Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

A nyersanyagtól a palackig, nagy nyomás alatt

A Festo nagynyomású pneumatikát fejleszt a digitalizált gyártáshoz

A nagynyomású pneumatikával felszerelt palackfúvógépek állomásonként óránként 1000-től közel 3000-ig terjedő darabszámot érnek el a PET-palackok gyártása során. A siker kulcsa a szelepek és szeleptömbök segítségével történő pontos vezérlés, valamint a megfelelő sűrítettlevegő-előkészítés. Az ehhez szükséges eszközöket a globális szolgáltatásokkal együtt a Festo szállítja, a tervezőmérnöki eszközöktől az üzemeltetésig.

Az automatizálási technológia globális szereplője több mint tíz éve fejleszti átfogó termékkínálatát a nagynyomású pneumatikához akár 40 bar nyomásig. A termékek ideálisak a PET-palackok lineáris és forgó gépekben, fúvóformázással történő gyártásához. A vállalat esslingeni központjában dolgozó fejlesztőmérnökök saját nagynyomású laboratóriumot használnak, ahol a pneumatikai termékeket minősítik. A termékeket a Festo Esslingen közelében található scharnhauseni üzemében gyártják és tesztelik a nyomástartó berendezésekről szóló irányelvnek megfelelően. A felhasználó biztos lehet benne, hogy egyaránt megkap minden szükséges jóváhagyást és a “Made in Germany” minőséget.

Pontos vezérlés a nagynyomású pneumatika rendszerhez – a Festo szeleptömbjével (Kép: Festo SE & Co. KG)

Gépi tanulás a monitorozáshoz

Jelenleg a Festo fejlesztői digitalizált nagynyomású alkalmazásokat és más intelligens részegységeket dolgoznak ki a monitorozáshoz. A Festo AX gépi tanulási szoftver is szerepet játszik ebben, mivel a gépi adatokat felügyeli és elemzi. Emellett segít a gyártási folyamatok optimalizálásában és az értékes erőforrások megtakarításában, ezzel nagyobb fokú fenntarthatóságot és energiahatékonyságot biztosítva.

A felügyelet során gyűjtött adatok egy kezelőfelületen keresztül elemezhetők, így az egyes szelepek, vagy – a hatókör függvényében – akár egész rendszerek állapota is nyomon követhető. A rendszer a gépek állapotának monitorozásán felül támogatja a megelőző karbantartást is.

Testre szabott megoldások a nagynyomású pneumatikához

A nagynyomású pneumatikus termékek átfogó standard választéka a kis és nagy térfogatáramú levegő előkészítésére alkalmas moduláris egységekkel, nyomásszabályozókkal, szűrőkkel, be- és kikapcsoló szelepekkel és arányos szelepekkel nem hagy kívánnivalót maga után, ha a palackfúvógépek fejlesztéséről van szó. A Festo a standard termékpalettán kívül testre szabott levegőelőkészítő egységeket és szeleptömböket is fejleszt egyedi célgépekhez.

A pneumatikus és elektromos automatizálás teljes körű szolgáltatójaként a Festo a teljes gyártósort mozgásba tudja hozni, az előformázástól a raklapozásig. A Festo az alkalmazási területtől függően gyárt szelepszigeteket, vezérlőszekrényeket, hajtásokat, vezérlőblokkokat, nagynyomású pneumatikai termékeket vagy rendszermegoldásokat.

2021 végén a Festo megkapta a “Customer Centric” díjat a Sidel csoporttól. Az italtöltő rendszerek egyik legjelentősebb gyártója így ismerte el a Festo dolgozóinak fáradhatatlan elkötelezettségét az értékesítés, a gyártás, az ellátási lánc és a fejlesztés területén a szállítási képesség biztosítása érdekében.

www.festo.hu/drink


A nagynyomású pneumatika témakörhöz kapcsolódva ajánljuk korábbi cikkünket: A mesterséges intelligencia felszínre hozza az adatkincseket

Hirdetés

További cikkek a témában