Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Itt a küllők nélküli kerékpár

Egy kerékpárnak küllőkkel és kerékaggyal is kell rendelkeznie ahhoz, hogy működjön – gondolnánk naivan. Merthogy ezekre egyáltalán nincs szükség.

A The Q nevű YouTube-csatorna mérnök házigazdája mindig ügyeskedik valamin, amivel általában meghökkenést vált ki az emberekből. Most is ez történt: a szakember egy olyan biciklit épített, aminek a kereke „lyukas”, ugyanis hiányoznak belőle a megszokott elemek – vagyis a küllők és a kerékagy.

A videót kiszúró Interesting Engineering szerint a legtöbben furcsán néznének egy ilyen szerkezetre, hiszen a többség ugyanúgy képzel el egy biciklikereket: vannak küllői, és egy váz, amikre ezeket rászerelték. A középső részen pedig megtalálható az úgynevezett kerékagy is, ami a masina egyik igen fontos része.

Ez azonban egy naiv gondolat, és ezt bizonyítja a videós által készített kerékpár is.

A felvétel érdekessége, hogy a csatorna üzemeltetője meg is hajtja a szerkezetet, ami láthatóan tökéletesen működik. Ennél azonban jóval érdekesebb az, ahogyan az egész összeáll, és ebbe szintén bevezeti a nézőket. A videó kb. 7 perc, vagyis nem is túl hosszú. A filmből kiderül, hogy a küllők nélküli keréknek mi is a trükkje.

Forrás: HVG.hu

Hirdetés

További cikkek a témában