram ellátását részben saját napelemparkjaik biztosítják, amelyek Üllőn, Biatorbágyon, Dunaharasztin és Komáromban már elérhetők több mint 10 MW teljesítménnyel, emellett épületein folyamatosan hajtja végre felújítási programját és tetőre szerelt nagy kapacitású napelempark fejlesztését, hogy bérlői számára a legmodernebb igények szerinti épületeket és igény szerint zöld energiát is tudjon biztosítani.

A karbonsemleges raktáraknak szigorú kritériumoknak kell megfelelniük annak érdekében, hogy a fenntarthatósági célok elérhetők legyenek. Kolozsy Balázs, a DHL Supply Chain Fulfillment Site Operation and Business Development Support Managere elmondta:

„Egyik legfontosabb ismertetőjele a karbonsemlegességnek, hogy a raktár nem használ földgázt a fűtéshez, hanem hőszivattyúkkal üzemel. Természetesen a hűtés/fűtés mellett számos egyéb elemmel is rendelkeznie kell az épületnek, a DHL értékelésében 20 különböző pontot vizsgálunk a megújuló energia, hatékony világítás, elektromos töltés, hűtés/fűtés, épületautomatizálás, környezeti hatások témakörökben.”

Az új raktárban aktívan használják az épületautomatizálási rendszert, amely online adatokat biztosít az energiafelhasználásról, lehetővé téve a világítás, fűtés és targoncatöltési folyamatok optimalizálását. A mozgásérzékelőkkel ellátott raktár lehetővé teszi továbbá, hogy a világítás automatikusan kikapcsoljon, ha egy adott területen nem történik munkavégzés.

dhl üllő

A karbonsemlegesség kulcseleme a napelemek használata is, melyek kiválóan telepíthetők a raktárak tetejére, csökkentve ezzel a nettó villamosenergia-felhasználást. Az épületautomatizálási rendszer monitorozza és pontos, online adatokat szolgáltat az energiafelhasználásról, lehetővé téve a fogyasztók nyomon követését és programozását. Ennek eredményeképpen a hűtés/fűtés szabályzás és a világítás programozása optimalizálási lehetőségeket kínál.

A karbonsemlegesség elérése azonban nem csupán az energiaforrások diverzifikációját jelenti, hanem a fenntartható logisztika kiterjesztését az innováció, technológia és a munkavállalói tudatosság terén is.

kolozsy balázs dhl

„A DHL Group élen jár a fenntarthatóságot célzó projektek bevezetésében. A szállítmányozás területén elektromos furgonokat és tehergépkocsikat állítunk forgalomba, valamint multimodális megoldásokat ajánlunk ügyfeleinknek annak érdekében, hogy az áruforgalmat a vasútra tereljük. A légi közlekedésben élen jár a csoport a fenntartható forrásból származó repülőgép-üzemanyagok felhasználásában.” – hangsúlyozta Kolozsy Balázs.

„A DHL Supply Chain nem csak technológiai fejlesztésekkel, hanem a dolgozók tudatosságának növelésével is elkötelezett a fenntarthatóság iránt. A munkavállalók oktatása és tudatosságra nevelése online tréningeken keresztül történik, melyek a raktár fenntartható használatára összpontosítanak. Ezen felül a vállalat rendszeresen szervez faültetési programokat, amelyeken a dolgozók aktívan részt vehetnek, ezáltal hozzájárulva a környezetvédelmi kezdeményezésekhez.” – tette hozzá Kolozsy Balázs.

A vállalatról bővebben:

DHL – Excellence. Simply delivered

A DHL a logisztikai iparág vezető globális márkája. A DHL részlegei a logisztikai szolgáltatások páratlan portfólióját kínálják a nemzeti és nemzetközi csomagkézbesítéstől, az e-kereskedelmi szállítási és teljesítési megoldásokon, a nemzetközi expressz, közúti, légi és tengeri szállításon át az ipari ellátási lánc menedzsmentig. A világszerte több mint 220 országban és területen mintegy 395 000 alkalmazottal a DHL biztonságosan és megbízhatóan köti össze az embereket és a vállalkozásokat, lehetővé téve a globális fenntartható kereskedelmi forgalmat. A DHL a növekedési piacokra és iparágakra – többek között a technológia, az élettudományok és az egészségügy, a gépészet, a gyártás és az energia, az autó-mobilitás és a kiskereskedelem – specializált megoldásaival döntően “A világ logisztikai vállalataként” van pozícionálva.

A DHL a DHL Group része. A csoport 2022-ben több mint 94 milliárd eurós bevételt ért el. Fenntartható üzleti gyakorlatával, valamint a társadalom és a környezet iránti elkötelezettségével a Csoport pozitívan járul hozzá a világhoz. A DHL Group célja, hogy 2050-re elérje a nettó nulla károsanyag-kibocsátású logisztikát.

A CTP-ről bővebben:

A CTP bruttó bérbeadható terület alapján Európa legnagyobb, tőzsdén jegyzett logisztikai és ipari ingatlantulajdonosa, -fejlesztője és -kezelője, amely 10 országban 11,2 millió m2 GLA tulajdonosa, Magyarországon 1.1 millió m2 bérbeadható ipari logisztikai raktár területtel rendelkezik. A CTP minden új épülete „VERY GOOD” vagy annál jobb BREEAM-minősítéssel rendelkezik továbbá a Sustainalytics vállalattól a legjobb, „Negligible-Risk” ESG minősítést kapta meg.

A CTP tervei szerint az évtized végére Magyarországon 2 millió m2-re, csoport szinten pedig 20 millió m2-re növeli portfólióját, hosszabb távon pedig teljesen energiafüggetlen ipari parkok létrehozását tűzi ki célul, amelyekben a felhasznált energiát teljes egészében a parkon belül állítják elő, a felesleget pedig a helyi villamosenergia-hálózatba táplálják be a környező közösségek támogatására. Ez csökkenti a bérleti költségeket és elősegíti egy rugalmasabb és biztonságosabb energiahálózat létrehozását, így mérsékelve a CTP és ügyfelei karbonlábnyomát.” – emelte ki dr. Gondi Ferenc a CTP Magyarország ügyvezetője.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában